Středočeská setkání
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Vladimír Havelka zachránil zříceninu hradu Zlenice v Posázaví: To místo se mi usadilo v srdci

Když se se spolužákem toulal Posázavím, objevili zarostlou a zpustošenou hradní zříceninu. Atmosféra místa je oslovila natolik, že se rozhodli ji zachránit. Nejprve ji vyčistili, zbavili náletů a pak postupně zakonzervovali dochované zbytky kdysi nejspíš mohutného hradu. Aby se do hradního areálu dobře vstupovalo, vybudovali dřevěnou přístupovou lávku. A zřídili i posezení pro turisty, jedno dokonce i se zastřešením a výhledem na řeku Sázavu.

22:01

Středočeská setkání

Vydává: Český rozhlas

Pojďte spolu s námi poznat zajímavé Středočechy. Jejich příběhy, profese, zážitky i splněné sny.

Web

Včera 29:50

Matěj Lipský pochází z umělecké rodiny. V Tloskově léčí lidi s mentálním postižením muzikoterapií

Rodina Matěje Lipského byla plná umělců. Dědeček známý herec, prastrýc neméně známý filmový režisér, otec režisér a muzikant, maminka malířka. A i když se Matěj nevydal přímo v jejich stopách, k umění se svým způsobem stále vrací. Od mládí se věnuje muzice, založil dokonce několik kapel. A coby psycholog a speciální pedagog a zároveň ředitel Centra sociálních služeb v Tloskově se věnuje muzikoterapii.

Před týdnem 27:28

Její prapradědeček koupil hrad a dva zámky. O vrácený majetek se dnes zodpovědně stará

Zuzana Pavlíková Šimonková měla běžné dětství. Když pak nastoupila na gymnázium, ani v nejmenším netušila, že se z ní za pár let stane zámecká a hradní paní. Její prapradědeček totiž koupil dva zámky – Stránov a Lobeč. A navrch ještě hrad Housku. Když o ně rodina za socialismu přišla, tak v jejich navrácení sice doufala, ale nikdo tomu příliš nevěřil. Proto se doma o někdejším rodinném majetku vlastně skoro nemluvilo. Až do roku 1989, který všechno změnil.

Před 2 týdny 26:30

Ultramaratonec René Kujan oběhl celý Island. Běh nehostinnou krajinou mu komplikoval silný vítr

Kdo je maratonec, víme všichni. Ten, kdo uběhne maraton. Kdo je ale ultramaratonec? To je ten, kdo uběhne víc. René Kujan z Kralup nad Vltavou takovým běžcem je. A nevzdal to ani po těžké autonehodě, která si vyžádala půlroční rekonvalescenci. Dokonce se rozhodl, že oběhne kolem dokola celý Island. A potom ho ještě přeběhne ze severu na jihu a z východu na západ. A k tomu navíc udělá i něco dobrého pro ty, kteří neměli tolik štěstí jako on a skočili na vozíčku.

Před 3 týdny 25:57

Chystám sochu na konec světa. Bude stát na ostrově Nelson v Antarktidě, říká sochař Petr Váňa

Akademický sochař Petr Váňa je nesmírně plodný autor. Jeho práci můžete vidět v kostelech, na návsích, na vrcholcích kopců i na vyhlídkových místech. Ale také třeba pod vodou, konkrétně na dně Slapské přehrady. A v neposlední řadě i na Staroměstském náměstí v Praze, protože Petr Váňa je autorem obnoveného Mariánského sloupu. A to zdaleka není všechno. V současné době chystá sochu na konec světa. Na Antarktidu.

10. srpen 2024 27:58

Pravou levanduli najdete v Chodouni. Kam se hrabe Provence, říká její pěstitelka Helena Neumannová

Helena Neumannová studovala na zdravotní sestru. Potom se pustila i do medicíny. Nakonec ale odjela do Venezuely, kde se věnovala studiu bylin. A nahlédla pod ruce i tamním šamanům. Po návratu domů začala organizovat farmářské trhy. A rozhodla se, že začne pěstovat levanduli. V Chodouni u Berouna je pro ni totiž ideální podloží. A tak se dnes můžete vydat do tamního Levandulového údolí, plného dlouhých fialových lánů a opojné vůně.

3. srpen 2024 28:04

Balónové létání má jedinou jistotu a to místo startu, říká pilot horkovzdušného balónu Ivan Lehký

Lidem, kteří létají horkovzdušných balónem, se říká vzduchoplavci. Jde totiž skutečně o jakousi plavbu vzduchem, protože vzduch se chová podobně jako voda. Má své proudy, svoji sílu, svoji rychlost. A navíc nabízí absolutní kontakt s přírodou. A k tomu ještě krásné ticho, které neruší žádný motor. To všechno dohromady před mnoha lety nadchlo Ivana Lehkého z Kladna. A když kvůli půl dioptrii na dálku nemohl být pilotem letadla, stal se pilotem horkovzdušného balónu.

20. červenec 2024 27:23

Vyšel na mě John Lennon. Kvůli zpěvu i pohybům, říká člen kladenské revivalové kapely Luděk Maulis

Slavná kapela The Beatles vznikla v 60. letech v anglickém Liverpoolu. O třicet let později se na kladenském gymnáziu zrodila skupina českých „brouků“. The Beatles Revival. Její členové mají nejenom podobné hlasy, ale i pohyby, a nosí i stejné kostýmy a hrají na stejné nástroje. I proto bývají označováni za jednu z nejvěrnějších revivalových kapel. Vystupují nejenom u nás, ale i v zahraničí a jednou si dokonce zahráli i před britskou královnou.

13. červenec 2024 27:27

Na tréninku se mi povedlo překonat pět metrů, říká skokanka o tyči Kateřina Baďurová Janků

Kateřina Baďurová Janků se kdysi nechávala na dlouhé tyči vynést do výšky několika metrů, aby se pak přehoupla přes vodorovně umístěnou laťku a dopadla do vysoké matrace pod ní. Bývalá úspěšná atletka byla šest let držitelkou českého ženského rekordu, který se jí podařilo překonat dokonce čtyřikrát. I když s vrcholovým sportem skončila ještě před třicítkou, pohybu se věnuje dál. A vede k němu i děti. Ve své sportovně zaměřené školce v Horoměřicích na Praze-západ.

6. červenec 2024 24:50

Baví mě prožít s lidmi část jejich života. Fotka je až na druhém místě, říká fotograf Michael Hanke

Fotograf původem z Kladna Michael Hanke pochází z fotografické a umělecké rodiny. Sám přitom začal fotit až ve čtyřiceti letech. Brzy získal prestižní ocenění v soutěži Czech Press Photo a potom dokonce dvakrát uspěl i ve světovém soutěži World Press Photo. Sám přitom říká, že nejdůležitější je pro něj prožít s lidmi, které na svých snímcích zachycuje, kus jejich života. Samotná fotka je pro něj až na druhém místě.