Studovna
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Jak se žije na koleji? Nad některými věcmi se musíte povznést

„Když máte štěstí, tak potkáte plno lidí, kteří se můžou stát vašimi skvělými přáteli do konce života napříč obory a zájmy,“ říká Jirka Petrželka, který na koleji v Podolí bydlel 8 let společně s Lubošem Otradovcem. Jak se žije na koleji?

26:06

Studovna

Vydává: Český rozhlas

Studovna je podcast o vzdělávání, studentském životě a všem, co k němu patří.

Web

Před dvěma dny 32:04

Jak to chodí na vejšce? Nepřeceňte své síly a říkejte si o pomoc, radí spolužáci

„Trvalo mi nějakou dobu zvyknout si na jiný režim,“ říká moderátor a student žurnalistiky Jan Dlouhý o nástupu na vysokou. „Máš den, kdy máš školu od osmi, pak jiný den od čtyř odpoledne, nebo máš den, kdy školu nemáš vůbec,“ vysvětluje. Ve Studovně si společně s moderátorkou Anetou Štokrovou zavzpomínali na své začátky na vysoké a přidali i pár ověřených tipů.

Před týdnem 26:46

Jak zvládnout nástup na vysokou? Studenti si často připadají osaměle, upozorňuje psycholožka

„Hodně odlišná je třeba i organizace samotného studia,” popisuje psycholožka Anna Vozková z Centra poradenských služeb České zemědělské univerzity v Praze. S čím se na ni studující nejčastěji obrací?

15. srpen 2024 28:17

Pochybnosti jsou přirozené a zdravé, imposter syndrom už ne. Jak najít svůj směr?

Jak najít, v čem jsme dobří, a podpořit zdravé sebevědomí? Co když mě studium už nenaplňuje? Ve Studovně jsme s lektorkou Denisou Dědičovou probrali, jak překonat pochybnosti a hledat to, co nás baví.

25. červenec 2024 28:02

Genderová studia mi změnila pohled na svět, říká novinářka Linda Bartošová

„O další magisterský titul mi nešlo, studuju to opravdu z velkého zájmu,” říká novinářka Linda Bartošová, která se teď věnuje studiu na FHS UK v kombinované formě, pro které se rozhodla po několikaleté kariéře. Jaký byl její návrat do školy a o čem jsou genderová studia?

18. červenec 2024 28:20

Úzkosti jim brání jít i do školy. Kde můžou studující hledat pomoc?

„Myslím si, že největší skupina studentů, se kterými spolupracujeme, má úzkostné stavy, panické záchvaty a obtíže, které jim brání chodit mezi lidi nebo do školy,“ říká Michal Votava z programu Dostuduj fit organizace Fokus Praha a potvrzuje to i jeho kolegyně Tereza Horká.

4. červenec 2024 22:08

Nejdůležitější je portfolio, tvrdí o přijímačkách na UMPRUM módní návrhářka Natálie Nepovímová

Jak vypadá studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze? „Musíš tomu věnovat čas nejen, kdy jsi ve škole, ale i veškerý svůj volný čas,” říká úspěšná absolventka a módní návrhářka Natálie Nepovímová.

27. červen 2024 27:02

Spojil influencery a odborníky a jeho videa sleduje 400 tisíc lidí. Sváťa Barek učí o AI jinak

Jak může vypadat vzdělávání o umělé inteligenci? Svatopluk Barek se spojil s dalšími influencery a také odborníky a společně vytvořili edukativní projekt #GeneraceAI. Interaktivní online kurz kombinuje video a hry a učitelé ho můžou také zapojit přímo do výuky.

6. červen 2024 25:19

Jak na zkouškový? Spánek, pohyb, dechové techniky a meditace, radí Petr Bouška z Balancu

,,Když jsem poprvé v životě zažil úzkosti, tak jsem to nepoznal. Nevěděl jsem, co to úzkost je,” říká Petr Bouška, který na Radiu Wave moderuje seberozvojový magazín Balanc. Ve Studovně jsme probrali několik stresujících situací, se kterými jsme se jako studenti setkali a také tipy, jak je zvládnout.

30. květen 2024 39:10

Za půl roku vám nic neuteče. Jak na studium, stáž nebo cestování v zahraničí?

Podle výzkumu Rozděleni Evropou agentury STEM lidé ve věku 18-29 let oceňují na členství v EU nejvíce možnost cestovat, pracovat a studovat v zahraničí. Se Studovnou jsme už potřetí vyjeli přímo za studenty a studentkami a na Budějovickém majálesu jsme společně s organizací Díky, že můžem uspořádali debatu na téma svoboda cestovat.