Český rozhlas - Zdraví
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Forenzní psychologie: Propuštění

U kterých pachatelů dochází nejčastěji k nápravě? Kdy vznikla Asociace forenzních psychologů Čech, Moravy a Slezska a kdo jsou její členky a členové? Na otázky Kateřiny Rathouské potřetí odpovídá vedoucí psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří Flossmann, Jiří BenákDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

22:21

Český rozhlas - Zdraví

Vydává: Český rozhlas

Tipy a rady, jak pečovat o sebe i své blízké.

Web

Včera 37:04

Zdravíčko: Nemoci z povolání

Hostem magazínu Zdravíčko je Aleš Hejlek, primář oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice. Moderuje Eva Kadlčáková.

Před dvěma dny 33:50

Pochlap se: Nejtěžší bylo psát o smrti dědečka, pořád se s tím vyrovnávám, říká hudebník Filip Černý

Hostem Pochlap se byl hudební dramaturg a moderátor Filip Černý, který je frontmanem pražské indie kapely Good Times Only. Václav Rouček se s ním bavil o tom, jak prožíval bolestivou ztrátu dědečka, proč ho baví psát písničky a proč si myslí, že je dobré jít na terapii.

Před dvěma dny 39:19

Moci bez nemoci: Umělá inteligence v diagnostice očních vad. Novinková klinická studie

Budeme se věnovat umělé inteligenci v diagnostice očních vad a chorob. Představíme novinkovou klinickou studii, která proběhla počátkem roku 2024. Zaměříme se na diagnostiku a screening makulární degenerace a diabetické retinopatie. Svůj příběh přijde vyprávět pan Anton, který se jako pacient klinické studie zúčastnil. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanové přijala MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.

Před čtyřmi dny 30:07

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Doporučení nejdřív zhubněte, a pak přijďte s bolestí kloubů, už dnes nefunguje, říká lékařka

Bolesti kolen jsou velmi široké a složité téma, stejně tak, jako je složitý samotný kolenní kloub. Často ho přetěžujeme. Proč vadí víc chůze ze schodů než do schodů? Co je to skokanské koleno?

Před čtyřmi dny 11:36

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Diabetes 2. typu. Co je dobré změnit kromě omezení sacharidů?

V čem se liší strava diabetika 2. typu od běžné populace? V čem spočívá léčba? Jak jsou na tom potraviny z různých dia koutků v supermarketech? Jsou některé přílohy pro diabetiky vhodnější? Které potraviny mohou být fajn tipem? Je něco kromě stravy, co mi může pomoci? Existují potraviny, které snižují hladinu cukru v krvi?

Před čtyřmi dny 16:27

Forenzní psychologie: Stalking

Co všechno zahrnuje stalking? A jak by se měl zachovat člověk, kterého někdo pronásleduje? Hovoří psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Čírtková. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: David Dibelka, Jiří BenákDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Před pěti dny 24:32

Lékárna: Primářka Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava Zuzana Čermáková nám přiblíží nejenom samotné dárcovství krve, ale i zákulisí Krevního centra

Uslyšíte třeba i to, jakou další diagnostiku a služby ostravské Krevní centrum zajišťuje. Dotazy volejte na 596112266, moderuje Naďa Čvančarová.

Před týdnem 39:27

Balanc: Moderní láska: Nemám ráda, když se mě muži snaží převtipnit, říká autorka Historek z Tinderu

První rande může být plné nervozity, leckomu připomíná pracovní pohovor. Většina lidí se shoduje, že je dobré být sám sebou. Když jsou lidé uvolnění, vtipkují, sdílí, co je těší, pravděpodobně to druhého zaujme. Není od věci se zaměřit taky na vyváženost, když se snažíte někoho oslnit, nejspíše to nebude fungovat. Zajímáte se o sebe oba? V podcastu Moderní láska jsme na téma první rande zpovídali stand up komičku a spisovatelku Lucii Macháčkovou.

Před týdnem 28:21

Zdravíčko: Usmívá se a přitom s vámi manipuluje. Pasivní agrese je toxická, nastavte hranice, radí terapeutka

Známe to všichni. Někam přijdeme a narazíme na člověka, který se tváří tak jedovatě, že okamžitě otráví všechno kolem. Od takového jedince rychle pryč. Někdy to ale nejde. S toxickým člověkem žijeme, setkáváme se s ním v kolektivu. Toxicita v dnešním slova smyslu navíc není jenom zjevná otravnost, ale i promyšlená a skrytá agresivita.

Před týdnem 32:58

Moci bez nemoci: Geny BRCA 1 a BRCA 2 znamenají zvýšené riziko rakoviny. Vyšší záchyt - rychlejší léčba

Geny BRCA 1 a BRCA 2. Pokud zdědíme některý z těchto genů, znamená to celoživotně zvýšené riziko vzniku rakoviny, především prsu a vaječníků. Novinkou je vyšší záchyt žen takto geneticky zatížených a možnost úspěšnější a rychleji započaté léčby. Pozvání Šárky Volemanové přijal MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., onkogynekolog Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře a také paní Eva, která je nositelkou jedné ze zmíněných genetických mutací.