• Podcasty
  • Český rozhlas - Životní styl
Český rozhlas - Životní styl
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Hobby magazín: Při výběru oken jsou důležité tři parametry. Zajistit by je měl výrobce, nebo kvalitní dodavatel

Ušetřit až 30 procent energie na vytápění mohou kvalitní okna. Jak okna vybírat? Jsou lepší plastová, dřevěná nebo hliníková?

03:04

Český rozhlas - Životní styl

Vydává: Český rozhlas

O životě, cestování, módě, zdravém životním stylu a ještě něco navíc.

Web

Dnes 37:08

Zdravíčko: Hluk škodí zdraví. Sluch rockerů na koncertě ale trpí mnohem méně než třeba sluch dělníků ve výrobě

Existuje třináct vyjmenovaných faktorů, které v určité intenzitě nebo kombinaci dělají z pracoviště rizikové místo a z naší práce činnost, která může poškodit zdraví. Primář oddělení pracovního lékařství při českobudějovické nemocnici Aleš Hejlek uvádí, že mezi nejčastější rizikové faktory u nás patří přetěžování svalových skupin, zejména horních končetin. Dále třeba vibrace, ale také prach a hluk.

Dnes 25:20

Vlna: Pokud chce člověk dělat módu v Česku, tak to musí milovat, myslí si designér Tomáš Němec

Tomáš Němec je mladý designér, který vstoupil do širšího povědomí, když v roce 2022 vyhrál soutěž pro začínající návrháře a návrhářky Van Graaf Junior Talent. Od té doby svojí tvorbu pravidelně prezentuje v rámci Fashion Weeku. Během toho posledního, který proběhnul v dubnu, prezentoval svou třetí velkou kolekci s názvem cruise24.

Dnes 20:41

Radioporadna: V květnu je ideální čas na sázení levandule. Je lepší lékařská, nebo lavandin? A proč nesnáší plast?

Nedávné mrazy levanduli neuškodily, v nižších polohách už jsou vidět poupata. Pokud si chcete také na zahradě vytvořit fialovou a voňavou krásu, teď je ideální čas na výsadbu levandule.

Dnes 22:32

Lékárna: Syndromem pánevní kongesce trpí především ženy

Syndrom pánevní kongesce je specifické chronické žilní onemocnění, které se projevuje bolestí v oblasti pánve. Trpí jím především ženy. Jak se nemoc diagnostikuje a léčí, nám přiblíží Žaneta Šenková, lékařka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Frýdek-Místek.

Dnes 03:24

Hobby magazín: Připravte bazény na sezonu. Ty vypuštěné nebo zazimované s loňskou vodou mají svoje pravidla

Teploty stoupají, jaro je v plném proudu, a proto je na čase pomalu začít zprovozňovat bazény, aby byly na sezonu v plné kondici. Ať už nadzemní nebo zapuštěné.

Dnes 45:04

Bourání: V srdci Prahy vyroste novostavba. Nechceme to vyždímat na max, uklidňují architekti

Je to exkluzivní parcela – v historickém centru Prahy u Vltavy. Po téměř stu letech se tu má stavět bytový dům s veřejnou pasáží. Jak bude vysoký? A co tam bude pro veřejnost? Ptali jsme se architektů ze studia Peer.

Včera 34:07

Houpačky: První, na co bych se podíval, je omezení věku, říká o hrách pro děti Jarda Möwald z podcastu Quest

„Každá hra, která v Česku vychází, má své věkové doporučení, odkdy je vhodná. Některé hry existují s omezením tři plus a některé šest plus a na první pohled od sebe nejdou rozeznat. Věkový rating je první věc, na kterou bych se podíval, kdyby za mnou přišlo moje dítě s tím, že si chce hru stáhnout a začít hrát,“ říká v Houpačkách Jaromír Möwald, moderátor herního podcastu Quest.

Včera 02:59

Doktorská rada: Klíšťový zánět mozku může být fatální. Očkování nepodceňujte

Letos byla krátká zima, navíc nás pravděpodobně čeká suché teplé léto. To vše jsou důvody, proč můžeme v přírodě očekávat problémy s přemnoženými klíšťaty, která přenáší dvě závažná a nebezpečná onemocnění – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Ačkoliv se nebezpečí z jejich nákazy zdá být ještě daleko, právě nyní je již nejvyšší čas zocelit imunitu očkováním.

Před dvěma dny 23:27

Balanc: Environmentální distres. Mladí už nevěří, že svět bude lepší, ale učí se pracovat s emocemi

Planeta kolabuje a zdá se, že odpovědní a mocní dělají jen málo pro nápravu. Environmentální žal je emocionální reakce na různé aspekty klimatické krize. Může se objevit škála emocí, od smutku a bezmoci po strach. Existují ale také pozitivní aspekty. Lidé se spojují, rozvíjejí pospolitost, empatii, inspiraci a aktivní zájem. Na téma odpovídala v podcastu Balanc terapeutka, mediátorka a lektorka Zdeňka Voštová.

Před dvěma dny 18:24

Radioporadna: Slabikotvorná metoda čtení je tradiční, je ale nejlepší? Jiné metody si těžko razí cestu k prvňákům

V českém školství se metoda čtení Sfumato - splývavé čtení - používá více než 30 let. Výsledky jsou velmi dobré. Přesto stále převažuje klasická slabikotvorná metoda, kterou považuje autorka metodiky Sfumato - Splývavé čtení a ředitelka vzdělávacího a didaktického institutu ABC Music Mária Navrátilová za zastaralou.