Osobnost Plus
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Měli bychom se naučit zapomínat. Jako jedinci i jako společnost, říká spisovatel Marek Torčík

Dospívání v moravském Přerově. Zážitky queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě, navíc v rodině, kde není peněz nazbyt. Prostředí, které trestá odlišnost. To jsou hlavní témata románu Rozložíš paměť, který vyhrál cenu Magnesia Litera v kategorii próza. „Lidská paměť funguje tak, že si pamatuje ty silnější impulzy. Jako třeba dnešek: budu si pamatovat spíš to, že jsem tady nervózní, než že jsem si ráno dal kafe,“ přiznává spisovatel a básník Marek Torčík.

26:19

Osobnost Plus

Vydává: Český rozhlas

Interview s významnými osobnostmi české společnosti. Barbora Tachecí a v pátek Michael Rozsypal hledají nepovrchní odpovědi.

Web

Dnes 26:24

Půl milionu mrtvých nebo zraněných vojáků nebude mít na Rusko dopad, myslí si demograf Kučera

Nejnovější prognóza OSN předpokládá, že Rusko bude mít v roce 2100 o 34 milionů lidí méně než dnes. „Je to ale srovnatelné s některými dalšími zeměmi v postsovětském prostoru a především na západním Balkáně, v Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a jsou i další země, které s velkou pravděpodobností čeká ještě větší procentuální propad počtu obyvatelstva,“ tvrdí demograf Tomáš Kučera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Včera 26:20

Votápek: Ukrajina musí vyhrát. Nebo to udržet, ať se Rusové nedostanou na hranici Čiernej pri Čope

„Uvítal bych, aby byli západní politici víc odvážní. Kdyby to byli víc státníci než sběrači lajků na sociálních sítích, ale žijeme v situaci, ve které žijeme,“ říká bývalý diplomat a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek s tím, že demokracie není dokonalý systém, ale lepší prostě nemáme.

Před čtyřmi dny 25:19

Jako Češi bychom se v zahraničí měli prezentovat hlavně skrze kulturu, říká šéfka Českých center

Celý svůj profesní život se věnuje kulturní diplomacii, vystudovala mezinárodní vztahy a antropologii a je ředitelkou všech Českých center ve světě. Jak Jitka Pánek Jurková představuje cizincům naši zemi? A podle čeho se rozhoduje, kde české centrum založit?

Před pěti dny 25:41

Ve válce Izraele s Hamásem nejsou žádná dobrá řešení. Existují jen ta špatná, myslí si analytik

Rafah na jihu Gazy je posledním místem zatím odkládané izraelské vojenské operace a také místem s obrovskou koncentrací civilistů. „Pokud nebude hodnověrný plán evakuace civilistů – a takový při tak velkém množství lidí neexistuje –, tak hlavním důvodem stálého izraelského proklamování a neakce je, že není jasné, co by mělo následovat. Navíc je to velmi nebezpečné i pro izraelské vojáky, kde budou asi velké ztráty,“ říká analytik Oldřich Bureš.

Před šesti dny 25:35

Vladimír Dzuro, bývalý vyšetřovatel válečných zločinů u mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii

Vykopával masové hroby, zatýkal osnovatele vraždění a svědčil proti nim, vyslýchal pozůstalé, díval se do očí válečným zločincům. Co vidí v očích Vladimíra Putina, i když jsou to pohledy zprostředkované obrazovkou počítače nebo televize? Co s ním udělaly záběry teroristického útoku Hamásu na civilisty v Izraeli? A viděl u některých zatýkaných pokoru, nebo to se u nich nenosí? Moderuje Barbora Tachecí. Pořad vysíláme v repríze.

Před týdnem 25:47

Komentátor Dvořák: Kdyby NATO kdysi přijalo Rusko do svých řad, Putina to mohlo eliminovat

„Mám už dlouho pocit, že ve Spojených státech i v Evropě stále někde v podpalubí bloudí myšlenka: ,Co kdybychom tu válku na Ukrajině zastavili tak, že bychom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského apod. přemluvili?‘ Aby přistoupil na to, o čem se jednalo někdy v dubnu 2022 na jejich mírových jednáních,“ uvažuje komentátor Českého rozhlasu a překladatel Libor Dvořák.

Před týdnem 26:21

Čínský vliv v Česku sice opadl, někteří bývalí politici se angažují dál, všímá si sinolog Hála

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze špionáže pro Čínu povede stranu do eurovoleb. „Krah byl kromě jiného místopředsedou Skupiny přátelství v Evropském parlamentu, kterou jeden čas vedl i Jan Zahradil (ODS). Respektive až do chvíle, kdy byla činnost skupiny pozastavená na základě některých odhalení. To je jedna věc, která Kraha spojuje se Zahradilem,“ říká sinolog z projektu Sinopsis Martin Hála.

Před týdnem 25:19

Rusista Glanc: Ruská elita je v hibernaci a občansky mrtvá. Přesto si většina Rusů přeje konec války

„Ruská intelektuální menšina je uvedena do stavu pasivní letargie a má pocit, že to, o čem vedení státu rozhoduje, se děje bez toho, aby o tom oni cokoli věděli. A pak je další část společnosti, která je totálně zděšena agresivní politikou, kterou si analyzuje jako propagandistický tah,“ popisuje rusista Tomáš Glanc, který v Rusku dlouho žil a profesně sleduje vývoj jeho společnosti už dekády.

Před týdnem 26:24

Vojenský historik Řepa: Válka neskončí nejméně další dva roky. Rusové přitom ztrácejí budoucnost

„Nějakou dobu potrvá, než budou nasazeny poslední rezervy z obou zemí. Záleží samozřejmě na tom, jak efektivně budou nasazovány. Nebo pokud je některá ze stran vyplýtvá, jak to vidíme na ruské straně při bojích o místa, která nejsou zas až tak významná. Válka bude ještě minimálně dva roky,“ odhaduje vojenský historik Tomáš Řepa v Osobnosti Plus.