Četkast
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Pamětníci LFŠ: Na Filmovce byly vždycky filmy, o nichž lidé ani netušili, že existují

Poslouchejte v Četkastu na Filmovce, speciálním podcastu ČTK, který přibližuje dění na filmovém festivalu a který připravují novináři ČTK spolu se studenty četkařského novinářského workshopu. Národní zpravodajská agentura je jeden z hlavních mediálních partnerů akce.

40:48

Četkast

Vydává: Česká tisková kancelář

Zajímá vás historie, věda, technika nebo příběhy slavných? Můžete si je (a také mnoho jiného) poslechnout ve zpravodajském podcastu České tiskové kanceláře, který se jmenuje Četkast a který přináší přehled zajímavostí z uplynulého týdne. Jde o texty, které by vám neměly uniknout, i když třeba neplní hlavní stránky novin a webů. Jde o texty, u kterých si odpočinete.

Web

2. srpen 2024 38:22

Jarcovjáková: Jsem tím, kým chci být – svobodným člověk, který může dělat to, co ho nejvíc baví

O autenticitě v životě i na fotografiích, o přítomném okamžiku i vzpomínkách na 80. léta minulého století vyprávěla v Četkastu na Filmovce fotografka a fotografická pedagožka, žena s pozoruhodným osudem Libuše Jarcovjáková. Režisérka Klára Tasovská o ní natočila dokument Ještě nejsem, kým chci být.
Proč Jarcovjáková fotila často sebe samu, co pro ni znamená nahota na fotkách, jak se v socialistickém Československu dostala k focení gay klubu nebo co znamená vytetovaný Medvítek Pú na jejím předloktí?
V podcastu, který vznikl na novinářském workshopu ČTK na LFŠ, se dozvíte i to, jak na unikátní dokument složený pouze z fotek reagují diváci napříč Evropou. A napíše světově uznávaná fotografka svůj vlastní životopis?

1. srpen 2024 35:18

Alkoholismus je velký problém, ale není to selhání. Filmem chceme dát naději, shodli se tvůrci snímku Zápisník alkoholičky

O natáčení filmu Zápisník alkoholičky, který vznikl podle autobiografické knihy a blogu Michaely Duffkové, si v Četkastu na Filmovce povídali se studentkami žurnalistiky herečka Tereza Ramba a režisér Dan Svátek.
Jak snímek vznikal, jaká energie byla při natáčení mezi herci a štábem, proč je pro snímek důležitý humor a jak se pracovalo s malými dětmi? A co na natáčení kouřila představitelka hlavní role, nekuřačka Tereza Ramba a jakou muziku si pouštěla do sluchátek?
Četkast na Filmovce vznikl na festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti na studentském novinářském workshopu.

1. srpen 2024 37:41

Sean Ellis: You Have to Make Script Yours

In the new episode of Četkast na Filmovce, the British filmmaker Sean Ellis talks about his beginnings in the film industry, his greatest movie Anthropoid and also reveals details about his upcoming new movie The Cut, starring Orlando Bloom.
Podcast of the Czech news agency, prepared for you by the students of the journalistic workshop at the Summer film school festival in Uherské Hradiště.

31. červenec 2024 37:57

Sean Ellis: Jako režisér musím scénář přijmout za svůj

Britský režisér a scenárista Sean Ellis byl hostem podcastu Četkast na Filmovce. V rozhovoru se studenty žurnalistiky mluvil o své cestě k filmu, svém největším snímku Anthropoid a také o své čerstvé filmové novince The Cut v hlavní roli s Orlando Bloomem. Rozhovor publikujeme v původním znění v angličtině.
Podcast vznikl na novinářském workshopu ČTK na Letní filmové škole.

30. červenec 2024 25:04

Ráda objevuji nikým jiným neobjevené věci, říká o pátrání po osudech malířky Toyen spisovatelka Sedláčková

Nemá ráda detektivky, ale detektivní pátrání po osudech malířky Toyen režisérku, scenáristku a spisovatelku Andreu Sedláčkovou bavilo. O ikoně surrealismu vydala vloni obsáhnou publikaci, kterou nyní představila na festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti.
Kde všude spisovatelka po zmínkách o Toyen hledala, kdo a co byly její zdroje a bylo výhodou, že žije částečně sama ve Francii, kde strávila závěr života i Toyen? A jak je to s milenci a milenkami surrealistické malířky, která je občas označovaná i za queer ikonu? Dozvíte se v Četkastu na Filmovce, který na LFŠ připravují studenti novinářského workshopu ČTK.

