Český rozhlas - Osobnosti
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: Jsem mlsná koza, která ráda jí. Tím to celé začalo, vzpomíná výživová koučka Kristýna Ostratická

Existuje cesta od zdraví ke štíhlosti? „To je nejlepší motivace pro celkovou změnu životního stylu. Zdraví je na prvním místě a je důležité cítit se dobře ve vlastním těle,“ ujišťuje výživová koučka. Co je tzv. neprůstřelná káva? Hodí se přerušovaný půst pro ženy i muže? Jak poznat, že mi vyhovuje? Je třeba se poradit s lékařem? Nemusí se lidi bát tzv. jo-jo efektu? Jak se chovat v cukrárně? A co najdou zájemci a zájemkyně na stránkách projektu Restartujem?

30:51

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 44:48

Vizitka: Překladatel Ondřej Cikán: Hrdlička v Máchově Máji musí být v němčině jednoznačně holoubek

Vrcholné dílo českého literárního romantismu jej okouzlilo už v devíti letech. Od té doby ho toužil převést do němčiny. Za svou překladatelskou práci nedávno získal Rakouskou státní cenu. Správný překlad podle něj vyvolává stejné asociace i pocity jako originál. V jaký okamžik se z rýmu stává fráze a proč je pro něj múza svědomím, které přichází jenom, když ji člověk hledá?

Včera 23:54

Portréty: Unikátní poznámky z roku 1938 psal vlastním těsnopisem. Na ministra Ježka se přitom málem zapomnělo

Byla to v roce 2016 malá senzace: v záplavě knížek o historii možná neinformovaní čtenáři přehlédli publikaci s názvem Mnichovská krize – memoárové poznámky na okraj tragických dnů utrpení a hanby. Kdo se nenechal titulem odradit, ten si musel čtení knížky vzpomínek Františka Ježka užít. Po létech se totiž objevily na veřejnosti informace, přístupné do té doby jen úzkému okruhu historiků.

Včera 30:21

Blízká setkání: Herec Filip Březina: Shakespearovy slovní hříčky jsou dobové a dnes nám nic neřeknou

Marná lásky snaha. Hra měla včera premiéru na Shakespearovských slavnostech a hercova únava den poté byla pochopitelná. „Prostor na zkoušení vzniká hlavně v noci,“ vysvětluje. Kam by vzal na túru moderátorku Terezu Kostkovou? Jak nese rodina vzájemné odloučení? Bez čeho vyrůstal? Jaké má o sobě pochybnosti? Co mu z profesního hlediska dal seriál Smysl pro tumor? A proč má rád sport?

Včera 31:48

Host Lucie Výborné: Sloužil v izraelské armádě. „Myslel jsem si, že jsem větší srab, než jsem byl,“ líčí David Shorf

Někdejší novinář a voják izraelské armády David Shorf napsal knihu Sloužil jsem v Gaze. Svoji zkušenost dovede popsat věcně, s nadhledem a humorem. „Myslel jsem si, že budu pro armádu zajímavý tím, že jsem z komunistického Československa,“ směje se Shorf. Stal se pravý opak – kvůli původu byl pro armádu lehce nedůvěryhodný. Co je největším specifikem izraelské armády? A nakolik je realita vzdálená od všelijakých fám a pověstí?

Před dvěma dny 30:54

Blízká setkání: Cvičitelka České obce sokolské: Na slet přijede i skupina děvčat z Ukrajiny. Nacvičovaly v krytu

„Mně se od začátku líbila skladba Leporelo od Ewy Farné. Kolikrát jsem ji slyšela? To asi nedokážu spočítat. Ale mám ji pořád ráda, neleze mi na nervy,“ ujišťuje jedna z autorek sletové skladby. Jaké věkové kategorie se můžou cvičení účastnit? Jaké akce budou na 17. všesokolský slet navazovat? Jaké překvapení na ni čeká při zkouškách? Jaká je historie všesokolských sletů? A je mezi dětmi a mládeží pořád zájem o fyzický pohyb?

Před dvěma dny 33:05

Host Lucie Výborné: S hudebním autobusem objíždí školy. „Hlavně překonat strach,“ motivuje kapela Doctor Victor

Jak nadchnout děti pro muziku? I pokud nepřijdou za vámi do akademie, můžete přijet s pomalovaným nahrávacím studiem a uspořádat vystoupení při jejich škole. „Nejdůležitější bylo, že se děti nebály vystoupit, že překonaly svůj strach a tím výkonem motivovaly ostatní. Byli takovými hudebními vojáky, bojovníky,“ říká hardrockový hudebník Vojta Bureš alias Doctor Victor o hudebním autobusu. Co bylo inspirací pro něj? Jak s dětmi sladil nástroje, které rocker obvykle nepoužívá?

Před dvěma dny 51:32

Na pohovce Jožky Kubáníka: Standa Hložek: Hanku Zagorovou jsme králíkem doma moc nepohostili

Podle těch, co ho znají, je to nejhodnější a nejvstřícnější člověk showbyznysu. Pozvání na Pohovku Jožky Kubáníka přijal zpěvák Standa Hložek, kterého můžete slýchávat i na vlnách Českého rozhlasu Zlín v hudebním pořadu Strom lásky mý.

Před dvěma dny 52:20

Vizitka: Filozofka nových médií Dita Malečková: Buďme drzí a používejme AI tak, jak by se nemělo

Je podle ní dobré mít přátelský vztah s technologiemi, ale je taky dobré je chránit, aby nebyly v područí velkých firem. „AI skrze mé texty vyhmátla styl, kterým píšu, pochopila vzorec v mém myšlení,“ říká autorka první české knihy napsané spolu s umělou inteligencí Karolíně Koubové. Kdy se jí daří nemyslet a čím je pro ni inteligentní příroda?

Před třemi dny 32:35

Host Lucie Výborné: Horizontem umělé inteligence je vytvoření hodnoty. Vývoj odhadneme jen 6 let dopředu, říká matematik

Nabobtnání celosvětového HDP o čtvrtinu předvídá v souvislosti s rozvojem umělé inteligence matematik Filip Dvořák. Jak její produkci využít je podle něj otázka pro filozofy a politiky. „Ideálně ne směrem uzavřených serotoninových smyček, kdy se větší a větší konzumací sociálních sítí budeme víc izolovat. Ideálně budeme hledat jiné způsoby, jak tuto hodnotu přidanou do společnosti využít pro vytváření lepších, bližších vztahů,“ říká někdejší výzkumník Stanfordské univerzity.

Před třemi dny 32:03

Blízká setkání: Virtuóz Jaroslav Svěcený: Myslím, že se blížím k Ferdovi Mravencovi, práce všeho druhu

Koncertuje, natáčí a teď finišuje s organizací open-air Festivalu hudby na Dobříši. „Jsme na to všechno dva. S herečkou Zdeňkou Žádníkovou jsme to vymysleli v době covidu,“ ohlíží se. Kdo mu dal poprvé do ruky housle? O čem bude jeho nová kniha? Co je pro něj kromě houslí klenotem? Ve kterých zajímavých zemích koncertoval?