• Podcasty
  • Český rozhlas - Politika a zpravodajství
Český rozhlas - Politika a zpravodajství
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Vinohradská 12: Smrt vůdce Hamásu. Dosáhl Izrael svého?

Vůdce Hamásu mrtev. Jahjá Sinvár dopaden. Izraelci zabili architekta brutálního teroristického útoku z loňského 7. října. Co bude po jeho smrti? Téma pro dva hosty – zpravodaje Českého rozhlasu v Tel Avivu Štěpána Macháčka a Irenu Kalhousovou, ředitelku Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. Ptá se Matěj Skalický. *** Původně plánovaný další díl ze série Extrém s Janem Charvátem uslyšíte 25. října. ***

19:14

Český rozhlas - Politika a zpravodajství

Vydává: Český rozhlas

Aktuální zprávy z domova i ze světa. Komentáře a souvislosti.

Web

Včera 20:02

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Odpolední publicistika: Digitální stavební řízení. Smrt šéfa Hamásu. Konec nočním tahům turistů

Jak hodnotí úředníci městských úřadů rozhodnutí vlády nepokračovat v už rozjetém systému digitálního stavebního řízení? Co by pro další postup izraelské operace v Gaze znamenala smrt předáka hnutí Hamás Jahjá Sinvára? A bude zákaz magistrátu stačit na to, aby skončily organizované tahy turistů po pražských hospodách?

Včera 25:07

Dvacet minut Radiožurnálu: Každá stávka lékařů je především morální problém. Ke konsenzu by mohly pomoci pojišťovny, věří Válek

Podaří se ministru zdravotnictví odvrátit plánovanou dvoudenní stávku praktických lékařů a ambulantních specialistů? Změní se ještě úhradová vyhláška, proti které protestují i mnohé nemocnice? Proč se ministr Válek nedohodl s lékaři a zdravotníky na zvyšování platů? A máme se kvůli tomu všemu připravit na další vlnu lékařských protestů? Tomáš Pancíř se zeptal ministra zdravotnictví a místopředsedy vlády Vlastimila Válka (TOP 09).

Včera 26:27

Interview Plus: V Horní Lidči jsou teď za svůj obraz dotčení, říká novinářka

Občané Horní Lidče na Vsetínsku v referendu odmítli už zahájenou výstavbu domova pro seniory. Obec hodlá ve stavbě pokračovat, jinak by prý byl porušen zákon. „Jsme zvyklí, že lidé odmítají centra pro závislé nebo komunitní bydlení pro lidi s mentálním handicapem. Můžeme si o tom myslet cokoli, ale někteří mají strach z neznámého. Ale zde odmítli stáří – něco, co nás všechny čeká,“ shrnuje novinářka Ivana Svobodová, která se tématu věnuje.

Včera 04:12

Názory a argumenty: Martin Fendrych: Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné

V sobotu 12. října proběhla akce Společnosti pro obranu svobody projevu nazvaná Konzervativní kemp. Zajímaví byli účastníci.

Včera 03:40

Názory a argumenty: Kateřina Perknerová: Proč dává třetina lidí přednost minulému před současným režimem?

Míra roztrpčení se ve společnosti zvyšuje. Nadávají podnikatelé, živnostníci, zemědělci, důchodci, státní zaměstnanci i lékaři. Méně naštvaní jsou snad jen studenti, ale ti ještě o životě za své vědí poměrně málo – a k mládí jaksi přirozeně optimismus a nadějné vyhlídky patří.

Včera 03:57

Názory a argumenty: Karel Barták: Souboj obnovitelné zdroje vs. jádro pokračuje

Na evropské úrovni úporně pokračuje dlouhodobý spor mezi státy, které chtějí svou energetiku opírat především o jádro, a těmi, které sázejí převážně na zdroje obnovitelné. Má to dokonce i jistou strukturovanou podobu. Na okraji zasedání ministrů pro energetiku se tento týden sešly obě skupiny: „jaderná aliance“ sdružující 10 zemí včetně Česka, a s podobným počtem účastníků i „přátelé obnovitelných zdrojů“.

Včera 03:16

Názory a argumenty: Apolena Rychlíková: Kdo bude učit naše děti? Mladí už nechtějí být levnou pracovní silou

Zájem mladých lidí, kteří mají za sebou studium na pedagogických fakultách, o výkon profese učitelů a učitelek klesá. Plyne to jak z celé řady výzkumů, tak ze stále hlasitějších stížností ředitelů a ředitelek, kteří dnes nedokážou najít kvalitní pracovníky a pracovnice.

Včera 26:00

Názory a argumenty: Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Radko Kubičkem

V souboji o Bílý dům má mírně navrch Trump, Harrisová mění taktiku. Kdo bude učit naše děti? Mladí učitelé a učitelky už nechtějí být levnou pracovní silou. Proč třetina lidí dává přednost minulému před současným režimem? Saša Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné. To jsou paradoxy.

Včera 24:51

Pro a proti: O dodavatelích rozhodnou úředníci, vadí operátorům na kyberzákonu. „Tak to nebude,“ reaguje poslanec

Česko mělo do čtvrtka přijmout unijní kybernetickou směrnici, zákon ale teprve míří do Sněmovny. Podle kritiků dává příliš velkou moc Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Pokud se má rozhodovat o zákazu dodavatelů, tak ať to dělá vláda,“ navrhuje prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. „Kybernetický úřad nebude jediný, který se bude vyjadřovat k tomu, jestli bude, nebo nebude dodavatel zakázán,“ ujišťuje poslanec Petr Letocha (STAN).