• Podcasty
  • Reportáže zahraničních zpravodajů
Reportáže zahraničních zpravodajů
21. květen 2023

Poslechněte si podcast: Český zdravotnický záchranář, známý pod přezdívkou Taylor, zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici na následky zranění utrpěného na Ukrajině

Slyšet jste ho mohli i v našich reportážích, které si připomeneme. Následovat bude návštěva areálu Verbeke Foundation nedaleko belgických Antverp, který představuje přírodní park, zoologickou zahradu a uměleckou galerii v jednom. V egyptské metropoli Káhiře je překvapivě dost českých stop, které chce veřejnosti postupně ukazovat České centrum v Egyptě. Startovací tematickou vyjížďku provázel egyptolog Ladislav Bareš, který zná město už padesát let. A dostaneme se i do sklepa, kde zrají sýry z francouzských savojských Alp. Dozvíte se, jak se jmenují, jak je sýraři skladují i čím je krájí.

24:01

Reportáže zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Reportáže zahraničních zpravodajů, to jsou světové události v souvislostech tak, jak je jinde neuslyšíte.

Web

Před šesti dny 24:00

Reportáže zahraničních zpravodajů vás zavedou k římské fontáně di Trevi, do které turisté každý rok nahází desítky milionů korun

Představí baskičtinu, jazyk, na který jsou Baskové pyšní. Popíšou zatmění slunce v Severní Americe. Při tradičním festivalu české kultury v Brémách navštívíte také starý ponorkový bunkr. A vydají se po stopách nosorožců ve Rwandě. Průvodkyní vám bude Jitka Malá.

Před týdnem 24:00

První jarní víkend patří v Belgii čištění pláží

Už 15 let ho organizují tamní surfařské kluby. Když se potkají dva Francouzi ve vietnamském pralese, vznikne prý nejlepší čokoláda v jihovýchodní Asii. Je potřeba mít jenom dobrý vítr. Říkají účastníci festivalu pouštních draků ve Washingtonu. I tam vás zavede Lubica Bergmanová.

Před 2 týdny 23:09

V lotyšské Rize navštívíme největší tržiště v Evropě

Je v bývalých hangárech pro vzducholodě. - Nedaleko amerického hlavního města Washingtonu navštívíme nejstarší řemeslný pivovar v oblasti. Vaří tam i pivo z českého sladu. - Pak si v Paříži poslechneme příběh o sochařce Chaně Orlovové, Francouzi jí říkají Chana Orloff. Její život by vydal na román o dvacátém století. - V Bruselu na večeru poezie potkáme básníky ze všech koutů Evropy, a v Londýně možná pár budoucích básníků - z české školky. Moderuje Helena Berková.

Před 3 týdny 24:01

Ovocné, pivo s příchutí kávy nebo kaviáru a k tomu žulové pivo - vezmeme vás do pivovaru v Rakousku, kde takové pivo vaří

V Pittsburgu se vydáte po stopách Andy Warhola. Vezmeme vás i na výstavu českých hraček do Paříže. Jaký úspěch mají české stavebnice, autíčka a traktůrky ve Francii? Nejen o tom budou Reportáže zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou.

16. březen 2024 24:01

Reportáže zahraničních zpravodajů vás zavedou do americké Severní Karolíny a vydají se po stopách moravských protestantů

V Japonsku se podíváte na místo považované za nejrušnější křižovatku světa, kde projdete jeho karaoke bary a restaurace všech světových kuchyní. Prohlédnete si kryt z předválečné doby, který zrekonstruovali obyvatelé bytového domu v Polsku. A ve Vysokých Tatrách vystoupáte na proslulou Zbojnickou chatu.

9. březen 2024 24:01

Protesty mají mnoho podob, využít se dá i otevření restaurace - naproti ruské ambasádě ve Varšavě už rok funguje restaurace Krym, nabízející krymskotatarskou tradiční kuchyni

Za pár měsíců se na koleje vrátí jedna z ikon německé železnice, vlak, který jezdíval na linkách Vindobona. Ve Francii vyšla dlouho očekávaná kniha s názvem "Na výplatní pásce Moskvy" - píše se v ní třeba o tom, jak československá StB platila vlivné novináře i policisty, kteří pak agentům předávali klíčové informace například o francouzském jaderném programu. Alpinárium v tyrolském Galtüru připomíná zasypání části města lavinou. Muzeum vybudovali přímo v protilavinové zdi.

2. březen 2024 24:00

Cestující na zaoceánských lodích riskovali všechno, aby se mohli vydat za svým americkým snem

Jejich příběhy připomíná muzeum v Antverpách. V Reportážích zahraničních zpravodajů navštívíte ale také československé Sokoly v Austráli, nebo se podíváte k domu, ve kterém žil zpěvák Queen Freddie Mercury. A čeká vás také přírodní rezervace na jihu Francie, kde celoročně žijí tisícovky plameňáků a čápů, nebo prohlídka nejstaršího muzea ve Spojených státech. To vše s Lubicou Bergmanovou.

24. únor 2024 24:01

O historii Horního Slezska a jeho obyvatel vypráví i divadelní představení Mianujom mie Hanka

Poprvé tak slezština zazněla i v polském Sejmu. V egyptské Káhiře žijí milióny pouličních psů a koček. Ještě nedávno bylo běžné, že se jich úřady zbavovaly třeba odstřelem. I v Egyptě se ale časy mění a mění se i mentalita chování k pouličním zvířatům. V Americe se jel už 45. ročník Bača Cupu. V Reportážích zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou vám prozradíme víc nejen o tomto závodě.

17. únor 2024 23:58

Zahraniční reportéři Českého rozhlasu vás zavedou na masopustní průvod v tyrolském městě Imst

Navštívíte Görliwoodu, tedy saské město Görlitz, vyhledávané světoznámými filmaři. Na jihu Francie u Středozemního moře vystoupíte do výšky 30 metrů a z majáku v městečku Palavas-les-Flots, odkud se můžete podívat třeba na plameňáky. A taky navštívíte dům, kde skladatel Antonín Dvořák trávil své první prázdniny v Americe a který je plný hodin. Zve vás Jitka Malá.

3. únor 2024 24:00

K britským městům patří lišky

A tak je desátá hodina večer v některých částech Londýna časem krmení těchto šelem. Tající ledovce vydávají rozličné zvuky a můžou být i inspirací. Prozradíme jakou. A věděli jste, že v Lyonu se nejí, ale ochutnává! I proto je Lyon hlavní město francouzské gastronomie. Pocházejí odtud i lyonské matky. Čím se proslavily, vám prozradí Reportáže zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou.