Český rozhlas - Příroda
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Podhoubí: Mikýř, Půr, FOMO. Platforma Re-set rozplétá mediální sítě Daniela Křetínského

Podle časopisu Forbes 208. nejbohatší člověk světa a 2. nejbohatší Čech Daniel Křetínský byl se svým holdingem po propuknutí energetické krize vlastními slovy „odsouzen k růstu“. Aktiva EPH s válkou na Ukrajině nabobtnala na dvojnásobek, zatímco domácnosti chudly. Portfolio EPH je široké, jádro ale tvoří energetika a podle platformy Re-set energetika špinavá. Co to znamená, když největší současný český byznysmen soustřeďuje mediální moc?

38:42

Český rozhlas - Příroda

Vydává: Český rozhlas

Fascinující svět přírody a rozhovory s vědci.

Web

Dnes 39:51

Planetárium: Tůně a tůňky: Zdravá oka krajiny a první z desatera pohybů - plavání pod vodou a nástrahy potápění

Tůně a tůňky v krajině (4:36) – Příběhy se čtyřkou: Ný, natý a spol. (17:29) – Knihovnička: Fyzika je rachot (21:35) – Desatero pohybů, 1. část: Plavání a potápění (25:15)

Dnes 01:46

Jihočeská vlastivěda: Osada u Tábora se jmenovala Záchod. Když slovo začalo nabývat dnešního významu, udělali z ní Náchod

Mnohá významná místa mají v jižních Čechách své jmenovce. Tak třeba Náchod není jen východočeské okresní město s velkým zámkem, nýbrž i vesnice kousek od Tábora. Ve 14. století patřila Rožmberkům a později královskému městu Táboru.

Včera 24:30

Východočeské výlety: České Libchavy jsou starodávné místo plné legend

V dávných dobách vedly Českými Libchavami dokonce dvě obchodní stezky. Na místě dnešního kostela se prý zastavil svatý Metoděj, biskup Vojtěch sloužil mši a z tvrze na kopci vedla lanovka.

Včera 03:10

Pojďte s námi do zoo: Pulci žabiček v jihlavské zoo dostanou každý svoji vlastní vaničku, návštěvníci je ale vidět nemůžou

V teráriích jihlavské zoologické zahrady návštěvníci uvidí jenom dospělé žabičky. O vajíčka a pulce se chovatelé starají v zázemí.

Včera 48:58

Leonardo Plus: Vojtko: Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc

Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

Včera 34:37

Vltavín: Jaroslav Hašek narukoval do kasáren v Budějovicích, která původně vznikla jako developerský projekt

V magazínu Vltavín se vydáme po jihočeské stopě spisovatele Jaroslava Haška a připomeneme reálné postavy a místa, která jsou s ním v kraji spojena.

Před dvěma dny 26:03

Laboratoř: Hudba od pólů. Geolog složil smyčcový kvartet podle klimatických dat

Japonský vědec Hiroto Nagai, který se zabývá geologií a otázkami životního prostředí, složil smyčcový kvartet. Využil k tomu satelitní data o klimatu Arktidy a Antarktidy z posledních 30 let.

Před dvěma dny 52:53

Meteor: Meteor o zlatém pokladu, jízdě na kole a opylování rostlin

Poslechněte si:01:06 Kde je nejstarší zlatý poklad?15:00 Lze rozdělit svět?21:18 Dokáží zvířata jezdit na kole?30:27 Jak vznikla spolupráce hmyzu a rostlin?42:14 Čáp Venda staví hnízdoHovoří geolog Antonín Přichystal nebo zoolog Jiří Kolibáč. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Před třemi dny 03:57

Od Pradědu na Hanou: Náklu patrně dala jméno osada na kůlech, která zde stávala už v pravěku

Náklo patří k nejstarším vesnicím na střední Moravě. Patří také k nejstarším farním vsím, kde je doložen kostel. To vše z této pozoruhodné obce dělá místo, kudy kráčely dějiny.

Před třemi dny 01:28

Jihočeská vlastivěda: Hradní pán nestrpěl, aby mu Žid nahlížel do komnat. Proto vznikla na strakonickém hradě „trucbašta“

Zajímavou epizodou ve stavebním vývoji strakonického hradu je existence krátkého úzkého křídla, zakončeného válcovou věží zvanou trucbašta. Křídlo zbudovali v osmdesátých letech 19. století maltézští rytíři neboli johanité, jimž hrad patřil už od středověku.