Hovory
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Marek Orko Vácha: To nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví, je setkání s přáteli

„To, že jsme spolu, díváme se na sebe, mluvíme spolu, nikdy nenahradí žádná sociální síť, spíš naopak,“ tvrdí katolický kněz a bioetik Marek Orko Vácha. Reaguje tak mj. i na loňský americký výzkum, podle kterého samota představuje zdravotní komplikace, dokonce stejné, jako kdyby člověk denně vykouřil až 12 cigaret.

23:50

Hovory

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s osobností, která má zajímavý osobní i profesní život a názory. Hosty pořadu jsou respektované, ne nutně mediálně známé tváře všech oblastí společnosti.  

Web

Před třemi dny 24:01

Každý máme nějakého „vnitřní kritika“, ale nesmí nad námi vítězit, tvrdí psycholožka v županu Peruth

Mladá psycholožka a psychoterapeutka Karolína Peruth je mj. spoluautorkou podcastu Psycholožky v županu. Do její soukromé ordinace chodí lidé všech věkových kategorií, nejčastěji ve věku 20 až 35 let. „Jejich problémy jsou různé a také se mění. Skrytým tématem u téměř všech klientů je vnitřní kritik,“ vysvětluje terapeutka v pořadu Hovory.

Před pěti dny 23:41

To, jak funguje lidské tělo, je vlastně zázrak – a zázračně léčí i rakovinu, naznačuje spisovatel

„Zázrak není jen to, že někdo udělá kouzlo nebo mávne hůlkou. Zázrak vidím ve způsobu nazírání na svět. Je to jen poodstoupení od reality, na kterou se pak díváme jinou optikou,“ říká Miroslav Hlaučo, farmaceut a spisovatel. Debutoval až ve svých 56 letech s románem nazvaným Letnice, podle čtenářského ohlasu by autor mohl být novým objevem české literatury.

Před šesti dny 23:15

Každý by chtěl v rodu starostu i šlechtice. Většinou se to ale nepotvrdí, říká genealog

„Když si lidé začínají sestavovat rodokmen, je to často s nadějí, že mají v rodu někoho výjimečného. Třeba, že jsou levobočci nějakého šlechtice, potomci vojáků z dob Napoleona, kteří se tu ,zapomněli‘. Většinou se jim to ale nepotvrdí. A i když jejich předci nejsou slavní, rodokmen za to stojí. Každý si zaslouží úctu,“ říká Martin Slaboch, předseda České genealogické a heraldické společnosti.

Před týdnem 23:12

Kateřina Oujezdská je castingová režisérka, která obsadila řadu filmů a seriálů: "Herecké role vnímám jako hvězdy - na castingu poznám chvíle, kdy spolu zazáří a jako by zasvítilo souhvězdí," říká o výběru herců a hereček

"To, že někdo překvapí a udělá to jinak, než vy myslíte, je na tom nejzábavnější," popisuje svou kreativní práci a dodává, že se věnuje zastupování umělců a umělkyň v herecké agentuře spolu s Barborou Fabiánovou a také vzdělávacím workshopům ve spolupráci s herečkou Aňou Geislerovou. Jak se dá pomáhat začínajícím hercům v sebeprosazování? Jak probíhá spolupráce s režisérem a co obnáší kamerové zkoušky? Moderuje Ondřej Konrád.

Před týdnem 23:13

Nevidomí nejsou nesvéprávní, jen nevidí. Nebojte se s nimi mluvit, nabádá matka nevidomé dívky

Když se narodí postižené dítě, jde o velkou zkoušku celé rodiny i partnerských vztahů, tvrdí Klára Novotná. Je matkou nevidomé a dnes už dospělé dcery, také zakladatelkou dílny na výrobu speciálních učebnic Orbis Tactus. „Vím o případech, kdy tato situace úplně rozhodila manželství. Manželka a máma si dokonce musela vybírat mezi dítětem a partnerem. To hlavní, co tak rodiče s postiženým dítětem potřebují, je sdílet s dalšími to, co prožívají,“ říká.

Před týdnem 23:35

Role jsou jako hvězdy – a někdy zazáří jako souhvězdí, říká castingová režisérka

„Herecké role vnímám jako hvězdy. Na castingu poznám chvíle, kdy spolu zazáří a jako by zasvítilo souhvězdí,“ prozrazuje o výběru protagonistů filmů a seriálů castingová režisérka Kateřina Oujezdská v pořadu Hovory.

Před týdnem 23:56

Když jsem na Islandu začínal, měl jsem jednoho katolíka na kilometr, vzpomíná biskup z Reykjavíku

Dávida Tencera před devíti lety ustanovil papež František biskupem Reykjavíku. Narodil se ale v Nové Bani na Slovensku, na Islandu žije už 20 let. „Země je plus minus všude nějaká, ale člověk je šťastný tam, kde jsou dobří lidé. U nás jsou lidé sice specifičtí, ale velmi milí, takže není problém si Island oblíbit,“ říká v pořadu Hovory.

Před 2 týdny 23:35

Motorkář: Na nejvyšší silnici světa mi bylo jako na Sněžce

„Provoz je tam totální chaos, každý desátý Ind zemře na silnici. Já jsem ale neviděl jedinou nehodu,“ přibližuje pro Český rozhlas Plus v pořadu Hovory Michal Pertlíček, stavební inženýr, který už jako kluk propadl motorkám a vydal několik offroadových průvodců. Právě se vrátil z toulek po severní Indii.

Před 2 týdny 22:57

Děti chtějí pohyb, kantoři vizi, popisuje průvodkyně škol

Snažíme se zjistit, co chtějí rodiče, děti, zřizovatelé škol, učitelé i ředitelé, shrnuje Jitka Gabašová svou roli regionální průvodkyně ve školství v organizaci Eduzměna. Děti totiž můžou mít od školy jiné potřeby a očekávání než ředitelé nebo úřady. „Děti chodí do školy hlavně proto, aby tam byly se svými spolužáky. Učení je zajímá, ale jen když je opravdu pro ně, když chápou přínos,“ přibližuje.

Před 2 týdny 20:56

Překladatelka: Od Finů se můžeme učit wellbeingu a hrdosti

„Mám na Finech ráda, že i když jsou zádumčiví a melancholičtí, tak ještě předtím, než se mluvilo o wellness a wellbeingu, tak to už po staletí praktikovali. To je třeba ta sauna,“ poukazuje překladatelka Jitka Hanušová. Přiznává, že vyvažovat soukromý a pracovní život se naučila právě od Finů. „Myslím, že jsem si to od nich osvojila. A že jsem teď mnohem spokojenější.“