O čem se mluví pod Ještědem
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: O libereckém zámku a jeho návratu do života

Magistrát města Liberce po dlouhých jednáních koupil bývalý Clam-Gallasovský zámek, někdejší sídlo Skloexportu, dnes využívaný pouze při mimořádných příležitostech. K podpisu smlouvy dojde v srpnu 2024, už teď ho ale město částečně zpřístupňuje veřejnosti.

18:52

O čem se mluví pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Co hýbe Libereckým krajem? Jak dopadají rozhodnutí vlády na život v našem kraji? O čem a proč rozhodli zastupitelé? Odpovědi hledá diskuzní pořad Českého rozhlasu Liberec. 

Web

Před dvěma dny 16:56

O úrodě, dotacích, maržích v obchodech i budoucnosti farem s Jiřím Teplým z krajské agrární komory

Vláda první zářijový týden roku 2024 schválila dotace pro ovocnáře, kteří přišli kvůli mrazům o letošní úrodu. Nejhůře dopadli pěstitelé ovoce na Turnovsku a Litoměřicku, jak říká Jiří Teplý z regionální Agrární komory severní.

Před týdnem 17:43

O historii, současnosti i blízké budoucnosti přehrady Harcov s architektem Jiřím Janďourkem

Liberecká přehrada v roce 2024 slaví 120 let od své kolaudace, stavěla se mezi lety 1903 a 1904. Aktuálně tam probíhá rozsáhlá rekonstrukce, která začala vypouštěním nejstarší údolní přehrady v Čechách v roce 2022.

Před 2 týdny 15:34

O festivalu Lípa Musica i proč jejím ambasadorem Jiří Pavlica s ředitelem projektu Martinem Prokešem

  1. září 2024 odstartuje 23. ročník hudebního festivalu Lípa Musica. O novinkách, zajímavých souborech i nezvyklých koncertních prostorách si s ředitelem festivalu Martinem Prokešem povídala redaktorka Jana Švecová.
Před 3 týdny 20:52

O cestování, potápění i pohledu na současnou římskokatolickou církev s Michalem Podzimkem

S vysokoškolským učitelem, knězem Michalem Podzimkem si nejen o cestách do Afriky či Pobaltí, ale také o některých přežitcích, které se týkají církevního života, povídala redaktorka Jana Švecová.

10. srpen 2024 15:21

Studentka z Tchaj-wanu si pochutná na smaženém sýru a kofole

Adam Soltán a Fankink-Li studují na Technické univerzitě v Liberci a oba mají vztah k Tchaj-wanu.

2. srpen 2024 18:37

Nejčastějším postižením na cestách bývá průjem, říká primář infekčního oddělení liberecké nemocnice

Proti čemu je dobré se nechat očkovat při cestování do exotických zemí? Jaké infekční nemoci hrozí u nás? I na to odpovídal primář infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Adam Vitouš. Do pořadu O čem se mluví ho pozvala Jana Švecová.

19. červenec 2024 16:04

O drátěném Vulpsovi před libereckou radnicí, ilustracích i akademii s výtvarníkem Františkem Skálou

Kontroverzní umělec František Skála po letech vystavuje v Liberci své ilustrace. V pořadu O čem se mluví pod Ještědem se ho redaktorka Jana Švecová ptala na jeho tvorbu pro děti, letní poutě i pražskou Akademii výtvarných umění, která se podrobuje kritice renomovaných umělců.

12. červenec 2024 17:21

O elektronické občance, kde ji použít a kde ne, s vedoucím správního odboru Petrem Karlovským

Od 1. července 2024 se lidé mohou v obcích s rozšířenou působností, u Policie České republiky a vybraných úřadech státní správy prokazovat elektronickým občanským průkazem. Co to přináší a obnáší, jsme se zeptali Petra Karlovského z jabloneckého magistrátu.

9. červenec 2024 18:02

Největší kšeft českého pravěku, popisuje nástroje doby kamenné z Turnovska archeolog Jan Prostředník

S čím se obchodovalo v pravěku, do jaké doby sahá osídlení regionu, co je Archeologické léto a jaké jsou novinky v turnovském muzeu, odhaluje ředitel muzea, archeolog Jan Prostředník.