Host Lucie Výborné
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Portrét lidské nedokonalosti. Japonské divadlo přináší do Čech nový přístup k humoru, říká japanolog

Přes dvacet let se pohybuje ve světě tradičního japonského divadla. Japanolog, tlumočník a herec Ondřej Hýbl přináší divadlo kjógen do Čech. „Geniální, krátký portrét o lidské nedokonalosti,“ ilustruje divadelní frašku kjógen. Dvanáct let studoval a hrál kjógen v japonském Kjótu, dnes adaptuje texty do češtiny. „Je potřeba dát divákovi co největší prostor k tomu, aby se bavil ve své fantazii,“ komentuje přístup k uvedení tradičního japonského divadla kjógen do Čech.

34:41

Host Lucie Výborné

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.

Web

Včera 32:30

Sloužil v izraelské armádě. „Myslel jsem si, že jsem větší srab, než jsem byl,“ líčí David Shorf

Někdejší novinář a voják izraelské armády David Shorf napsal knihu Sloužil jsem v Gaze. Svoji zkušenost dovede popsat věcně, s nadhledem a humorem. „Myslel jsem si, že budu pro armádu zajímavý tím, že jsem z komunistického Československa,“ směje se Shorf. Stal se pravý opak – kvůli původu byl pro armádu lehce nedůvěryhodný. Co je největším specifikem izraelské armády? A nakolik je realita vzdálená od všelijakých fám a pověstí?

Před dvěma dny 33:47

S hudebním autobusem objíždí školy. „Hlavně překonat strach,“ motivuje kapela Doctor Victor

Jak nadchnout děti pro muziku? I pokud nepřijdou za vámi do akademie, můžete přijet s pomalovaným nahrávacím studiem a uspořádat vystoupení při jejich škole. „Nejdůležitější bylo, že se děti nebály vystoupit, že překonaly svůj strach a tím výkonem motivovaly ostatní. Byli takovými hudebními vojáky, bojovníky,“ říká hardrockový hudebník Vojta Bureš alias Doctor Victor o hudebním autobusu. Co bylo inspirací pro něj? Jak s dětmi sladil nástroje, které rocker obvykle nepoužívá?

Před třemi dny 33:17

Horizontem umělé inteligence je vytvoření hodnoty. Vývoj odhadneme jen 6 let dopředu, říká matematik

Nabobtnání celosvětového HDP o čtvrtinu předvídá v souvislosti s rozvojem umělé inteligence matematik Filip Dvořák. Jak její produkci využít je podle něj otázka pro filozofy a politiky. „Ideálně ne směrem uzavřených serotoninových smyček, kdy se větší a větší konzumací sociálních sítí budeme víc izolovat. Ideálně budeme hledat jiné způsoby, jak tuto hodnotu přidanou do společnosti využít pro vytváření lepších, bližších vztahů,“ říká někdejší výzkumník Stanfordské univerzity.

Před týdnem 32:00

„Vyrazte do světa!“ Zážitky nás utváří, motivuje cestovatel. Jak ale zemím ubližují sociální sítě?

Díky jeho práci se posluchači Českého rozhlasu dozvídali o dění na severním Kavkaze, v Pákistánu, Afghánistánu, v Čečně. S mikrofonem přinášel různá svědectví i z kritických míst. Třeba při divoké migrační vlně v roce 2015, byl reportérem na dvou olympiádách nebo vysílal ze základního tábora pod Mount Everestem. Petr Vavrouška nyní pracuje ve společnosti Egoé, ale do rozhlasu vrací s podcastem Cestovatel, který můžete od příštího týdne poslouchat na stanici Dvojce.

Před týdnem 32:47

Kůže a slunce. Jak být dlouho mladý a krásný? Na to je jednoduchá odpověď, naznačuje dermatolog

Jak se správně chránit před slunečním zářením? Hraje u vzniku rakoviny kůže roli genetika? Dermatolog Jan Kučera, který přednáší na 1. Lékářské fakultě Univerzity Karlovy a v soukromé praxi se věnuje estetické medicíně. „Dřív byli lidé více venku a opálili se postupně. Když jsme dnes celý den v kanceláři a pak se najednou opalujeme u moře, vzniká pro kůži nepřirozené a rizikové spálení,“ upozorňuje. Jak svou kůži nejlépe chránit? Poslechněte si rozhovor.

Před týdnem 31:13

„Probírat se starými písničkami je terapie.“ Aneta Langerová slaví dvě dekády na hudební scéně

V roce 2004 vyhrála Aneta Langerová první sérii soutěže Česko hledá Superstar. O 20 let později oslavuje zpěvačka a skladatelka dvě dekády na hudební scéně koncertním turné a dvojalbem. „Hudba v člověku probouzí nějaké buňky, které ho potom drží celou dobu,“ popisuje svůj prořitek Langerová. Jaké je to ohlížet se za uplynulými dvěma dekádami? Čím je pro Anetu Langerovou hudba, a co by zpěvačka poradila svému staršímu já?

Před týdnem 30:11

Lego východní Evropy oslaví 100 let. Merkur je vnímán jako klučičí, to chceme změnit, říká majitel

Povede se před 100. výročím existence zachránit známou stavebnici Merkur? Richard Hrbáč se o to jako nový majitel pokouší. Jak se mu to po pěti letech vlastnictví značky daří? Kde je o kovovou stavebnici zájem? „Přestože je těžké konkurovat novým technologiím, radost z toho, že něco postavím se nemění,“ popisuje Hrbáč, proč je Merkur stále populární. Podle něj je třeba stavebnici přizpůsobit trendům a proto do ní zavádí technologie a robotiku.

Před týdnem 30:54

Absolutní svoboda. V 80. letech emigrovala loutkářka Muchová do Austrálie, dodnes tam hraje Rusalku

V 80. letech emigrovala Lenka Muchová do Austrálie, kam s sebou přivezla české loutkářské divadlo. Desítky let popularizuje loutky a hraje loutkové hry na české motivy. „Člověk mohl jet kamkoliv, kdykoliv. Prostě absolutní svoboda,“ popisuje své dojmy z Austrálie na konci 80. let. Jakožto kulturní misionářka v Austrálii odehrála například loutkovou adaptaci Rusalky či Mozart a Praha. Jak reaguje australské publikum na české loutkové hry? A mají loutky duši?

Před 2 týdny 34:29

Nejvíc mě inspirovala odvaha redakce Československého rozhlasu, říká Ewa Farna o písni k filmu Vlny

Ve dvanácti letech se dnes třicetileté Ewě Farne proměnil život a stala se známou zpěvačkou. „Část mých snů se děje líp, než jsem si dokázala vysnít,“ přiznává. Dnes je svou vlastní šéfkou, která je na sebe přísná i laskavá. „Jsem máma, mám dvě děti a máma nemůže být tak moc pryč. Práci dávkuju,“ usmívá se. Nově natočila píseň Vlny ke stejnojmennému filmu Jiřího Mádla. Videoklip bude mít premiéru v pátek 14. 6. v 15 hodin.