Dvacet minut Radiožurnálu
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: „Děravé“ CHKO Krušné hory je kompromis. Kácení bučin omezuje, říká šéf Agentury ochrany přírody

Stanou se Krušné hory v dohledné době novou chráněnou krajinnou oblastí? Proč je z návrhu ochrany vyjmuto území kolem Klínovce a Plešivce? „My jsme zvažovali, jestli Klínovec, který je protkán sjezdovkami, lanovkami a různými objekty, má nebo nemá být do CHKO zahrnut. Z hlediska praktické ochrany přírody tam racionalita začlenění nebyla,“ vysvětluje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Mají krušnohorské obce důvod se obávat zkomplikování administrativy?

23:28

Dvacet minut Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Autorský rozhovor jeden na jednoho s aktéry klíčových událostí veřejného dění.

Web

Dnes 24:06

Důchody míří k udržitelnosti, proto můžeme zpomalit tempo zvyšování důchodového věku, obrací Jurečka

Kdy půjdou dnešní čtyřicátníci a padesátníci do penze? Proč se ministerstvo práce rozhodlo tempo zvyšování penzijního věku zmírnit? Není správné zvyšovat odchod do důchodu podle průměrné doby dožití? „Bude to o jeden měsíc mezi populační ročníky maximálně, nikoliv o dva měsíce jako v původním návrhu. Pokud se ale ukáže, že se nenaplňuje prognóza dožití, může se stát, že mezi ročníky zvýšení ani nebude,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Před dvěma dny 23:30

Plány Evropské komise byly moc ambiciózní. Bezemisní mobilita není do roku 2035 reálná, říká Jahn

Německá automobilka Volkswagen chce zesílit úsporný režim a varuje, že sáhne k uzavření některých továren v Německu. Může se úsporný program dotknout i Škody Auto a českých továren? Byly představy automobilek o přechodu k elektromobilům příliš optimistické? „Současné plány budou muset být zásadně přehodnoceny,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Martin Jahn, člen představenstva Škoda Auto a prezident českého Sdružení automobilového průmyslu.

Před pěti dny 23:23

Je důležité, aby se Rusko nenadechlo tak, jako po Krymu, říká po návštěvě Lvova Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová během své návštěvy ukrajinského Lvova napsala na síti X, že Rusko musí být poraženo. S jakými dojmy se vrátila z Ukrajiny? A jak si představuje porážku Ruska? „Mír je nejjednodušeji dosažitelný tak, že se Rusko okamžitě stáhne. To může Vladimir Putin zařídit zítra, ale víme, že to neudělá. Dokud o tom nebude donucen uvažovat vojensky, nemá motivaci,“ říká Pekarová Adamová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Před šesti dny 24:09

Michálek: Kvůli rozpočtu Česku hrozí pokuta 9 miliard

Představitelé Pirátské strany odmítají návrh rozpočtu předložený ministrem financí. Podezírají ministra Zbyňka Stanjuru z ODS, že záměrně nevyhověl požadavkům resortů, které vedou Piráti? „Když se podívám, o kolik přichází jednotlivé rezorty, tak to vypadá, že se sesekal rozpočet Pirátům. Čísla neokecáte,“ kritizuje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před týdnem 23:54

Ženíšek: Nechceme být závislí na dodavatelích polovodičů. Cílem není být konkurencí, ale držet krok

Rozpočet na vědu, výzkum a inovace má být příští rok navýšen o osm procent. Proč bychom se v Česku měli zaměřit na kvantové technologie, umělou inteligenci nebo čipy? „Víme, že pokud v těchto oblastech nebudeme alespoň částečně držet krok, tak nám může ujet vlak,“ popisuje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP09).

Před týdnem 23:47

Wintr: Je absurdní, aby při domácím porodu mohly být nekvalifikované osoby a porodní asistentka ne

Ústavní soud rozhodl, že porodní asistentky mohou vést domácí porody. Z hlediska zákona ale v případě domácího porodu nepůjde o poskytování zdravotní péče a rizika ponese matka a ti, kdo jí budou pomáhat. „Rozhodně neříkáme, že rodit doma je správné, ani nechceme činit nějaké kategorické soudy na tuto důležitou, ale neprávní otázku,“ vysvětluje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ústavní soudce, profesor Jan Wintr. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před týdnem 23:59

Decroix: Zákazem náhradního mateřství zavíráme oči sami před sebou. Etický problém jsme nevyřešili

Náhradní mateřství u nás dosud není právně upraveno. Vyřešit by to mohl nový zákon, na jehož přípravě se podílela i poslankyně Eva Decroix (ODS). Za jakých podmínek by mělo být možné náhradní mateřství využít? A je tento způsob etický? „Právní úprava by měla být nastavená tak, že tím hlavním, na koho se máme v celém procesu koukat, je především dítě,“ vysvětluje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu místopředsedkyně ODS Decroix. Moderuje Vladimír Kroc.

Před týdnem 24:12

Velvyslanec: Nejistota v rakouské společnosti nahrává Svobodným. Sestavit koalici bude velmi obtížné

Rakousko čekají 29. září parlamentní volby, které podle očekávání potvrdí celoevropský trend příklonu ke krajní pravici. Bude předseda svobodných Herbert Kickl příštím kancléřem? A co by vítězství této strany znamenalo pro česko-rakouské vztahy? Vladimír Kroc se zeptal českého velvyslance v Rakousku Jiřího Šitlera.

Před týdnem 23:50

Král z ODS: Benzin kvůli emisním povolenkám zdraží aspoň o 2 koruny. Je korektní to říct veřejnosti

Vládu čeká rozhodování o dalším osudu klimaticko-energetických dokumentů, přezdívaných český Green Deal. Proč tato jednání odložila? „Myslím, že kolegové ve vládě chtějí využít vyjednávání aktuálního složení Evropské komise,“ popisuje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec ODS, člen sněmovního výboru pro životní prostředí, člen výkonné rady teplárenského sdružení ČR a předseda představenstva teplárny České Budějovice Václav Král. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před 2 týdny 23:43

Pitek: Českomoravská jednota vždy zákon o myslivosti blokovala. Byla by to velká ostuda pětikoalice

Českomoravská myslivecká jednota dlouhodobě protestuje proti novele mysliveckého zákona, která má podle navrhovatelů snížit počty spárkaté zvěře. Podaří se vládě prosadit novelu navzdory kritice jednoty? „Všechny strany, které dnes vládnou této zemi, nám před volbami slíbily, že posílí práva vlastníků zemědělských pozemků a hospodářů,“ tvrdí sedlák Daniel Pitek, člen Asociace soukromého zemědělství, který se podílel na přípravě novely. Moderuje Tomáš Pancíř.