Český rozhlas - Rozhovory
Včera

Poslechněte si podcast: Klub Rádia Junior: Dramaturgyně Lenka prozradí na jaké premiéry se můžete na Rádiu Junior těšit

Lenka v Českém rozhlase připravuje rozhlasové hry, četby, pohádky a podcasty. Co se chystá v letošním školním roce pro Rádio Junior? Moderuje Eva Sinkovičová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

41:41

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Včera 19:14

Vinohradská 12: Smrt vůdce Hamásu. Dosáhl Izrael svého?

Vůdce Hamásu mrtev. Jahjá Sinvár dopaden. Izraelci zabili architekta brutálního teroristického útoku z loňského 7. října. Co bude po jeho smrti? Téma pro dva hosty – zpravodaje Českého rozhlasu v Tel Avivu Štěpána Macháčka a Irenu Kalhousovou, ředitelku Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. Ptá se Matěj Skalický. *** Původně plánovaný další díl ze série Extrém s Janem Charvátem uslyšíte 25. října. ***

Včera 23:44

Hovory: Vizuální identita je něco, co všichni potřebujeme, říká spoluautorka dokumentů o českém designu

„Když něco pojmenujete slovem identita, pak se ten název snažíte také naplnit. Možná, že se najednou ptáte se na věci, které vás dřív ani nenapadly,“ vysvětluje teoretička designu Linda Kudrnovská, která je spoluautorkou úspěšného nejen televizního projektu Identita – příběh českého grafického designu.

Včera 25:08

Studovna: Praxe dělá nejvíc. Jak vypadá studium budoucího učitele?

Jak vypadá studium budoucího učitele dějepisu? „Měli jsme celkem dost praxe,“ říká Martin Zdráhal, který studuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a vede úspěšný instagramový profil, kde sdílí historické zajímavosti.

Včera 20:08

Dopolední host: „Lékaři z Jemenu“ poslala žena přes pět milionů, jiní uvěří falešnému bankéři. Kyberzločinů přibývá

Kyberkriminalita roste nebývalým tempem. Zatímco v roce 2022 řešili jihočeští kriminalisté devadesát případů, o rok později už jich evidovali na tisíc. Nárůst byl tedy více než desetinásobný. Pro všechny kyberzločiny je podle policejního preventisty a mluvčího územního odboru policie v Českém Krumlově Miroslava Šupíka společným znakem lidská důvěřivost.

Včera 25:30

Akcent: Proměna Václaváku se smrskla na tramvaje, ale to je drobnost, říká zástupce spolku

Saša Michailidis se ptá Jana Adámka ze Sdružení Nového Města pražského a architekta, urbanisty Petra Kučery, který se podílel na projektu revitalizace Václavského náměstí. Z pražského Václavského náměstí je stále staveniště, rekonstrukce je v plném proudu. Jak lokalitu ovlivní znovuzavedení tramvajové dopravy? Jak to dopadne se sloupy trakčního vedení pro tramvaje? Co proměna Václaváku přinese rezidentům, domácím i zahraničním návštěvníkům?

Včera 21:39

Co vás zajímá: Představujeme starostu Sušice Petra Mottla

Doprava, parkování nebo zdravotnictví - to jsou témata, která se řeší v každém městě. Jak je na tom je Sušice?

Včera 25:07

Dvacet minut Radiožurnálu: Každá stávka lékařů je především morální problém. Ke konsenzu by mohly pomoci pojišťovny, věří Válek

Podaří se ministru zdravotnictví odvrátit plánovanou dvoudenní stávku praktických lékařů a ambulantních specialistů? Změní se ještě úhradová vyhláška, proti které protestují i mnohé nemocnice? Proč se ministr Válek nedohodl s lékaři a zdravotníky na zvyšování platů? A máme se kvůli tomu všemu připravit na další vlnu lékařských protestů? Tomáš Pancíř se zeptal ministra zdravotnictví a místopředsedy vlády Vlastimila Válka (TOP 09).

Včera 26:27

Interview Plus: V Horní Lidči jsou teď za svůj obraz dotčení, říká novinářka

Občané Horní Lidče na Vsetínsku v referendu odmítli už zahájenou výstavbu domova pro seniory. Obec hodlá ve stavbě pokračovat, jinak by prý byl porušen zákon. „Jsme zvyklí, že lidé odmítají centra pro závislé nebo komunitní bydlení pro lidi s mentálním handicapem. Můžeme si o tom myslet cokoli, ale někteří mají strach z neznámého. Ale zde odmítli stáří – něco, co nás všechny čeká,“ shrnuje novinářka Ivana Svobodová, která se tématu věnuje.

Včera 25:58

Osobnost Plus: Kratochvíl: Frustrovaný volič je ve spirále

Pokud se Evropa radikálně nezmění, čeká ji pomalá agonie, vyznívá ze zprávy bývalého italského premiéra a někdejšího šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho pro Evropskou komisi. Píše se v ní o nízké konkurenceschopnosti Unie i o národních státech. „Musíme dlouhodobě centrálně plánovat, které strategické sektory chce EU podporovat. To je to, co dělají Spojené státy a Čína,“ odkazuje se na zprávu v pořadu Osobnost Plus Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů.