Český rozhlas - Rozhovory
Včera

Poslechněte si podcast: Co vás zajímá: Veterinární poradna

Po prudké změně počasí se začínají u domácích psích mazlíčků objevovat vleklé průjmy. Psi i kočky se stále potýkají s velkým množstvím klíšťat a množí se koťata, protože lidé většinou ignorují kastraci.

17:09

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Včera 22:43

Vinohradská 12: Vražda? Smrt novinářky v ruském vězení

Viktorije Roščynová. Reportérka. 27 let. Ukrajinka. Loni zmizela, před pár dny zemřela. V ruském vězení. Nikdo neví jak a proč. Na svou bývalou kolegyni vzpomíná ukrajinská novinářka Olha Tokarjuková, spolupracovnice britského Královského institutu pro mezinárodní vztahy Chatham House. Ptá se Matěj Skalický. *** V anglickém originálu vyjde epizoda v sobotu. ***

Včera 23:48

Hovory: Vetchý je ve Výjimečném stavu skvělý, ale Dyková boží, myslí si režisér Hřebejk

Nový snímek Výjimečný stav byl prý pro režiséra Jana Hřebejka splněným snem. „Ano, ale s tím splněným snem jsem to myslel tak, že jde o komedii, ze které žánrově nic nevybočuje. Říkám tomu: ,Zavřou se dveře, otevřou se dveře.‘ To udělat je vlastně hodně těžké – tak, aby to ,odsýpalo‘. Když se to zastaví, je těžké znovu ,nahodit‘ rychlost,“ říká.

Včera 27:37

Dopolední host: Bulvární zprávy plnily už první noviny a letáky. Psalo se o panstvu, zločinech i bájných zvířatech

Historie a obsah médií jsou jedním z hlavních zájmů vědecké pracovnice a pedagožky Historického ústavu Filosofické fakulty Jihočeské univerzity Kateřiny Pražákové. Zkoumá mimo jiné období 16. století, kdy vznikaly první ručně psané noviny a první tištěné letáky. Překvapivě, anebo naopak logicky, byly jejich náplní i bulvární zprávy. Lidé zkrátka prahli po senzacích odjakživa.

Včera 40:26

Klub Rádia Junior: Zoolog Evžen Tošenovský v Klubu Rádia Junior

Povídat si budeme o netopýrech. Opravdu vidí i v noci? Co to je echolokace? A jaký je největší netopýr na světě? Moderuje Jana Rychterová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Včera 23:22

Dvacet minut Radiožurnálu: Nekritičtí k Izraeli, k Rusku naopak. Naše zahraniční politika působí nesrozumitelně, míní Petříček

Proč nemá sociální demokracie v Česku tak silné postavení jako mnohde jinde v Evropě? Je politicky a diplomaticky správné, když český prezident veřejně říká, že Ukrajina musí přijmout fakt, že nezíská zpátky veškeré své území? A o čem svědčí návrat českého velvyslance do Ruska? „Nelze očekávat zásadní zlom ve vztazích. Nedojde k oteplení, jsou skutečně na bodu mrazu a myslím, že tam i dlouhodobě zůstanou,“ říká Tomáš Petříček, poradce prezidenta a bývalý ministr zahraničí.

Včera 26:26

Akcent: Konec slušné debaty v Čechách? Dřív jsme chodili do hospody, dnes se vybíjíme na sítích

Saša Michailidis se ptá filozofa Václava Němce z FF UK a moderátora podcastu Kecy a politika, experta na politický marketing Petrose Michopulose. Akcent o slovu hoststvo, kterému předcházela vltavská úvaha filozofa Tomáše Koblížka, vyvolal plno reakcí na sociálních sítích. Ale je to v podstatě jen kapka v moři sporů ve veřejném prostoru. A to i v oblasti kultury. Vzpomeňme třeba kauzy Mornštajnová vs. Toy Box nebo petice proti AVU. Proč neumíme konstruktivně debatovat?

Včera 23:23

Dvacet minut Radiožurnálu: Každý den na rovinu!

Včera 31:18

Dobré dopoledne: Jan Hřebejk o novém filmu Výjimečný stav: „Chtěl jsem, aby se lidé smáli, ale i zamysleli“

Jan Hřebejk, známý český režisér, se v novém filmu „Výjimečný stav“ zaměřil na téma, které je dnes mimořádně aktuální – dezinformace. Filmová komedie, jejímž hlavním hrdinou je zahraniční zpravodaj, přináší nejen smích, ale i satirický pohled na současný mediální svět.

Včera 25:52

Interview Plus: Komentátor Šídlo: Koalice ODS a ANO by mohla zemi posunout

Vláda navrhuje zvýšit platy politiků. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se měly zvýšit o 6,9 procenta, předseda hnutí ANO Andrej Babiš kontroval návrhem na zmrazení platů politiků na pět let. „Platy jsou stanoveny koeficientem a odvíjí se od průměrné mzdy. Bohužel jednou za čas, bohužel docela pravidelně, politici neodolají tomu, aby si platy nezmrazili,“ glosuje komentátor Jindřich Šídlo.