Host ve studiu
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Úžasný klid a všeobjímající příroda. Genius loci Domova sociální péče Tmavý Důl na Trutnovsku

Podíváme se na Trutnovsko do Domova sociální péče Tmavý Důl, kde mají od 1. května nového ředitele. Toho na základě výběrového řízení jmenovala Rada Královéhradeckého kraje, protože kraj je zřizovatelem tohoto zařízení. Ing. Martin Kryštof Kubák je dnes naším hostem.

10:53

Host ve studiu

Vydává: Český rozhlas

Od pondělí do pátku vysíláme v 8:35 zajímavé povídání s atraktivním hostem.

Web

Včera 11:26

Mám prostě jen rád vůni chromatografických rozpouštědel, usmívá se oceněný biochemik Jaroslav Dršata

Hradec Králové zná držitele svých výročních cen za rok 2023. Ocenění převzaly osobnosti, které dosáhly mimořádných úspěchů ve své činnosti v oblasti kulturní, společenské, sportovní a vědecké. A nejvyšší ocenění, Cenu dr. Františka Ulrycha za celoživotní práci obdržel prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc., biochemik a lékař, který se celý svůj profesní život věnoval výzkumu a výuce biochemie převážně na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy tady v Hradci Králové.

Před dvěma dny 26:34

Porucha polykání vám může výrazně zasáhnout do života. Nejtěžší stav je s vdechováním stravy do plic

Radioporadna o poruchách polykání. Tzv. dysfagie umí výrazně znepříjemnit život a lidí, kteří problémy s polykáním mají, v populaci stále přibývá. Proč a jak lze poruchu řešit, to rozebereme s MUDr. Michalem Černým, lékařem z ORL kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Před dvěma dny 10:59

Jsme krásné pohádkové město a také vstupní brána do Českého ráje, usmívá se starosta Jičína Jan Malý

Zamíříme do města Albrechta z Valdštejna, kde se pravidelně jednou v roce ujímají vlády nad městem také děti na tradičním pohádkovém festivalu. Město Jičín se také stalo v našem kraji historickým městem roku 2023. Naším hostem je starosta Jičína Jan Malý z hnutí ANO.

Před třemi dny 10:42

Hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská: Koupila jsem asi půl kilometru záclon, aby bylo všechno tip ťop

Rozhlas jede za vámi, zábavná show Aleše Cibulky, dnes na cestě Českem přibrzdí večer také na rychnovském zámku, který patří rodu Kolowratů. V minulých letech prošel celý zámecký areál, včetně kostela Nejsvětější trojice, velkou obnovou a revitalizací.

Před čtyřmi dny 13:05

Jsem jen obyčejný hrdý Čech, tvrdí o sobě Libor Šnajdr, zakladatel Českého paralympijského výboru

Královéhradecký kraj i letos ocenil významné osobnosti regionu. Nejvyšší krajské ocenění tentokrát získali ředitel prvního hospice v republice Miroslav Wajsar a také kardinál Dominik Duka. A za celoživotní rozvoj sportu a parasportu si ocenění odnesl Libor Šnajdr, který se už bezmála 60 let věnuje sportu ve všech jeho podobách.

Před týdnem 10:57

125 let od objevu kostry mamuta spolu s pazourky ve Svobodných Dvorech. A senzace byla na světě!

Přesuneme se do doby lovců mamutů a představíme vám mamuta, který byl objeven v Morávkově cihelně ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové. Šlo o zásadní archeologický nález, protože na něm odborníci poprvé prokázali nejen to, že mamuti a lidé žili ve stejné době, ale také, že pravěký člověk tak obrovské zvíře dokázal ulovit.

Před týdnem 10:48

Slavnosti svátku matek na zámku v Holovousích = oslava mateřské lásky. Charitativní akce pro všechny

Pozveme vás na velmi zajímavou akci, která se koná v neděli 12. května na zámku v Holovousích na Jičínsku. Jedná se o 1. ročník charitativní akce Slavnosti svátku matek. Určitě se dobře pobavíte a navíc, pokud přijdete, pomůžete Azylovému domu pro matky s dětmi v Hradci Králové, kam poputuje výtěžek ze vstupného.

Před týdnem 10:20

Aby se parta dobrých kamarádů mohla dál setkávat, založili v Josefově multižánrový festival Jařinec

Teď se dozvíte víc o multižánrovém festivalu Jařinec, který se blíží. Kateřina Prášilová, Barbora Maksymovová a Matěj Kubina jsou tady, aby nás pozvali.

Před týdnem 26:22

Tvrz Dobrošov, součást hraničního opevnění, je k vidění v nedokončeném stavu. A to ji činí zajímavou

Speciál o pevnosti Dobrošov. Přijeli odtamtud do našeho studia hned dva hosté. Jednak správce Martin Měřínský a také Eva Szabová, která toho má s Dobrošovem společného více.

Před týdnem 11:41

Korfbal je úžasná společná hra holek a kluků. Fake basketbal bez driblinku, smějí se korfbalistky

Představíme vám korfbal. Víte, co to je? A víte, že jsou v něm úspěšní celosvětově i Východočeši? Ve studiu vítám talentovanou Kláru Novákovou, která za reprezentaci v tomto sportu obdržela ocenění města Náchoda, a spolu s ní je tu i její trenérka, také reprezentantka Denisa Kolářová, která je i vědkyní a věnuje se detekci různých typů rakoviny. Jak to jde dohromady?