Český rozhlas - Rozhovory
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Peníze a vliv: Reakce na antibyrokratický zákon jsou zatím opatrné, připouští jeho autor

Hospodářská komora chce začít přesvědčovat politiky, aby přijali její nový návrh antibyrokratického zákona. Podle hlavního autora, prezidenta komory Zdeňka Zajíčka, by měl zákon například umožnit sdružením podnikatelů navrhnout vládě, aby odstranila z legislativy konkrétní regulaci zvyšující byrokracii. Vláda by pak měla tři měsíce na analýzu a odpověď, zda je takový požadavek oprávněný.

27:37

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Včera 23:46

Vinohradská 12: Bílý lev pro Karla Kryla?

Další vyznamenání pro Karla Kryla. Navrhuje ho Sněmovna. Kývne na něj i prezident Pavel? Jak se vůbec stal Kryl symbolem odporu proti komunismu? Jaký je příběh velké osobnosti československého folku? To ví a vypráví Ondřej Konrád, hudební publicista Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Včera 23:58

Hovory: Filmový a divadelní herec Petr Uhlík se po ztvárnění sadistického vraha v úspěšné televizní sérii setkává s řadou reakcí: "Lidé mi začali psát, že se jim o mně zdá

.. Nevnímám postavy podle toho, jestli jsou kladné nebo záporné, v černobílé optice se moc často nepohybuji ... Seriál Adikts mi ukázal, že každý člověk má v sobě nějaké díry, se kterými se umí vypořádat a nebo ne, není to jenom příběh o drogových závislostech." Jak popisuje svůj vztah k divadelnímu herectví? Cítí se lépe před kamerou, nebo na jevišti? A jaký má vztah k rozhlasové tvorbě? Moderuje Lenka Buriánková.

Včera 44:20

Buchty: Správné město má mít kopec, galanterii, orloj a kuřata

Ivana a Zuzana tentokrát přivítaly studenta urbanismu a milovníka lázeňství Viléma Honysze, se kterým opět probíraly své oblíbené téma – a sice kolik má mít správné město galanterií a záchodů.

Včera 36:11

Klub Rádia Junior: Ředitelka CCBC Kristýna Nováková a ornitolog Lukáš Viktora z ČSO v Klubu Rádia Junior

Představíme kampaň Pasti na ptáky, která má pomoct jejich zbytečným úhynům. Na kampani se podílí přední čeští tanečníci. Moderuje Denisa Kimlová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Včera 25:47

Host Radiožurnálu: Člověk má záminku dozvídat se i o absurdních tématech, chválí si hereckou profesi Cyril Dobrý

Na filmovém festivalu v Karlových Varech se s moderátory Hankou Shánělovou a Pavlem Sladkým setkali dva zástupci mladé herecké generace, Antonio Šoposki a Cyril Dobrý. Herci známí z oceňovaných snímků i televizních minisérií si s moderátory povídali o svých posledních rolích, o mezigenerační spolupráci i o rozdílech v práci pro film a televizi. „Je to trošku jiný styl herectví, ale určitě to není jiný sport. Jsou to úplně neznatelné nuance,“ říká Šoposki.

Včera 23:29

Host ve středu: Bezpečné cesty v létě: Tipy od koordinátorky BESIPu

Léto je obdobím, kdy na silnicích dochází k největšímu počtu dopravních nehod. Červen, červenec a srpen patří k měsícům s nejvyšší nehodovostí.

Včera 23:59

Dvacet minut Radiožurnálu: Papež: Letadla praskají ve švech a letiště nestíhají. Na palubu si vezměte věci na prvních 24 hodin

Mají se zájemci o leteckou přepravu do oblíbených letních destinací znepokojovat zhoršením služeb pražského letiště? Kdy mají cestující nárok na kompenzaci v případě zpožděného zavazadla? Jaké jiné možnosti dopravy Češi mají? A jak čelit overturismu? Vladimír Kroc se ptal místopředsedy pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže.

Včera 34:59

Balanc: Z přátelství jde vyrobit lásku snadno. Naopak to jde ztěžka

Jaký je vztah mezi přátelstvím a láskou? Může být náš partner zároveň naším nejlepším kamarádem? A jaké jsou šance, že vztah vzniklý z dlouhodobého přátelství vydrží déle než ten, který začal na online seznamce? V podcastu Moderní láska odpovídá Adam Suchý, klinický psycholog a psychoterapeut. Zamýšlíme se také nad možnostech přátelství po rozchodu.

Včera 51:53

Lit: Jestli vás to nebaví, tak nečtěte. Ale aspoň to zkuste, radí spisovatelé Kašpárek a Kubíčková

„Já si pamatuju, jak sedím v kuchyni a pláču, protože mi ta písmenka předčítat nahlas nejde. Pak nás zkoušeli čtení před třídou, to mi nešlo. Pak přišly ty velké knihy,“ vypráví v záznamu živého natáčení podcastu Lit v Brně Klára Kubíčková. Spolu s Michalem Kašpárkem se s Janem a Evou bavili o tom, jak a kdy se naučili mít rádi knihy a literaturu. A jestli k té lásce vedou i své potomstvo.

Včera 27:23

Speciál: Petr Pavel: Podporujme Ukrajinu, dokud Rusko nebude jednat

Naší snahou má být to, aby Rusko na Ukrajině neuspělo, říká před summitem NATO ve Washingtonu prezident Petr Pavel. „Měli bychom podporovat Ukrajinu do té míry, že Rusko pochopí, že jediná cesta, jak tento konflikt ukončit, není dalším pokračováním, ale jednáním,“ říká v rozhovoru pro Plus a Radiožurnál. „Zatím veškeré takzvané návrhy, které přišly z ruské strany, jsou spíše ultimativními požadavky na bezpodmínečnou kapitulaci než solidním návrhem pro mírové jednání,“ dodává.