Český rozhlas - Rozhovory
Včera

Poslechněte si podcast: Interview Plus: Jourová: Chtěli jsme v Komisi velký rozpočet. To Síkela má

Ursula von der Leyenová představila nové složení Evropské komise, v níž bude mít český komisař Jozef Síkela na starosti mezinárodní spolupráci. Jde o slabé portfolio bez faktického vlivu, jak tvrdí opozice, anebo je nejsilnější, jaké kdy Česko mělo? „Obě portfolia jsem měla tak silná, jak jsem si je udělala. Je to takové poměřování nepoměřitelného,“ namítá Věra Jourová, dosavadní místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost.

26:30

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Dnes 05:08

Speciál: Volby budou. Někde ve stanu, jinde v komisi s náhradníky

Ministerstvo vnitra pracuje na to, aby se od pátku do soboty skutečně konaly krajské volby. A to navzdory tomu, že týden před tím zasáhly Česko silné povodně. „Snažíme se poskytnout takovou podporu, aby voliči, byť bez nálady, měli možnost navštívit volební místnost a najít tam volební schránku,“ zdůrazňuje ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec pro Speciál Plusu a Radiožurnálu.

Dnes 21:38

Radioporadna: Lék na Alzheimerovu nemoc jako svatý grál. Příčiny, léčba i prevence pohledem zkušeného neurologa

Tématem dnešní radioporadny je Alzheimerova choroba, kterou můžeme celosvětově vnímat jako epidemii. Je diagnostikováno přes 35 milionů lidí s demencí a v roce 2030 jich má být dvakrát tolik. Říká se, že je to jedna z největších hrozeb pro lidstvo. Každé tři minuty přibude někdo s touto nemocí. Je možné ji zastavit, zpomalit nebo jí úplně zamezit?

Dnes 27:18

Alex a host: Nebaví mě extravagantní pytle, které nikomu nesluší. Miluju eleganci, říká návrhář Osmany Laffita

Bylo mu 22 let, když se z Kuby dostal do tehdejšího Československa. Do sametové revoluce zbývaly dva roky. „Můj život je jako telenovela,“ vypráví Osmany Laffita v pořadu Alex a host.

Dnes 07:37

Speciál: Volby s veškerou pomocí státu uskutečnit musíme, říká Rakušan

Mimořádná povodňová situace zkomplikovala několika obcím v Česku přípravy na krajské a senátní volby, které se uskuteční v pátek a v sobotu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se ale všude podaří uspořádat férové volby. „Vyhlášení nouzového stavu by skutečně v téhle chvíli mohlo být velmi problematické. Stáli jsme před velmi těžkým problémem, rozumíme těm praktickým nesnázím,“ uznává Rakušan ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Dnes 28:22

Vlna: Byla to bouře emocí ve třech dnech, říká o olympijských slzách běžkyně Lurdes Gloria Manuel

Mladá hvězda české atletiky zaujala sportovní publikum svými špičkovými výkony, tanečky před startem klíčových závodů i nápaditými účesy. Zároveň se ale stává terčem nesnášenlivých a stereotypních komentářů.

Dnes 34:19

Blízká setkání: Herec Jiří Hána: Mám radost, když můžu publikum trknout k zamyšlení a navést na určité věci

Účet. To je dnešní premiéra hry v Divadle bez zábradlí. „Když mám večer premiéru, snažím se dělat všechno pro to, abych na to nemusel myslet. Proto jsem tady,“ směje se v Radiocafé. Co všechno dělá, když má před premiérou? Jak vzpomíná na svého učitele, herce Borise Rössnera? Bylo pro něj někdy v životě divadlo terapií? Jak se mu hraje postava Karla Čapka?

Dnes 11:07

Host ve studiu: Projekt Vzkříšené varhany opravuje nástroje, aby se na ně dál hrálo. Jde o zachování dědictví předků

Teď si budeme povídat o hudbě a o projektu Vzkříšené varhany, který zachraňuje staré hudební nástroje v našem kraji. Ale zároveň vždy na začátku září nabízí i hudební festival a tyto obnovené varhany představuje. Naším hostem je autor projektu Jakub Hrubý, zpěvák a manažer, rodák z Broumova žijící aktuálně v Praze.

Dnes 49:15

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Krajské a senátní volby 2024: Jak se bude volit v oblastech postižených povodní?

Na desítkách míst v Česku platí některý z povodňových stupňů, stovky lidí zůstávaly i dnes ráno v evakuačních centrech. Zdaleka ještě nejsou vyčísleny škody, které povodeň napacháchala. Navzdory tomu se zítra a v sobotu budou konat volby do krajů a třetiny Senátu. Jak náročné bude zajistit jejich průběh? A budou mít vůbec lidé v postižených oblastech náladu na volby a politiku?

Dnes 24:35

Pro a proti: Stát, nebo aktivisté: Proč nestojí přehrada Nové Heřminovy

Ne stoletá, ale pouze pětiletá voda by zasáhla Opavu a Krnov, pokud by na horním toku Opavy stála dlouho plánovaná a stejně tak dlouho blokovaná přehrada, prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Opava ani Krnov by teď neprožívaly to, co prožívají,“ zdůraznil pro Český rozhlas Plus. O stavbě přehrady se rozhodlo v roce 2008, proti byli místní obyvatelé. „Alternativy jsou levnější a lepší,“ oponuje Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha, které stavbu odmítá.

Dnes 04:45

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Stany s agregáty nebo doplnění volebních komisí. Vláda slibuje pomoc obcím s organizací voleb

Vláda rozhodla, že se volby navzdory ničivým povodním budou konat v řádném termínu. Některé obce a města postižená velkou vodou však upozorňují na to, že organizace voleb pro ně bude znamenat komplikaci navíc. Proč vláda nerozhodla jinak? Jak velká byla poptávka po odložení voleb? A nebudou volby za takových podmínek spíše napadnutelné?