• Podcasty
  • Český rozhlas - Politika a zpravodajství
Český rozhlas - Politika a zpravodajství
Dnes

Poslechněte si podcast: Pro a proti: Azylová centra vně Evropy

Řešení migrace, nebo nelegální tábory? Mají nové italské protiimigrační opatření následovat další unijní státy? A zabrání přílivu uprchlíků do EU? Zeptáme se europoslance ODS Ondřeje Krutílka a analytika dobrovolnické organizace Pomáháme lidem na útěku Dalimila Petriláka. Moderuje Karolína Koubová.

24:24

Český rozhlas - Politika a zpravodajství

Vydává: Český rozhlas

Aktuální zprávy z domova i ze světa. Komentáře a souvislosti.

Web

Dnes 24:39

Řečí peněz: Ekonom: Kdo chce bydlet ve vlastním, musí se uskromnit

Dostupnost vlastního bydlení v Česku se zhoršuje. Více než tři čtvrtiny lidí ve věku nad 43 let ji podle nedávného průzkumu finanční skupiny Partners vnímá jako ještě horší než v 90. letech. „Můžeme v předvolební době čekat, že se budou objevovat různé návody, jakým způsobem zlepšit dostupnost bydlení,“ předpovídá v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus ekonom a rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Dnes 24:52

Interview Plus: Alexandr Vondra, místopředseda ODS, europoslanec a bývalý český velvyslanec ve Washingtonu

Počítá Evropská unie s možností, že se do Bílého domu vrátí bývalý prezident Donald Trump? Bylo by Trumpovo vítězství špatnou zprávou pro evropský průmysl, zejména pro automobilky?

Dnes 03:41

Názory a argumenty: Jiří Pehe: V USA roste napětí, panují obavy z povolebních nepokojů

Šance na vítězství obou kandidátů v klání o post prezidenta Spojených států jsou necelé dva týdny před volbami – podle průzkumů veřejného mínění – zcela vyrovnané. Napětí v americké společnosti prudce roste. Ať už zvítězí demokratka Kamala Harrisová nebo republikán Donald Trump, dají se očekávat občanské nepokoje.

Dnes 43:37

Bruselské chlebíčky: Orbán, Patriots, Russia and an inflated fish

Hungary is a hot EU topic again. In the middle of its EU presidency, Prime Minister Viktor Orbán sparked heated debates in the European Parliament with his appearances in Strasbourg. An ongoing blocking of aid to Ukraine, attacks on Brussels or Hungary's contacts with Moscow do not leave EU politicians calm. „Whatever Russia wants, he is fine with that,“ says leading Hungarian investigative journalist Szabolcs Panyi in this special English edition of Brussels Bites podcast.

Včera 22:13

Vinohradská 12: Posily z KLDR. Putin dostal vojáky, Kim jídlo

Putin potřebuje vojáky. Tak si plácl s Kim Čong-unem. A ten pomohl. Severokorejci už jsou v Rusku. Otázka zní, proč fasují ruské uniformy? A co za to KLDR bude chtít? Téma pro Vlastislava Břízu, bezpečnostního analytika z katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Včera 24:27

Zaostřeno: Prezidenta Masaryka lidé často žádali o kmotrovství pro své děti

  1. říjen jako výročí vzniku republiky využívali v minulosti lidé k žádostem o kmotrovství. Za první republiky bylo běžné, že se lidé obraceli na prezidenta republiky Masaryka a chtěli ho jako kmotra pro své narozené děti.
Včera 19:46

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Odpolední publicistka: Vystupování Petra Fialy. Spojenci Ruska. LeBron James se synem v NBA

Začal premiér Petr Fiala v poslední době vystupovat a komunikovat jinak než dřív? Daří se Putinovi ukázat, že má po boku významné spojence Včetně Číny nebo Indie? Jak to vypadalo, když LeBron James a jeho syn Bronny společně hráli v zápase NBA?

Včera 28:56

Dvacet minut Radiožurnálu: Člověk nemá určovat svůj plat. U politiků to tak bohužel není, říká premiér Fiala

Neměla vláda lépe a s větším předstihem vysvětlit otázku zvyšování platů politiků? Co měl premiér Petr Fiala (ODS) na mysli, když označil smír mezi Andrejem Babišem a slovenským ministerstvem vnitra jako politický handl? „Zaznamenal jsem prohlášení slovenského Ústavu paměti národa, že ho dál vede jako agenta, protože to, že se domluvil s ministerstvem vnitra, na tom nic nemění,“ říká Fiala ve speciálním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Včera 20:45

Život k nezaplacení: Pojďme platit praktické lékaře za prevenci. Její zanedbání pojišťovny netíží, poukazuje Prokop

Zdravotnictvím hýbe téma úhrad za péči pro příští rok, kvůli kterým chystali praktičtí lékaři protest. „Pojďme dát větší úhrady za samotné výkony, které vedou k prevenci, aby výplata praktiků byla založená na tom, jestli prevenci maximalizují,“ vyzývá sociolog Daniel Prokop. Vyplácení nemocenské by spolu s odvody přesunul z beder státu na pojišťovny. „Jeden z největších nákladů zanedbané prevence nehradí pojišťovny, ale někdo, kdo nemůže tu prevenci ovlivnit?“ poukazuje.