Český rozhlas - Věda
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Věda Plus: Proč víc než polovina gayů a leseb v Česku, jak naznačuje průzkum, trpí nějakou duševní poruchou?

Jak posilovat odolnost společnosti vůči současným bezpečnostním hrozbám? - Které snímky nabídne mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů v Olomouci? Moderuje Lukáš Matoška.

21:55

Český rozhlas - Věda

Vydává: Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Web

Dnes 39:51

Planetárium: Tůně a tůňky: Zdravá oka krajiny a první z desatera pohybů - plavání pod vodou a nástrahy potápění

Tůně a tůňky v krajině (4:36) – Příběhy se čtyřkou: Ný, natý a spol. (17:29) – Knihovnička: Fyzika je rachot (21:35) – Desatero pohybů, 1. část: Plavání a potápění (25:15)

Včera 03:32

Jihočeské nebe: Erupce na Slunci mohou díky novému dalekohledu lidé vidět na vlastní oči z budějovické hvězdárny

30 tisíc lidí ročně navštíví hvězdárnu a planetárium v Českých Budějovicích. Chodí sem jednotlivci, ale také školní výpravy, kterým astronomové nabízejí například program o planetách a souhvězdích na naší obloze.

Včera 48:58

Leonardo Plus: Vojtko: Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc

Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

Před dvěma dny 26:03

Laboratoř: Hudba od pólů. Geolog složil smyčcový kvartet podle klimatických dat

Japonský vědec Hiroto Nagai, který se zabývá geologií a otázkami životního prostředí, složil smyčcový kvartet. Využil k tomu satelitní data o klimatu Arktidy a Antarktidy z posledních 30 let.

Před dvěma dny 22:15

Magazín Experiment: Magazín Experiment: Jaro a sport, proč to nemusí být ideální kombinace? A jak se testují padáky?

00:00 témata magazínu00:30 jak se testují padáky?04:15 záchranné padáky pro letouny08:05 infikovaná klíšťata09:55 vliv jarních výkyv teplot na zdraví14:00 rozhovor s Alešem Linhartem18:45 na čem pracuje Thomas Cech?

Před dvěma dny 52:53

Meteor: Meteor o zlatém pokladu, jízdě na kole a opylování rostlin

Poslechněte si:01:06 Kde je nejstarší zlatý poklad?15:00 Lze rozdělit svět?21:18 Dokáží zvířata jezdit na kole?30:27 Jak vznikla spolupráce hmyzu a rostlin?42:14 Čáp Venda staví hnízdoHovoří geolog Antonín Přichystal nebo zoolog Jiří Kolibáč. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Před třemi dny 54:17

Quest: Nastal zlatý věk seriálových adaptací her? Fallout je po The Last of Us dalším příjemným překvapením

Válka. Válka se nikdy nemění. Tak zní motto postapokalyptické herní série Fallout, která se v dubnu dočkala první řady své seriálové adaptace. Šárka ji zhlédla skoro dvakrát, Jarda se dostal do poloviny a Lukáš si dopřál alespoň trailer. Co na postnukleární seriál moderátoři Questu říkají a naučil je mít rád bombu?

Před třemi dny 25:45

Věda Plus: Schizofrenii je potřeba diagnostikovat co nejdřív od prvních projevů, ideálně do půl roku

Ukázala to nová studie Národního ústavu duševního zdraví. Jak dokáže včasná léčba pacientů ovlivnit další rozvoj tohoto onemocnění? - Západočeská univerzita v Plzni oslavila 20 let existence fakulty umění a designu Ladislava Sutnara. Připomeneme si genezi jejího vzniku. - Studenti z obuvnického ateliéru ve Zlíně vytvořili unikátní obuv s podrážkami z 3D tiskárny. Jejich projekt sklízí ohlasy i v zahraničí - teď se chystají na výstavu do německého Erfurtu. Moderuje Renata Kropáčková.

Před třemi dny 24:00

Online Plus: EU vyšetřuje firmu Meta. Prý nedostatečně omezuje šíření podvodných reklam a dezinformací

Evropská komise otevřela oficiální řízení s firmou Meta. Podezírá ji například z toho, že na svých sítích nedostatečně omezuje šíření podvodných reklam a dezinformačních kampaní. Je problém nahlásit podvodnou reklamu na jejích sociálních sítích ve srovnání s jinými online platformami? A přeceňuje se vliv sociálních sítí?

Před čtyřmi dny 26:21

Věda Plus: Více než devět a půl miliardy korun získali naši vědci z Evropské unie

Zároveň se stále častěji prosazují na poli tzv. excelentní vědy. Jak je na tom česká věda ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské Unie? - Evropská unie chce jít cestou snižování odpadu a opakovaného použití některých obalů. Jak to bude chtít naplnit Česko? - Míra ohrožení pylem je dnes podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoká. Jak si dokáže medicína s pylovými alergiemi v současnosti poradit?