Cestovatel
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Rakousko

Reportér Petr Vavrouška v letní sérii Cestovatel tentokrát sedl na kolo a projel se podél Dunaje. Navštívil taky tamní vinné sklípky a ochutnal, co místní vinaři nabízejí. V Rakousku je povoleno i půl promile alkoholu v krvi, takže je tam celkem běžné, že se cyklisté občas ve sklípcích zastaví a deci nebo dvě zvládnou. Petr přiznává, že není na alkohol moc zvyklý, takže se mu po návštěvě sklípku chvíli pletly nejenom nohy, ale taky jazyk.

24:46

Cestovatel

Vydává: Český rozhlas

Jedno léto, devět zemí a tisíce zážitků. Takový je podtitul prázdninové série Českého rozhlasu Dvojka, která se jmenuje Cestovatel. Prostřednictvím rozhlasových vln se s námi vydáte do zemí, kam Češi rádi jezdí na letní dovolenou. Průvodcem je zkušený rozhlasový reportér Petr Vavrouška, který dřív pracoval jako zahraniční zpravodaj v Polsku, na Slovensku a v Rusku.

Web

Před 2 týdny 25:38

ROZHOVOR: Bulharská specialita? Pro turisty vymysleli šopák

Bulharsko zatím znal Petr Vavrouška spíš ve vnitrozemí. Tentokrát se porozhlédnul po černomořském pobřeží, kde ho zajímalo, jak moc se bulharská riviéra změnila od návštěvy prvního českého turisty v padesátých letech. V rozhovoru s Petrem Horkým došlo třeba na to, jak vznikl původní bulharský salát – šopák.

Před 2 týdny 24:58

Bulharsko

Poslední cestovatelská výprava reportéra Petra Vavroušky vedla do Bulharska. Petr se vydal do přímořských oblastí Zlaté písky a Slunečné pobřeží. A stejně jako na mnoha dalších místech v Evropě i tady se domluvil česky.

Před 3 týdny 21:43

ROZHOVOR: Každý rok už třicet let se vracím na Slovensku na jedno místo

Petr Vavrouška má Slovensko opravdu prochozené. Pochází ze Zlínska, takže měl Slovensko odjakživa takříkajíc za humny. A navíc přímo v Bratislavě s rodinou dva roky žil jako zpravodaj Českého rozhlasu. Na jaké místo se vrací pravidelně každý rok už asi třicet let? I to zjistíte z dalšího rozhovoru s Petrem Horkým.

Před 3 týdny 24:59

Slovensko

V novém dílu Cestovatele vyráží Petr Vavrouška do Tater – mimo jiné na cestu s nosiči, kteří zásobují těžko dostupné horské chaty potravinami. Kolik kilogramů v krosně unesou? A dozvíme se také, jak zní varhany ve 300 let starém dřevěném kostele a jak se vyrábí pravý slovenský trdelník.

10. srpen 2024 20:43

ROZHOVOR: Jak v Řecku funguje vodní taxi?

Tentokrát se cestovatel Petr Vavrouška vydal do Řecka. Pro Čechy to vůbec není neznámá destinace, ale jak si z toho bezpočtu ostrovů a různých možností vybrat? Ptá se moderátor Petr Horký.

10. srpen 2024 24:44

Řecko

Z nespočtu krásných řeckých ostrovů si cestovatel Petr Vavrouška vybral Korfu, který je díky své poloze v Jónském moři zelenější než jiné řecké ostrovy. V dalším díle svého podcastu nás provede jeho plážemi, horskými vesničkami i olivovými háji.

3. srpen 2024 16:10

ROZHOVOR: Guláš z žab? Pochoutka, když nevidíte přípravu…

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Vydal se tam i cestovatel Petr Vavrouška a v rozhovoru s Petrem Horkým probrali třeba to, jak chutná brudet a nebo typická chorvatská blitva.

3. srpen 2024 24:43

Chorvatsko

Čevapčiči, pljeskavica, ajvar, bura, brudet, soparnik… Ano, hádáte správně. Cestovatel Dvojky Petr Vavrouška nás tentokrát zavede do Chorvatska. A rozhodl se pro celkem nevšední způsob, jak tuhle zemi posluchačům přiblížit – přes jídlo. Chorvatsko je jedním z vůbec nejoblíbenějších dovolenkových cílů Čechů. Ročně jich tam jezdí statisíce kvůli plážím, moři, dobré dostupnosti a někteří právě i kvůli jídlu.

27. červenec 2024 16:54

ROZHOVOR: Víno a kolo? V Rakousku je povoleno i půl promile

Možností, jak si užít letní dovolenou v Rakousku, je určitě spousta. Petr Vavrouška tentokrát zvolil zajímavou kombinaci – kolo a víno. Jak se šlape a mluví na mikrofon po dvou deci, jaké jsou cyklostezky kolem Dunaje a proč si je užije i sportovec, který je zvyklý zdolávat výškové metry? Dozvíte se v dalším doprovodném rozhovoru k letní sérii Cestovatel.