• Podcasty
  • Český rozhlas - Životní styl
Český rozhlas - Životní styl
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Studovna: Praxe dělá nejvíc. Jak vypadá studium budoucího učitele?

Jak vypadá studium budoucího učitele dějepisu? „Měli jsme celkem dost praxe,“ říká Martin Zdráhal, který studuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a vede úspěšný instagramový profil, kde sdílí historické zajímavosti.

25:08

Český rozhlas - Životní styl

Vydává: Český rozhlas

O životě, cestování, módě, zdravém životním stylu a ještě něco navíc.

Web

Včera 33:22

Vlna: V Londýně je víc hudby, než člověk potřebuje, říká David Žbirka, vítěz Czechingu Radia Wave

Ve finále Czechingu Radia Wave uspěl z trojice finalistů hudebník David Žbirka aka Sunnbrella. „Dali jsme si hodně záležet, aby se nám koncert povedl,“ říká hudebník, který žije v Londýně, a rovnou hlásí novou desku. Na ní intenzivně pracuje s producentem a dlouholetým kamarádem Oliverem Torrem.

Včera 03:14

Hobby magazín: Zálohování dat je možné i na zařízení přímo v našem domě. Flash či SD karta však není dobré řešení

Zálohování dat, fotografií, dokumentů, videí, ale třeba i důležitých smluv, které jsme uzavřeli on-line je stále důležitější. Kromě zálohování prostřednictvím on-line cloudových služeb existuje i možnost mít svá data také přímo doma. Je však nutné dát pozor na to, jaká média pro zálohování zvolit.

Včera 21:11

Radioporadna: Naučte svého psa sbírat pravé hřiby. Zkušená psovodka ví, jak na to

Chodíte s nadšením na houby a jste pejskaři? Spojte příjemné s užitečným a během procházky učte svého psa poznávat pachy oblíbených jedlých hub. Neměl by to být problém. Psi mají skvělý čich.

Včera 23:43

Lékárna: Pásový opar je infekční kožní onemocnění vyvolané herpetickým virem

Bývá často velmi nepříjemné a bolestivé. O tom, jak se projevuje a léčí, budeme hovořit s Kateřinou Pohludkovou z Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava. Dotazy volejte na 596112266, moderuje Naďa Čvančarová.

Před dvěma dny 34:53

Houpačky: Potkávám rodiče, kteří své dítě váží dvanáctkrát denně, říká ergoterapeutka Ludvíčková

„Nejčastěji řeším vybíravost v jídle, to je zlatý grál,“ říká dětská ergoterapeutka a zakladatelka projektu Škola papání Jitka Ludvíčková. „Nejlepší strategie je podávat vyzkoušené jídlo spolu s novým. A důležité je i okolí. Běží digestoř, štěká pes? Odběhla maminka a vyndává myčku? I to výrazně ovlivňuje chuť dítěte sedět u stolu a jíst,“ vysvětluje.

Před dvěma dny 23:43

Život k nezaplacení: „Hádáte se o každé procento, a pak si zvýšíte plat o patnáct.“ Politika je o symbolech, říká Klímová

Po kritice původního plánu na růst platů politiků navrhuje ministr Jurečka zvýšení poloviční, o 6,9 %. To odpovídá průměrnému růstu výdělků, od nichž se platy ústavních činitelů odvozují. „Když to na pět let zmrazíte a pak se k tomu propočtu vrátíte, tak vám tam najednou vylítne takové velké procento,“ vysvětluje symbolický přešlap ekonomka Jana Klímová. Oproti tomu státní zaměstnanci vyjednávají zvlášť o tarifech i odměnách a objem platů se jim pro letošek dokonce snižoval.

Před dvěma dny 20:25

Radioporadna: Covid už připomíná běžné respirační onemocnění. Očkování funguje, tvrdí praktická lékařka

Běžné virózy způsobené různými typy virů se na podzim objevují ve zvýšené míře. Týká se to i covidu.

Před dvěma dny 03:02

Doktorská rada: Nádor na plicích je možné potvrdit pouze při rentgenovém vyšetření. Léčí se různými způsoby

Během podzimu a zimy často trpíme různými infekcemi, které postihují dýchací cesty. O kašel proto v tomto období není nouze. Při delším kašli se ale nemusí pouze jednat o přetrvávající infekci nebo bronchitidu, která se vleče. Může se jednat i o nádor plic. Jeho diagnóza vyžaduje důkladné vyšetření.

Před třemi dny 02:53

Hobby magazín: Jak proměnit cementový med v kvalitní produkt? Rada od zkušeného včelaře je jednoduchá

Přemnožení mšic potrápilo letos včelaře hlavně ve vyšších polohách. Včely přinášely do úlů místo medovice velké množství melecitózy. Takový med velmi rychle krystalizuje a nejde vytočit.