Jezte, ať vám to sluší
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: O radosti z jídla i ze života: Detoxy. Potřebuje je naše tělo? A můžeme si detoxem uškodit?

Jsou pro nás některé složky stravy toxické? Má detox vliv na střevní flóru? Jak s ním začít, pokud dlouhodobě jíme nezdravě? Je některý detoxikační program vyloženě nebezpečný? Jak poznáme, že nejde o zdravý způsob detoxikace? Co si dát večer v baru nebo doma k filmu, když nechceme pít alkohol? Jsou tipy, které si z detoxikačních programů můžeme odnést? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

13:57

Jezte, ať vám to sluší

Vydává: Český rozhlas

O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.

Web

Včera 11:13

O radosti z jídla i ze života: Jak vařit odlehčeně? A jaké jsou největší nástrahy české kuchyně?

Kterým surovinám se vyhnout, když se snažíme zhubnout? Jak je nahradit? Stačí se inspirovat středomořskou kuchyní? Pomůže, když nahradíme cukr medem? Je vhodné vynechávat maso? Co když rádi pečeme? Je potřeba jídelníček odlehčovat, i když nepotřebujeme hubnout? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před týdnem 10:36

O radosti z jídla i ze života: Výběr jídla v restauraci. Jak si vybrat zdravěji? Na co dát pozor?

Je možné jíst zdravě a pravidelně v restauraci či jídelně? Má smysl nahrazovat knedlíky rýží? Co je nejčastějším problémem jídla v restauraci? Je nějaká kuchyně, která je zdravější? Jsou zdravé dezerty, například ty bez lepku? Na co si dát pozor při výběru nápojů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před 2 týdny 12:25

O radosti z jídla i ze života: Svačiny. Jsou nutné? Co je vhodné zabalit dětem nebo sportovcům?

Není vhodnější dodržovat mezi jídly delší pauzy? Jsou vhodnou svačinou oříšky nebo sladkosti? A co müsli a proteinové tyčinky? Co si koupit cestou do práce v pekárně nebo supermarketu? Co svačit, když jedu autem nebo jsem na konferenci? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před 3 týdny 13:12

O radosti z jídla i ze života: Snídaně. Platí, že je základ dne? Co by měla správně obsahovat?

Proč je důležitá? Je pravda, že bez snídaně nemůžeme mít zdravý jídelníček? Jak si připravit třeba zdravý koláč? Jde to vůbec? Co když mi snídaně prostě nedělá dobře a nemám na ni po ránu chuť? Je třeba snídat hned, jak se probudíme? Jak řešit snídani, pokud jdu ráno cvičit a po jídle se mi při sportu dělá špatně? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

22. březen 2024 11:36

O radosti z jídla i ze života: Nízkosacharidová dieta. Jaký je obsah sacharidů v ovoci a zelenině?

Je omezení sacharidů vhodné pro všechny? A co ketogenní dieta a nebo různé keto koktejly? Vadí cukr v mléčných výrobcích? Jaké jsou nejčastější zdroje cukru? Jak řešit chuť na sladké? Na co je třeba dát si pozor? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

15. březen 2024 10:44

O radosti z jídla i ze života: Dělená strava. Existují nevhodné kombinace potravin?

Co si máme představit pod pojmem dělená strava a jaké jsou skupiny potravin? Co nám dodržování jejích principů slibuje? Je to, či není vhodný způsob stravování? Jaká má rizika? Existuje vyvážený pokrm? Může dělená strava někomu pomoct se zažívacími obtížemi? Jaké jsou potraviny, které nás překyselují? Tereza Bebarová se ptala nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

8. březen 2024 12:38

O radosti z jídla i ze života: Přerušovaný půst. Co to vlastně je a jaké benefity by měl údajně mít?

Má vliv na zdraví a hubnutí? Který je nejpopulárnější a co taková dieta slibuje? Jaká negativa může dodržování přerušovaného půstu přinést? Pro jaké osoby je tento režim nevhodný? Na co si dát pozor, pokud se rozhodnu přerušovaný půst dodržovat? Na co se v jídelníčku zaměřit? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

1. březen 2024 10:07

O radosti z jídla i ze života: Cukr. Je třtinový cukr zdravější alternativou? A co umělá sladidla?

Lze cukr z jídelníčku vyřadit úplně? Je přírodní cukr v potravinách lepší než ten přidaný? Kolik cukru můžeme zkonzumovat? Jak jsou na tom sirupy? A co čekankový sirup? Někdy se o sladkém říká, že je to droga. Platí to? Jakých chyb se můžeme dopustit při slazení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

23. únor 2024 09:45

O radosti z jídla i ze života: Zpracované potraviny. Čím nahradit oblíbené chipsy?

Co jsou zpracované a ultra-zpracované potraviny? Máme se jim vyhýbat? Má konzumace ultra-zpracovaných potravin souvislost s obezitou? Na co si dát pozor, když sáhneme po polotovaru? Existují vhodnější varianty oblíbených tyčinek? Jak jsou na tom různé doplňky pro sportovce, např. iontové nápoje nebo energetické tyčinky? Jak je to s přídatnými látkami, kterým se říká "éčka"? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.