30. červenec 2024 39:28

Největší umění je žít přítomnost, říkají Mardoša s Caisem u dokumentu, který popisuje 35 let jejich přátelství a společného hraní

Proč měl Mardoša na úplně prvním koncertu kapely Tata Bojs v červnu 1988 každou tenisku jinak barevnou? A jak je to doopravdy s názvem kapely? Jaký je recept na přátelství dvou hlavních muzikantů - bubeníka Milana Caise a kytaristy Mardoši, kteří se spolu kamarádí od mateřské školky? Kdy si Mardoša maže tatranku nutellou a co sladkého ochutnal na Filmovce v Uherském Hradišti?
O muzice, přátelství, výstavách, cestování, budoucnosti i minulost známé české skupiny Tata Bojs a o novém dokumentu, který o nich natočil Marek Najbrt, vyprávěli v Četkastu na Filmovce bubeník Milan Cais a baskytarista Mardoša.
Podcast vznikl na studentském novinářském workshopu, který ČTK jako jeden z hlavních mediálních partnerů letos už popáté na festivalu pořádá.

29. červenec 2024 26:30

Film Život k sežrání je o přijetí sebe sama, s jeho zpracováním mohla i umělá inteligence

Jak režisérka, výtvarnice a animátorka Kristina Dufková točila animovaný film Život k sežrání, proč to trvalo dlouhých 13 let, s čím pomohla umělá inteligence a proč si místo reálných herců vybrala zdlouhavou práci s loutkami, se dozvíte v Četkastu na Filmovce, který na LFŠ natáčí studenti na novinářském workshop ČTK.
Jak na film reagoval autor francouzské knižní předlohy Mikael Ollivier a jak děti na dětském táboře v Čechách? Jaký vliv měli na film scenárista Petr Jarchovský a herec a muzikant Jiří Macháček? A jak se pracovalo s dětskými dabéry, kterým se v průběhu natáčení změnil kvůli pubertě hlas?

28. červenec 2024 29:19

Iva Janžurová film Janžurka neautorizovala, musela se s ním smířit, říká Remundová

Jak těžké bylo pro režisérku Theodoru Remundovou při natáčení dokumentu o mamince Ivě Janžurové balancovat mezi rolí režisérky a dcery? A proč se film nejmenuje podle Beckettovy hry Šťastné dny, jak bylo původně v plánu? Kdo přišel s názvem Janžurka? A proč zařadila režisérka do filmu i osobní korespondenci známé herečky, především milostnou?
Dozvíte se v Četkastu na Filmovce, speciálu podcastu ČTK, který na Letní filmové škole v Uherském Hradišti natáčejí studenti na novinářském workshopu. Režisérka v podcastu vzpomíná i na svou první návštěvu Filmovky před 20 lety, kdy tady slavila velký úspěch se svým prvním filmem Ničeho nelituji.

26. červenec 2024 37:03

Holý: Pro herce je těžké prezentovat sami sebe, mizí jejich autentičnost

O autenticitě herců a hereček na place a mimo něj, o natáčení filmů mobily, ale i o konfliktu mezi Izraelem a Gazou mluvil v Četkastu na Filmovce režisér, scénárista a hudebník Šimon Holý. Jeho nový film Hello, Welcome ve světové premiéře zahajuje Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.
Proč film o pobytu tří hereček na karlovarském filmovém festivalu neměl premiéru právě na přehlídce ve Varech? A jaké to je natáčet celovečerní film jen šest dní, a navíc v hektickém prostředí mezinárodního filmového festivalu? Režisér Holý v Četkastu, který vznikl na studentském novinářském workshopu ČTK na LFŠ, mluvil také o svých chystaných filmech. Ty už by neměly být nízkorozpočtové, ale díky zahraniční koprodukci na ně počítá s mnohamilionovými rozpočty.