Český rozhlas - Rozhovory
Dnes

Poslechněte si podcast: Jak to vidí...: Amerikanista Pondělíček: Trump výrazně zhrubl. Může to být taktika, ale i projev stáří

Předvolební kampaň ve Spojených státech vrcholí. Jak si vedou oba rivalové? Jakou podporu mají Kamala Harrisová a Donald Trump u afroamerické či latinskoamerické části obyvatelstva? Pomůže demokratické kandidátce podpora exprezidenta Baracka Obamy? A proč Donald Trump sklouzl k vulgaritám? Amerikanista Jiří Pondělíček ještě připomene historické okamžiky staré 62 let, kdy se svět ocitl na prahu možné nukleární války, a přiblíží i čím dál větší skandál v americkém showbyznysu.

25:14

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Dnes 16:11

Náš host: Navštívit pracovnu primátora? I to vám Plzeň ve státní svátek umožní

Díky tradičním oslavám vzniku republiky můžou obyvatelé Plzně i její návštěvníci opět strávit volný den aktivně a s rodinou. Turistické cíle za zvýhodněné vstupné, obří loutka na náměstí, koncerty, gastronomie, v závěru průvod světel i tichý ohňostroj. Nejen to nabídne celodenní program během 28. října.

Dnes 24:39

Řečí peněz: Ekonom: Kdo chce bydlet ve vlastním, musí se uskromnit

Dostupnost vlastního bydlení v Česku se zhoršuje. Více než tři čtvrtiny lidí ve věku nad 43 let ji podle nedávného průzkumu finanční skupiny Partners vnímá jako ještě horší než v 90. letech. „Můžeme v předvolební době čekat, že se budou objevovat různé návody, jakým způsobem zlepšit dostupnost bydlení,“ předpovídá v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus ekonom a rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Dnes 24:52

Interview Plus: Alexandr Vondra, místopředseda ODS, europoslanec a bývalý český velvyslanec ve Washingtonu

Počítá Evropská unie s možností, že se do Bílého domu vrátí bývalý prezident Donald Trump? Bylo by Trumpovo vítězství špatnou zprávou pro evropský průmysl, zejména pro automobilky?

Dnes 26:36

Osobnost Plus: Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině

Jeho tvář nevídáme, zato hlas slýcháme často, a to z Ukrajiny. Teď se stal hlavní postavou nového dokumentu Válečný zpravodaj. Když vyjíždí do nebezpečných míst, má v hlavě eventualitu, že se nevrátí? Změnil se nějak během agrese jeho pohled na Rusko? A jsou podle něj Ukrajinci, se kterými je v denním styku, smířeni s případnou ztrátou části svého území? Moderuje Barbora Tachecí.

Dnes 24:24

Pro a proti: Azylová centra vně Evropy

Řešení migrace, nebo nelegální tábory? Mají nové italské protiimigrační opatření následovat další unijní státy? A zabrání přílivu uprchlíků do EU? Zeptáme se europoslance ODS Ondřeje Krutílka a analytika dobrovolnické organizace Pomáháme lidem na útěku Dalimila Petriláka. Moderuje Karolína Koubová.

Dnes 24:03

Mozaika: Pracovna: Na návštěvě u návrhářky a hudebnice Zuzany Smatanové alias SJU

Zuzana Smatanová alias SJU (1988) se narodila na Slovensku. Po absolvování VŠE v Praze odjela studovat finance na Kingston Univerzity do Londýna. Její dědeček ji na cestu věnoval svůj starý klobouk, který Zuzana nosila o víkendech do londýnských hudebních klubů. I přes to, že studovala ekonomii, táhlo ji to spíše uměleckým a hlavně hudebním směrem.

Dnes 43:37

Bruselské chlebíčky: Orbán, Patriots, Russia and an inflated fish

Hungary is a hot EU topic again. In the middle of its EU presidency, Prime Minister Viktor Orbán sparked heated debates in the European Parliament with his appearances in Strasbourg. An ongoing blocking of aid to Ukraine, attacks on Brussels or Hungary's contacts with Moscow do not leave EU politicians calm. „Whatever Russia wants, he is fine with that,“ says leading Hungarian investigative journalist Szabolcs Panyi in this special English edition of Brussels Bites podcast.

Včera 22:13

Vinohradská 12: Posily z KLDR. Putin dostal vojáky, Kim jídlo

Putin potřebuje vojáky. Tak si plácl s Kim Čong-unem. A ten pomohl. Severokorejci už jsou v Rusku. Otázka zní, proč fasují ruské uniformy? A co za to KLDR bude chtít? Téma pro Vlastislava Břízu, bezpečnostního analytika z katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Včera 22:33

Hovory: Režisér Tauš: Tauš: Amerikánka znamená mít naději a touhu

Režisér Viktor Tauš strávil s příběhem Amerikánky neboli Zdeny Vrbové, dívky z komunistického dětského domova, téměř polovinu svého života. Vyprávění Amerikánky zpracoval nejprve jako divadlo, které zároveň neustále přepracovával. Teď do kin přichází film, který Tauš už měnit nemůže. Navzdory všem proměnám je Amerikánka dětskou postavou, se kterou se ale ztotožnit i dospělí. „Je to Mauglí nebo Matylda od Roalda Dahla,“ pojmenovává svou hrdinku.