• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Čelisti: Talkshow Čelistí s Libuší Jarcovjákovou a Klárou Tasovskou: Snad se do padesáti naučíme žít!

Letní filmová škola v Uherském Hradišti slavila padesátiny a jako prominentní gratulanty si pozvala dvojici slonů v porcelánu, výřečnou čelistní úderku Aleš a Vít. V roli zpívajícího gratulanta opět jako Kasiopeja zazářil ztracený syn karlovarské rapové scény Filip Černý.

01:15:02

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Dnes 25:49

Akcent: Tata Bojs, PSH… Proč se točí hudební dokumenty a čím mohou zaujmout?

Saša Michailidis se ptá publicistky z webu protisedi.cz a moderátorky Radia 1 Jany Kománkové a filmového režiséra, spisovatele a novináře Šimona Šafránka. Od 5. září je v kinech celovečerní a trochu netradiční dokument o kapele Tata Bojs. Loni zase zaujal film o PSH. Jaké jsou obecně domácí hudební dokumenty? Jak se točí? A jak se liší od těch zahraničních?

Dnes 14:28

Mozaika: Chci zmapovat modernistickou architekturu po celém světě a nebojím se zazvonit, říká Adam Štěch

Vášeň pro moderní architekturu a současný design u Adama Štěcha dobře známe z vltavského vysílání. Brzy budeme mít možnost ocenit i jeho dlouholetý zájem o funkční a dekorativní architektonické detaily. Zachytil je na dvou a půl tisících snímků, které pořídil ve více než čtyřiceti zemích světa. Všechny budou k vidění na výstavě s názvem ELEMENTS ve vídeňském muzeu MAK. Na jaká místa se za nimi vypravil a jak důležitou událostí je pro něj vídeňská prezentace?

Dnes 03:41

Mozaika: Jak propojuje inscenace Hekuba, ne Hekuba tisíce let starou látku se současným světem?

Festival Divadlo je koncipován jako showcase toho nejlepšího, co nabízí současné české divadlo. Každoročně ale přiveze i výběr progresivních zahraničních titulů. Těm letos vévodí inscenace Hekuba, ne Hekuba v provedení Comédie-Française. Doplní ji pětihodinová francouzsko-německá koprodukce, nejlepší inscenace současné polské hry (dle ocenění Grand Prix) a produkce u nás již zavedeného maďarského divadla Örkény Színház nebo Slovenského národného divadla.

Dnes 35:26

Mozaika: Pracovna: V liberecké galerii za historikem umění Filipem Suchomelem

Filip Suchomel (1966) je český historik umění, japanolog a pedagog. Od jara roku 2023 působí jako ředitel Oblastní galerie Liberec. Ve své odborné práci se dlouhodobě zabývá japonským a čínským užitým uměním, grafice a fotografii. Od roku 1994 pracoval v Náprstkově muzeu v Praze jako vedoucí asijského umění. Po stipendijním pobytu v Japonsku byl v polovině devadesátých let jmenován ředitelem Sbírky asijského umění v Národní galerii Praha.

Včera 24:55

Úžasné životy: Jiří Raška podle Františka Ježe

Důraz na perfektní kondici a tvrdý trénink vynesly Jiřímu Raškovi zlatou olympijskou medaili ve skoku na lyžích. Stejný přístup jako k sobě měl i ke svým svěřencům, vzpomíná v Úžasných životech František Jež, který pod Raškovým vedením jako dítě vstupoval do vrcholového sportu.

Před dvěma dny 23:54

Knížky Plus: Začíná festival Děti, čtete?

! s cílem probudit v dětech (a nejen v nich) intenzivní vztah ke knize - jaké akce přinese 15. ročník prozradí jeho zakladatelka Iva Pecháčková. V recenzní části se mimo jiné podíváme na Nepatrnou ztrátu osamělosti, román Eliho Beneše oceněný v rámci letošních Magnesií Litery. Přivádí na scénu mladého židovského chlapce Petra Steina, který se v květnu 1945 vrací do Prahy coby jeden z přeživších vyhlazovacího tábora. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

Před dvěma dny 26:52

Kultura Plus: V Letňanech vyrůstají filmová studia Prague Studios a zavede vás do nich dnešní týdeník

Uslyšíte také reportáž z koncertu, na kterém Česká filharmonie a Bamberští symfonikové odehráli obnovenou premiéru sedmé Mahlerovy symfonie. A pozve vás na výstavu korunovačních klenotů, nebo na digitálně restaurovaný snímek Petrolejové lampy režiséra Juraje Herze. Připravila Michaela Vetešková.

Před třemi dny 11:02

Mozaika: Umění není bez diváka ničím. Obohatí jen ty, kdo se do něj odváží skočit, říká sochař Antony Gormley

Možnost zakusit prostor, čas i vlastní tělesnost tak, jak jsme je zatím nezakusili, nabízí celosvětově uznávaný umělec v pražské Galerii Rudolfinum. Na výstavě Antony Gormley/Pavla Melková představuje vedle velkoformátových kreseb pozoruhodné instalace a objekty, ve kterých nezkoumá jen kvalitu a možnosti prostoru, ale především lidskou schopnost vnímat, cítit a prožívat. S globální hvězdou sochařského oboru se u příležitosti jeho pražské prezentace setkala Markéta Kaňková.

Před třemi dny 24:49

Akcent: Výběr týdne: filmové Benátky, výdech z metra zbourán, AI ve školách, Kreativní Praha

Saša Michailidis se s hosty ohlédl za benátským filmovým festivalem. Mluvili jsme také o revitalizaci pražského náměstí Jiřího z Poděbrad, kde byl zbourán výdech z metra. Zajímalo nás, jak se školy vyrovnávají s nástupem umělé inteligence. A bilancovali jsme činnost Kreativní Prahy, což je organizace, která se zabývá rozvojem kultury v hlavním městě.

Před třemi dny 41:18

ArtCafé: Magor 80. Proč je nutné připomínat si Ivana Martina Jirouse?

„Vždycky jsem tvrdil, že v takzvaném undergroundu nejde především o hudbu, ale hudba je médiem k tomu, aby se setkali lidé spříznění volbou či podobného názoru na svět,“ řekl básník, publicista, výtvarný kritik a hybatel českého undergroundu Ivan Martin Jirous. Jeho nedožité 80. narozeniny připomene 21. září komponovaný večer s hudbou, filmem a čtením pořádaný Guerilla Records v prostoru Archa+.