Moci bez nemoci
21. květen 2023

Poslechněte si podcast: Chronické onemocnění ledvin. Moderní léčba dokáže oddálit dialýzu až o několik let

Dnešním tématem je chronické onemocnění ledvin. Mluvit budeme o moderní léčbě, která dokáže u pacientů s tímto onemocněním oddálit dialýzu až o několik let. Svůj příběh vypráví pan Vojtěch, kterému tato léčba pomáhá. Hostem je MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické ambulance IKEM.

33:06

Moci bez nemoci

Vydává: Český rozhlas

O zdravotních diagnózách a nových metodách léčby se Šárkou Volemanovou.

Web

Před čtyřmi dny 35:08

Výživa infuzí a novinkový podpůrný lék

Domácí parenterální výživa. Jedná se o přísun výživy infuzí do trávicího traktu při jeho nedostatečné funkčnosti. Zajistí přísun živin potřebných pro fungování organismu. Řeč bude o novinkovém podpůrném léku. Svůj příběh přijde vyprávět David, kterému pomáhá ke kvalitnějšímu životu. Pozvání Šárky Volemanové přijal i doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., vedoucí Centra výživy a přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Před týdnem 38:32

Chronické kožní onemocnění Hidradenitida. Pomůže biologická léčba

Hidradenitida je chronické kožní onemocnění, které se projevuje tvorbou zánětlivých ložisek především v podpaží a v tříslech. Biologická léčba je novinkou, která pacientům přináší úlevu a naději na kvalitní život. Svůj příběh onemocnění a léčby přijde vyprávět paní Petra. Pozvání přijal i prof. MUDr. Petr Arenberger, Dr.Sc., MBA., přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

Před 2 týdny 32:51

Rakovina prostaty. Absolutní novinkou je terapie radiofarmakem

Časná stádia rakoviny prostaty obvykle nemají žádné příznaky. O to důležitější je prevence. Absolutní novinkou v léčbě rakoviny prostaty je terapie radiofarmakem. Svůj příběh přijde vyprávět Daniel, který se touto novinkou léčí. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanová přijala doc. MUDr. Hana Študentová, Ph.D., zástupkyně přednosty pro léčebnou péči Onkologické kliniky FN Olomouc.

Před 3 týdny 36:28

Astma a jeho nová biologická léčba

Další díl pořadu Moci bez nemoci se bude věnovat diagnóze Astma bronchiale a novinkové biologické léčbě. Svůj příběh přijde vyprávět paní Anna, která tento způsob léčby právě podstupuje. Pozvání moderátorky a autorky pořadu Šárky Volemanové přijala i profesorka Martina Koziar Vašáková, lékařka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

17. březen 2024 40:03

Pavel Dřevínek je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměří se na cystickou fibrózu

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání moderátorky Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph. D., přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol, vedoucí Centra cystické fibrózy FN Motol. Nahlédneme do světa jeho profese, tedy bakterií, virů a onemocnění, které nese název cystická fibróza. Pozvání přijala také jeho manželka MUDr. Eva Dřevínková, jejíž profesí je plastická chirurgie.

10. březen 2024 33:47

Adenomyóza. Novinková léčba patologie svaloviny dělohy

Adenomyóza je stav, kdy tkáň vystýlající dělohu prorůstá do svalové stěny dělohy. V posledních letech odkládají ženy těhotenství na pozdější věk, a tím se zvyšuje riziko takových onemocnění a komplikací při početí. Svůj příběh přijde vyprávět Mária, která se díky novinkové metodě nakonec stala maminkou. Pozvání do pořadu přijala i MUDr. Kristýna Hlinecká, Ph.D., vedoucí lékařka Minimálně invazivní chirurgie Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze.

3. březen 2024 35:26

Odstranění vbočeného palce. Nový mini invazivní zákrok očima ortopeda i pacientky

Hallux valgus neboli vbočený palec je získaná deformita nohy. Nejspíš k ní dochází kombinací nevhodné obuvi s vrozenou dispozicí kostry. Novinku z hlediska chirurgického zákroku představuje doc. MUDr. Rastislav Hromádka Ph.D., ortoped z I. ortopedické kliniky 1. LF UK a FN v Motole a vedoucí lékař ortopedie a operativy Canadian Medical. Krátce po mini invazivním zákroku je i paní Jana, která se v audioznáznamu dělí o svoji zkušenost.

25. únor 2024 35:45

Chirurgický a endoskopický způsob léčby obezity a diabetu

Budeme se věnovat chirurgickým a endoskopickým způsobům léčby obezity a diabetu. Představíme novinku v podobě lékařské studie, která je zaměřena na srovnání účinnosti a bezpečnosti léčebných metod obezity. Svůj příběh přijde vyprávět paní Helena, která jeden z takových zákroků, tedy sleeve resekci podstoupila. Pozvání do pořadu přijal prof. MUDr. Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie, vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.

18. únor 2024 37:33

Unikátní operace pánve. Naděje pro ženy s gynekologickými nádory

Unikátní rozsáhlé operace v pánvi u žen s gynekologickými nádory. Pořad s lékaři a vědci včetně skutečných příběhů pacientů.

11. únor 2024 37:07

Neuropatické bolesti. Novinkou možností léčby je periferní nervová stimulace

Neuropatické bolesti vznikají jako přímý důsledek léze nebo choroby postihující část nervového systému. Mohou se týkat hlavových nervů, nervů dolních i horních končetin atd. Novinkovou možností léčby je tzv. periferní nervová stimulace. Podstoupil ji i pan Jiří, který svůj příběh bude vyprávět. Pozvání přijal doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D. - primář Centra léčení a výzkumu bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK s FN Motol.