• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
Včera

Poslechněte si podcast: Akcent: Korpus češtiny si zahrává s AI, ale taky usnadňuje výuku cizinců

Saša Michailidis se ptá lingvisty Jiřího Miličky z Ústavu českého národního korpusu FF UK a učitelky Terezy Binderové ze ZŠ Grafická na pražském Smíchově. Český národní korpus, který systematicky mapuje vývoj naší rodné řeči už třicet let, se nyní propojí s umělou inteligencí. Jak nám to pomůže? K čemu korpus vlastně je? Jak reflektuje proměny češtiny? A jak se to projevuje ve výuce?

25:00

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Dnes 12:32

Mozaika: Vladimír Mišík si na nové desce zazpíval se synem Adamem. Nejdřív ho nepoznal, říká Petr Ostrouchov

Minulý pátek vyšel nový singl Tak dobře Vladimíra Mišíka. Tato novinka je první vlaštovkou z připravovaného alba Vteřiny, měsíce a roky, které vyjde 11. října. Vladimír Mišík už před lety ze zdravotních důvodů ukončil koncertní činnost, ale desky natáčí stále. Připravované album vzniklo i tentokrát za doprovodu kapely Blue Shadows a v produkci Petra Ostrouchova.

Dnes 04:09

Filmové premiéry Pavla Sladkého: Film Až na věky působí terapeuticky. Může připomínat krize, které zažívá každý z nás, říká kritik

Dva měsíce po karlovarském filmovém festivalu vstupuje do kin několikanásobně oceněný divácký hit Až na věky. Vztahové drama ze současného Norska vypráví o Marii a krizi jejího manželství. „Jsem zvědavý, jestli festivalovou popularitu dokáže přetavit i v popularitu v běžné kinodistribuci. Je docela dobře možné, že ano, protože ten film nabízí zřetelné emoce a spousty diváků se dotkl,“ tvrdí filmový kritik Pavel Sladký.

Dnes 06:04

Mozaika: Jindřich Bálek hodnotí vystoupení Vídeňských filharmoniků pod taktovkou Christiana Thielemanna

V pražském Rudolfinu dnes začíná 17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Na programu slavnostního koncertu je Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Bamberské symfoniky bude řídit Jakub Hrůša, jako sólista se představí německý violoncellista Julian Steckel. Více nejen o tomto koncertu nám ve studiu prozradil ředitel festivalu, Jan Simon.

Včera 27:30

Lit: Mallorca je pro Němce jako Chorvatsko pro Čechy. Ondřej Škrabal napsal trochu jiný cestopis

Je květen roku 2022. Ve světě doznívá pandemie, začíná válka na Ukrajině a vypravěč autofikční novely Druhé Německo vyráží na dovolenou na Mallorcu. Autorem tohoto příběhu je spisovatel a divadelní režisér Ondřej Škrabal, se kterým se moderátor Jan Dlouhý potkal na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Před dvěma dny 24:01

Ex libris: Oscar Martínez: Bestie. Na migrantech nesejde

Migrace je oblíbené politické téma, hlavně před volbami. A o těch prezidentských v USA to platí dvojnásob. Jaká bývají rozhodnutí opustit rodinu a vlastní zemi a jak náročná je cesta za lepším životem, ukazuje literární reportáž salvadorského novináře Óscara Martíneze s názvem Bestie. Na migrantech nesejde.

Před dvěma dny 24:22

Akcent: Vlny chtějí nominaci na Oscara. Musíte šarmit a mít amerického distributora, říká režisér

Snímek Jiřího Mádla Vlny, který je od poloviny srpna v českých kinech, zabojuje o nominaci na Oscara. Co obnáší, když je tuzemský film vyslán jako kandidát na Cenu americké Akademie? Jak dokázat, aby si akademici filmu všimli, nominovali ho a ocenili? Saša Michailidis se ptá režiséra a producenta Václava Marhoula, jehož snímek Nabarvené ptáče se dostal před pár lety do užší nominace na Oscara, a producenta Jana Macoly, který zastupoval tvůrce kandidátského filmu Il Boemo.

Před dvěma dny 04:09

Mozaika: Jak vznikal netradiční formát inscenace Extinction berlínského divadla Volksbühne?

Festival Divadlo je koncipován jako showcase toho nejlepšího, co nabízí současné české divadlo. Každoročně ale přiveze i výběr progresivních zahraničních titulů. Těm letos vévodí inscenace Hekuba, ne Hekuba v provedení Comédie-Française. Doplní ji pětihodinová francouzsko-německá koprodukce, nejlepší inscenace současné polské hry (dle ocenění Grand Prix) a produkce u nás již zavedeného maďarského divadla Örkény Színház nebo Slovenského národného divadla.

Před dvěma dny 04:24

Mozaika: FOK zahajuje jubilejní 90. sezónu Symfonií tisíců. Je to celé o lásce, říká dirigent Tomáš Brauner

Velkolepá Mahlerova 8. symfonie, přezdívaná jako Symfonie tisíců, zazní zítra a pozítří v Obecním domě v Praze na mimořádných koncertech k zahájení jubilejní 90. sezóny FOK.

Před dvěma dny 04:53

Mozaika: Společenskokritická i mysteriózní Petra Hůlová. Vltava vysílá rozhlasovou hru Kolonie Umami

Dříve se jí říkalo masová chuť. Lze ji najít mimo jiné ve fermentované zelenině. Po sladkosti, kyselosti, hořkosti a slanosti je umami, doslova přeložené jako „chutné“ nebo „lahodné“, pátou definovanou chutí. Spisovatelka Petra Hůlová kolem tohoto motivu vystavěla rozhlasovou hru Kolonie Umami. V režii Johany Ožvold s Pavlou Beretovou v hlavní roli Věry ji premiérově uvedeme dnes večer.