Český rozhlas - Věda
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Online Plus: Návrat tlačítek místo dotykových obrazovek? Spíš jen móda, soudí Koubský

Věk dotykových obrazovek se možná chýlí ke konci a začíná návrat tlačítek, všímá si americký deník The Wall Street Jounal. Nový trend je podle něj vidět například u automobilů, do kterých výrobci stále častěji přidávají fyzické přepínače. „Ustaví se rovnováha, která bude maličko víc ve prospěch fyzických tlačítek, než je v tuhle chvíli, ale ne příliš daleko od současného stavu,“ domnívá se pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

23:27

Český rozhlas - Věda

Vydává: Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Web

Včera 25:57

Laboratoř: Vědci testují pohřbívání dřeva jako způsob omezování emisí

Vědci z univerzity v Marylandu prozkoumali 3775 let starý špalek, který vykopali z půdy v Quebecku. Pochází ze severoamerického druhu jalovce a je v tak dobrém stavu, že by se z něj dal vyrobit nábytek. Navíc jde o skvělý rezervoár oxidu uhličitého, což odborníky i inovátory inspiruje k nové metodě snižování emisí.

Včera 20:56

Magazín Experiment: Magazín Experiment: Boty na míru z křesla v obýváku? A dokáže AI namalovat obraz jako člověk?

00:00 Témata Magazínu Experiment00:23 3D technologie a výroba bot na míru z pohodlí domova04:11 Rozhovor s podologem Jaroslavem Fešarem08:06 Ekologická náhrada chemických postřiků10:37 Výzkumné centrum CERN13:03 Vědecká diplomacie a rozhovor s předsedou Rady CERN16:54 Obrazy namalované umělou inteligencí

Včera 52:59

Meteor: Meteor o kulatosti Země, elixíru mládí a životu mezi hvězdami

Poslechněte si:01:12 Kulatost Země13:00 Hluboká zemětřesení19:42 Evropská jižní observatoř24:35 Dají se předpovědět objevy v urychlovači?34:29 Mají medúzy elixír mládí?42:15 Mohl by život cestovat mezi hvězdami?Hovoří matematik Mirko Rokyta, geolog Jiří Zahradník nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Vesmírníček 2 Petra Brože čte Jan Battěk.

Před dvěma dny 45:01

Quest: Když je dáma v nesnázích hrdinkou. Zelda: Echoes of Wisdom dává poprvé prostor titulní princezně

Sérii akčních adventur The Legend of Zelda táhne už na čtyřicet let, jejím protagonistou byl ale vždy princeznin ochránce Link. Nový díl Echoes of Wisdom zavedené pořádky obrací naruby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hlavní hrdinkou je tak skutečně Zelda, která zároveň propojuje tradiční prvky s těmi moderními.

Před dvěma dny 24:50

Věda Plus: Kosmické záření a znečištěná atmosféra - jak společně působí na lidské zdraví a život na naší planetě, to je pro vědce zatím otázka

Zodpovědět ji pomůžou nové měřicí přístroje na Milešovce v Českém středohoří. - Zemědělská akademie v České republice slaví sto let od svého vzniku. Budeme proto mluvit o současnosti a budoucnosti zemědělského výzkumu v Česku. - Resynchronizační léčba pomocí speciálního oboukomorového stimulátoru pomáhá pacientům s pokročilým srdečním selháním už 25 let.

Před třemi dny 26:09

Věda Plus: Nejprve se zaměříme na novou studii rakoviny slinivky, ve které se ozkouší české české testy, které dokážou rakovinu slinivky odhalit v rané fázi , což by znamenalo velký přelom

Jak je možné snížit uhlíkovou stopu v kreativních průmyslech? A jak vlastně vypadá takový "environmentálně zodpovědný" koncert? Na Technické univerzitě v Liberci vyvinuli novou aplikac pro motorkáře. Jak přispěje k vyšší bezpečnosti jízdy? Jaderná elektrárna na západním pobřeží Francie, kde se počítá s další výstavbou, bude podle ekologů kvůli klimatickým změnám koncem století pod vodou. Zohledňuje energetická společnost růst hladiny moře nebo to nebere dostatečně vážně? Moderuje Renata Kropáčková.

Před třemi dny 04:30

Magazín Experiment: Abeceda záchrany života prokazatelně snižuje úmrtnost v urgentní medicíně, vysvětluje traumatolog

Ve víc než sto zemích na světě se lékaři traumatologové učí záchranné postupy způsobem, který vyvinula Americká chirurgická společnost. Takzvaný ATLS (Advanced Trauma Life Support) neboli Pokročilý systém podpory života vznikl téměř před padesáti lety. Jak se od té doby zlepšila péče o zraněné, vysvětluje v rozhovoru vědeckého reportéra Martina Srba regionální vedoucí ATLS kurzů, norský traumatolog z univerzitní nemocnice v Oslu, Jorgen Jorgensen.

Před čtyřmi dny 25:45

Věda Plus: Jak se dá urychlit obnova silnice nebo cesty poničené záplavami?

Proč chce Botswana odstřelit dvacet tisíc slonů? Dá se tomu ještě zabránit? - Z jakého důvodu firma SpaceX dočasně zakázala start své nejpoužívanější raketě Falcon9? Moderuje Lukáš Matoška.

Před čtyřmi dny 03:44

Síťovka: Fizi a jeho extrémní hry na schovávanou. Jak se inspirovat

Ve videu 7 extrémních her na schovávanou, které natočil Fizi a najdete ho na YouTubu, najdete inspiraci na to, jak si zahrát na schovku jinak.