• Podcasty
  • Český rozhlas - Životní styl
Český rozhlas - Životní styl
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Hobby magazín speciál: Stačí šikovné ruce a z mušle je umělecké dílko

Mušle je krásná sama o sobě. Můžete si ji ale ještě dotvořit, jako to dělá paní Regina Hudcová z Tachova.

06:19

Český rozhlas - Životní styl

Vydává: Český rozhlas

O životě, cestování, módě, zdravém životním stylu a ještě něco navíc.

Web

Dnes 29:06

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Modřiny se hojí až 14 dní. Jejich velikost jde ovlivnit tlakovým manévrem

Naše babičky na modřiny přikládaly ocet a cibuli. Někdo zase sází na obklady ze zelných listů nebo nastrouhané brambory. Jak vzniká hematom a proč jsou na něj starší lidi náchylnější?

Dnes 17:08

Radioporadna: Tipy od fit kuchařky: Jak zbavit jáhly trpkosti? A jak bleskurychle upéct dezert na neděli?

Kruh zdraví je alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaří a pečou tam zdravá jídla a dávají velký důraz na výběr regionálních potravin. Díky tomu si vysloužily už tři jejich výrobky ocenění Certifikovaný výrobce Železných hor.

Dnes 02:49

Zahrádkářské tipy: Nejen kanadské, ale i kamčatské a indiánské borůvky můžeme pěstovat na zahradě

Brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá též jako kanadská borůvka, pochází ze Severní Ameriky a v Evropě zdomácněla. Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica), kterému se říká kamčatská borůvka, je dřevina z čeledi zimolezovité. Pochází ze severních oblastí Dálného východu, Kamčatky a Kurilských ostrovů. Muchovník (Amelanchier) je rod s asi 20 druhy keřů a malých stromů původem z teplých oblastí severní polokoule. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Dnes 11:36

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Celiakie. Jak se projevuje a v čem všem najdeme lepek?

Co dělat, když mám u sebe podezření na celiakii? Může být problém kontaminace potravin lepkem? Má bezlepková dieta nějaká rizika a na co si dát pozor? Jaké bezlepkové přílohy mají dostatek vlákniny? Co celiakie a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Dnes 21:45

Forenzní psychologie: Sňatkové podvody

Co je podstatou sňatkového podvodu? A jaké má fáze? K mikrofonu podcastu Forenzní psychologie opět usedla Ludmila Čírtková. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří Benák, Jiří FlossmannDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Včera 37:08

Zdravíčko: Hluk škodí zdraví. Sluch rockerů na koncertě ale trpí mnohem méně než třeba sluch dělníků ve výrobě

Existuje třináct vyjmenovaných faktorů, které v určité intenzitě nebo kombinaci dělají z pracoviště rizikové místo a z naší práce činnost, která může poškodit zdraví. Primář oddělení pracovního lékařství při českobudějovické nemocnici Aleš Hejlek uvádí, že mezi nejčastější rizikové faktory u nás patří přetěžování svalových skupin, zejména horních končetin. Dále třeba vibrace, ale také prach a hluk.

Včera 25:20

Vlna: Pokud chce člověk dělat módu v Česku, tak to musí milovat, myslí si designér Tomáš Němec

Tomáš Němec je mladý designér, který vstoupil do širšího povědomí, když v roce 2022 vyhrál soutěž pro začínající návrháře a návrhářky Van Graaf Junior Talent. Od té doby svojí tvorbu pravidelně prezentuje v rámci Fashion Weeku. Během toho posledního, který proběhnul v dubnu, prezentoval svou třetí velkou kolekci s názvem cruise24.

Včera 20:41

Radioporadna: V květnu je ideální čas na sázení levandule. Je lepší lékařská, nebo lavandin? A proč nesnáší plast?

Nedávné mrazy levanduli neuškodily, v nižších polohách už jsou vidět poupata. Pokud si chcete také na zahradě vytvořit fialovou a voňavou krásu, teď je ideální čas na výsadbu levandule.

Včera 22:32

Lékárna: Syndromem pánevní kongesce trpí především ženy

Syndrom pánevní kongesce je specifické chronické žilní onemocnění, které se projevuje bolestí v oblasti pánve. Trpí jím především ženy. Jak se nemoc diagnostikuje a léčí, nám přiblíží Žaneta Šenková, lékařka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Frýdek-Místek.

Včera 03:24

Hobby magazín: Připravte bazény na sezonu. Ty vypuštěné nebo zazimované s loňskou vodou mají svoje pravidla

Teploty stoupají, jaro je v plném proudu, a proto je na čase pomalu začít zprovozňovat bazény, aby byly na sezonu v plné kondici. Ať už nadzemní nebo zapuštěné.