Četkast Pro Business
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Architektka Le Peutrec: Nejraději mám projekty s přesahem, které osloví i duši

Asijská města mají neskutečnou dynamiku, vidíte tu energii, jak pulzuje. Evropská města jsou zase nádherná, starobylá, mají obrovský genius loci. Zajímavá je Austrálie, kde dokázali skloubit obojí dohromady, srovnává metropole světa česká architektka a urbanistka Eva Le Peutrec, která se prosadila v zahraničí a je specialistkou na navrhování mrakodrapů. Rozhovor s ní je i pozvánkou na 3. ročník konference Světlo s mottem „Magie světla v architektuře“. Koná se 17. a 18. září v pražské O2 universum.

22:06

Četkast Pro Business

Vydává: Protext ČTK

Rozhovory s komerčními partnery služby Protext ČTK, s řediteli a manažery, pracovníky marketingových oddělení a tiskovými mluvčími. Četkast Pro Business vytvářejí novináři, kteří hledají zajímavosti v zákulisí firem a institucí a ukazují jinou tvář hlavních osobností byznysu, vědy nebo politiky. Rozhovory Četkast Pro Business nejsou součástí zpravodajského a publicistického obsahu podcastu Četkast, který čerpá ze zpravodajského servisu ČTK.

Web

Před 3 týdny 23:07

Stávající situace v mezinárodních vztazích je hurikán, může změnit svět, říká šéf Globsecu Vass

To, co dnes vidíme v mezinárodních vztazích a globální bezpečnosti, je bouřka obrovských rozměrů, dokonce bych řekl hurikán, který má potenciál změnit podobu světa a světového pořádku, řekl v rozhovoru prezident Globsecu Róbert Vass. Na bezpečnostní konferenci, kterou Globsec pořádá od 30. srpna do 1. září v Praze, přijede na 2000 hostů z více než 70 zemí světa. Bude mezi nimi asi deset premiérů a prezidentů a dvacítka ministrů obrany a zahraničí nejen z Evropy, ale i z Blízkého východu či jihovýchodní Asie.
Jak se velká bezpečností konference připravuje a proč Globsec přesunul místo konání z Bratislavy do Prahy? Jak vypadají oficiální jednání a co se děje v zákulisí? A k čemu by mělo sloužit chystané GeoTech Centrum? Zakladatel Globsecu zve v podcastu i na hudební festival.

7. červen 2024 16:25

Šafaříková: Výsledek eurovoleb může ovlivnit i výhra na hokejovém mistrovství světa

U voličů mohou rozhodovat i věci, které na první pohled s Evropskou unií nesouvisejí a nejsou až tak patrné, upozorňuje novinářka a dlouholetá zpravodajka v Bruselu Kateřina Šafaříková. Výběr budoucích europoslanců zůstává u české veřejnosti druhořadý, podotýká žurnalistka, tato situace se ale podle ní pomalu zlepšuje. Za letošní hlavní téma považuje migraci. Rozhovor je součástí společného projektu EP a ČTK Connect před eurovolbami 2024. Moderuje Štěpánka Duchková.

6. červen 2024 14:48

Zahradník: Volby do EP budou soubojem osobností, které dokáží voliče oslovit

Ekonom, expert na EU a člen NERV Petr Zahradník si za 20 let, co je ČR v Evropské unii, nepamatuje, že by se volbám do Evropského parlamentu dostávalo takové pozornosti jako letos. A to jak ze strany médií, tak politických stran a hnutí. Vedle objektivních argumentů mohou sehrát roli také polopravdy a karikované skutečnosti, které voliče zaujmou, ale s pravdou nemají nic společného, myslí si Zahradník.
Rozhovor je součástí společného projektu EP a ČTK Connect před eurovolbami 2024. Moderuje Štěpánka Duchková.

2. listopad 2023 30:38

Fried: Více než polovina české populace má obezitu a nadváhu, to je opravdu hodně

Obezitou a nadváhou trpí v České republice více než 50 procent obyvatel, říká přední český obezitolog a přednosta OB Kliniky, profesor Martin Fried. Podle Světové zdravotnické organizace je obezita „epidemií 21. století“. Co jsou hlavní příčiny obezity a nadváhy, jak je lze léčit, proč a kdy je lepší místo neustálých diet přistoupit k chirurgické léčbě a jaké jsou nejnovější metody léčby obezity, například plikace žaludku? A jak musí být vybavena klinika, která se stará i o 300kilogramové pacienty? Dozvíte se v podcastu, který vznikl přímo v OB Klinice, špičkového pražské pracoviště pro léčbu obezity a s ní spojených chorob.

21. srpen 2023 20:21

Baláž z iniciativy ProfiMentor: Dobré řemeslo je o svobodě a respektu

Česko trápí nedostatek řemeslníků. Starší pracovníci odcházejí na penzi, mladší ročníky je nestačí nahradit. Změnit to chce projekt ProfiMentor řemesel. Jakým způsobem a s jakými argumenty je třeba s žáky a učni pracovat a na co dnešní mládež slyší, o tom mluví klempíř, pokrývač a tesař, řemeslník tělem a duší Michal Baláž. Řemeslo podle něj není poslední šance pro žáky se špatným prospěchem, ani nemá zlaté dno. Řemeslo je naopak o svobodě a respektu.

15. květen 2023 21:21

Robot zatím zedníka nenahradí. A ještě dlouho toho schopen nebude, říká šéf Cechu zedníků

Podpořit a prezentovat kvalitní řemeslo, a to uspořádáním dovednostní soutěže zcela nového typu se zaměřením na studenty oboru zedník a zednické práce, je cílem celostátní akce Zednické klání, jejíž první ročník právě vrcholí. O netradiční soutěži, ale také o zednickém řemesle, nedostatku zedníků nebo o nových technologiích ve stavebních oborech vypráví Drahoslav Matonoha, šéf Cechu zedníků a ředitel Akademie řemesel Praha.

30. leden 2023 19:35

Zaveďme školní stravování zdarma, efekt bude masivní, vyzývá šéf Primirestu

Jaká jídla mají Češi a Slováci nejraději, co je v kantýnách a restauracích láká a potřebují na talíři maso? Jak zkvalitnit školní obědy a je možné zavést jídlo ve školách zdarma? Nejen o tom mluví Michal Debrecéni, specialista na gastronomii a generální ředitel značek Delirest a Primirest, lídrů na trhu zaměstnaneckého a školního stravování v ČR a na Slovensku. Jaké změny letos obě značky čekají a kam se chtějí posouvat do budoucna? I o tom všem v Četkastu Pro Business.

16. listopad 2022 38:20

Podzimní veletrh Antique přemostí minulost s přítomností

Tradiční přehlídka starožitností, kterou organizuje jako svou největší akci už 30 let Asociace starožitníků, se koná od roku 2010 vždy na jaře a na podzim na Novoměstské radnici v Praze. Letos se představí šest desítek vystavovatelů z celé republiky, tématem je „Dialog mezi starožitnostmi a moderním uměním,“ říká viceprezidentka Asociace starožitníků ČR Simona Šustková.

31. říjen 2022 21:52

BNP Paribas Cardif Pojišťovna: pomoc pro klienty v horších časech

Generální ředitel BNP Paribas Cardif Zdeněk Jaroš přišel do vrcholového managementu pojišťovny před dvaceti lety. Jak se za dobu jeho působení pojištění schopnosti splácet proměnilo? Jaké jsou aktuální trendy? A jak vidí budoucnost?