Český rozhlas - Rozhovory
Včera

Poslechněte si podcast: Akcent: Korpus češtiny si zahrává s AI, ale taky usnadňuje výuku cizinců

Saša Michailidis se ptá lingvisty Jiřího Miličky z Ústavu českého národního korpusu FF UK a učitelky Terezy Binderové ze ZŠ Grafická na pražském Smíchově. Český národní korpus, který systematicky mapuje vývoj naší rodné řeči už třicet let, se nyní propojí s umělou inteligencí. Jak nám to pomůže? K čemu korpus vlastně je? Jak reflektuje proměny češtiny? A jak se to projevuje ve výuce?

25:00

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Dnes 05:08

Speciál: Volby budou. Někde ve stanu, jinde v komisi s náhradníky

Ministerstvo vnitra pracuje na to, aby se od pátku do soboty skutečně konaly krajské volby. A to navzdory tomu, že týden před tím zasáhly Česko silné povodně. „Snažíme se poskytnout takovou podporu, aby voliči, byť bez nálady, měli možnost navštívit volební místnost a najít tam volební schránku,“ zdůrazňuje ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec pro Speciál Plusu a Radiožurnálu.

Dnes 21:38

Radioporadna: Lék na Alzheimerovu nemoc jako svatý grál. Příčiny, léčba i prevence pohledem zkušeného neurologa

Tématem dnešní radioporadny je Alzheimerova choroba, kterou můžeme celosvětově vnímat jako epidemii. Je diagnostikováno přes 35 milionů lidí s demencí a v roce 2030 jich má být dvakrát tolik. Říká se, že je to jedna z největších hrozeb pro lidstvo. Každé tři minuty přibude někdo s touto nemocí. Je možné ji zastavit, zpomalit nebo jí úplně zamezit?

Dnes 27:18

Alex a host: Nebaví mě extravagantní pytle, které nikomu nesluší. Miluju eleganci, říká návrhář Osmany Laffita

Bylo mu 22 let, když se z Kuby dostal do tehdejšího Československa. Do sametové revoluce zbývaly dva roky. „Můj život je jako telenovela,“ vypráví Osmany Laffita v pořadu Alex a host.

Dnes 07:37

Speciál: Volby s veškerou pomocí státu uskutečnit musíme, říká Rakušan

Mimořádná povodňová situace zkomplikovala několika obcím v Česku přípravy na krajské a senátní volby, které se uskuteční v pátek a v sobotu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se ale všude podaří uspořádat férové volby. „Vyhlášení nouzového stavu by skutečně v téhle chvíli mohlo být velmi problematické. Stáli jsme před velmi těžkým problémem, rozumíme těm praktickým nesnázím,“ uznává Rakušan ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Dnes 28:22

Vlna: Byla to bouře emocí ve třech dnech, říká o olympijských slzách běžkyně Lurdes Gloria Manuel

Mladá hvězda české atletiky zaujala sportovní publikum svými špičkovými výkony, tanečky před startem klíčových závodů i nápaditými účesy. Zároveň se ale stává terčem nesnášenlivých a stereotypních komentářů.

Dnes 34:19

Blízká setkání: Herec Jiří Hána: Mám radost, když můžu publikum trknout k zamyšlení a navést na určité věci

Účet. To je dnešní premiéra hry v Divadle bez zábradlí. „Když mám večer premiéru, snažím se dělat všechno pro to, abych na to nemusel myslet. Proto jsem tady,“ směje se v Radiocafé. Co všechno dělá, když má před premiérou? Jak vzpomíná na svého učitele, herce Borise Rössnera? Bylo pro něj někdy v životě divadlo terapií? Jak se mu hraje postava Karla Čapka?

Dnes 11:07

Host ve studiu: Projekt Vzkříšené varhany opravuje nástroje, aby se na ně dál hrálo. Jde o zachování dědictví předků

Teď si budeme povídat o hudbě a o projektu Vzkříšené varhany, který zachraňuje staré hudební nástroje v našem kraji. Ale zároveň vždy na začátku září nabízí i hudební festival a tyto obnovené varhany představuje. Naším hostem je autor projektu Jakub Hrubý, zpěvák a manažer, rodák z Broumova žijící aktuálně v Praze.

Dnes 49:15

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Krajské a senátní volby 2024: Jak se bude volit v oblastech postižených povodní?

Na desítkách míst v Česku platí některý z povodňových stupňů, stovky lidí zůstávaly i dnes ráno v evakuačních centrech. Zdaleka ještě nejsou vyčísleny škody, které povodeň napacháchala. Navzdory tomu se zítra a v sobotu budou konat volby do krajů a třetiny Senátu. Jak náročné bude zajistit jejich průběh? A budou mít vůbec lidé v postižených oblastech náladu na volby a politiku?

Dnes 24:35

Pro a proti: Stát, nebo aktivisté: Proč nestojí přehrada Nové Heřminovy

Ne stoletá, ale pouze pětiletá voda by zasáhla Opavu a Krnov, pokud by na horním toku Opavy stála dlouho plánovaná a stejně tak dlouho blokovaná přehrada, prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Opava ani Krnov by teď neprožívaly to, co prožívají,“ zdůraznil pro Český rozhlas Plus. O stavbě přehrady se rozhodlo v roce 2008, proti byli místní obyvatelé. „Alternativy jsou levnější a lepší,“ oponuje Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha, které stavbu odmítá.

Dnes 04:45

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Stany s agregáty nebo doplnění volebních komisí. Vláda slibuje pomoc obcím s organizací voleb

Vláda rozhodla, že se volby navzdory ničivým povodním budou konat v řádném termínu. Některé obce a města postižená velkou vodou však upozorňují na to, že organizace voleb pro ně bude znamenat komplikaci navíc. Proč vláda nerozhodla jinak? Jak velká byla poptávka po odložení voleb? A nebudou volby za takových podmínek spíše napadnutelné?