Hovory
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Kanadská dokumentaristka: Nezájem o experiment jsem dřív cítila jen u těch, kteří myslí víc tradičně

„Uvažuji o limitech neuvěřitelně výkonné a všudypřítomné technologie, kterou drží většina světové populace v rukou,“ říká kanadská expertka na nová média a dokumentaristka Katerina Cizek z Massachussetského technologického institutu v pořadu Hovory.

18:29

Hovory

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s osobností, která má zajímavý osobní i profesní život a názory. Hosty pořadu jsou respektované, ne nutně mediálně známé tváře všech oblastí společnosti.  

Web

Sezóna 2Epizoda 7Včera 23:49

Uživatel se musí napojit na slunce, jinak si zaslouží blackout, říká tvůrce soběstačného domu

„Začal jsem přemýšlet, jak minimalizovat stopu, kterou má moje bydlení a způsob života. Zjistil jsem, že primární věc, kterou můžu omezit, je spotřeba elektrické energie, a tak vznikl nápad postavit si dům, který nepotřebuje elektřinu a uhlí,“ popisuje prvotní impuls pro stavbu soběstačného domu jeho tvůrce Pavel Podruh.

Před dvěma dny 23:55

Když začnu hrát, jsem hrozně šťastná. Na koncertech prožívám výjimečné chvíle, říká členka SOČRu

Veronika Malinjak je vedoucí sekce kontrabasů Symfonického orchestru Českého rozhlasu. „Ke kontrabasu jsem se dostala ve 12 letech, řekla jsem tátovi, že to zkusím, ale moc jsem necvičila a neměla jsem velkou motivaci,“ vzpomíná. „Když začnu hrát, jsem hrozně šťastná, na koncertech prožívám výjimečné chvíle. To, co mě naplňuje, nacházím v našem domově.“

Před třemi dny 23:54

Cyklista Souček odstartuje v extrémním závodě napříč Amerikou. „Klíčová je motivace,“ říká

Martin Souček se za měsíc postaví na start jednoho z nejtěžších vytrvaleckých závodů na světě – Race Across America (Závod napříč Amerikou). „Baví mě posouvat své hranice. Ten závod jsem znal, je to vrchol ultracyklistiky. Věděl jsem, že takový závod nikdy nechci jet, ale pak přišel zvrat a já jsem dospěl do stavu, že vlastně chci takovouhle věc dokázat,“ říká cyklista.

Před čtyřmi dny 23:36

Fotograf Birgus: Špičkovým reportážním fotografem se můžete stát i bez školy. Ani Koudelka ji nemá

„Autentičnost hraje ve fotce velkou roli, ale i dokumentární snímek může představovat subjektivnější pohled a může mluvit i o samotném autorovi. Moje fotografie jsou plné symbolů a nechávám na divákovi, ať si je doplňuje. Nerad říkám napřímo, o čem mé snímky jsou. Naopak, snažím se do nich dávat jemné metafory a záleží na každém, jestli je ochotný spolupracovat a schopný vyluštit, v jaké náladě a s jakými pocity jsem fotografii pořizoval,“ říká fotograf Vladimír Birgus.

Před týdnem 24:12

Design Week je něco jako olympiáda designu, tvrdí majitel vítězné firmy

„Jde nám o spojení emocí a příběhů, za kterými jsou konkrétní lidé,“ říká zakladatel firmy Lasvit Leon Jakimič v pořadu Hovory. „Pracuje u nás skupina 335 lidí, pro které je to víc poslání než práce,“ dodává. Název firmy je spojením dvou slov: láska a svit, a pracují v oboru skla a designu.

Sezóna 2Epizoda 6Před týdnem 24:01

Vyrábíme množství věcí a myslíme si, že jsme šťastní. Pak ale zůstane hora odpadů, říká vizionářka

„Cirkulární ekonomika je systém, který reaguje na svět kolem nás, který je už z pohledu zdrojů dost vyčerpaný, z pohledu spotřeby na hraně. Vyrábíme a spotřebováváme neuvěřitelné množství věcí a produktů a máme pocit, že nás to dělá šťastnějšími, ale na konci životního cyklu je ohromné množství odpadů,“ říká vizionářka, inovátorka a zakladatelka Institutu Cirkulární Ekonomiky Soňa Klepek Jonášová.

Před týdnem 24:01

Zapomínáte termíny? Neustále ztrácíte mobil a klíče? Možná máte ADD, odpovídá psychiatr

ADD je porucha pozornosti podobná ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), kde je ale člověk navíc hyperaktivní, vysvětluje psychiatr Tomáš Rektor. „Nikdy jsem nevěřil na self-testy, ale tady jim to vychází. Na obě poruchy často myslíme u dětí, mají je ale i dospělí. Když s tím člověk vyrůstá, považuje to za součást osobnosti – navíc si už vytvořil kompenzační mechanismy a i výmluvy. Test dokáže pomoc v rozhodování, jestli je třeba vyhledat odborníka, nebo ne,“ říká.

Před týdnem 23:15

V Senegalu mi došlo, na čem doopravdy záleží, tvrdí neurochirurg Šroubek

„Máme obrovskou odpovědnost za život člověka, neurochirurgické výkony patří mezi ty těžší a můžeme jimi i poměrně výrazně ublížit. To se stát nemá, nesmí, ale může, a pak je to velký průšvih. Navíc to, co při operaci chceme, je odstranit cévní nebo nádorové léze tak, aby se pacientovi nic nestalo a navíc, abychom mu to ošklivost vyndali,“ odpovídá špičkový neurochirurg Jan Šroubek na otázku, jestli má před operací někdy trému.

Před týdnem 22:51

Rodič ve vězení? Trpí hlavně děti, které za nic nemůžou, říká koordinátorka vězeňského společenství

V Česku je ve vězení skoro 20 tisíc lidí, doma na ně čeká víc než 40 tisíc dětí, které sice nic neudělaly, ale nesou si s sebou stigma rodiče ve vězení. „Pracujeme s nimi už asi 14 let a vidíme, že dítě odchodem rodiče doopravdy trpí. Dokonce se říká, že trauma je až tak velké, jako kdyby rodič zemřel,“ říká Jitka Vrbová, koordinátorka Mezinárodního vězeňského společenství. Muzikanta Ondřeje Škocha osudy dětí natolik zasáhly, že ho napadlo s nimi napsat píseň.

Před 2 týdny 23:30

Lidé mají od přírody už takový odstup, že netuší, jak se které zvíře pohybuje, tvrdí biolog Petr

„Když posloucháte studenty, říkají: ,Co se hýbe a je zelené, je biologie. Co smrdí, je chemie, a co nefunguje, je fyzika‘ – a mají pravdu,“ říká biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr. Je autorem nové unikátní publikace, která komplexně mapuje jednu z nejdůležitějších a nejúžasnějších aktivit všech zvířat, kterou je pohyb.