• Podcasty
  • Český rozhlas - Politika a zpravodajství
Český rozhlas - Politika a zpravodajství
Včera

Poslechněte si podcast: Dvacet minut Radiožurnálu: Jsou potřeba peníze, a ty vláda nemá. Musí se navýšit deficit státního rozpočtu, míní Schillerová

Jak Česko zvládá povodně? „Zatím to zvládal především integrovaný záchranný systém, zvládali to lidé, kteří jsou v těch jednotlivých regionech. Kroky vlády nastupují teď,“ říká šéfka poslaneckého klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová. Co by měla v příštích hodinách a dnech dělat vláda? A jak se dá financovat obnova zničených oblastí? Poslechněte si rozhovor.

23:32

Český rozhlas - Politika a zpravodajství

Vydává: Český rozhlas

Aktuální zprávy z domova i ze světa. Komentáře a souvislosti.

Web

Dnes 02:30

Názory a argumenty: Marek Hudema: Tak je NATO ve válce s Ruskem, nebo není?

Hrozí Západu skutečně horká válka s Ruskem? Podle nedávného vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina ano. Prohlásil totiž, že pokud Západ povolí Ukrajině útočit západními dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem. Šlo o reakci na požadavek ukrajinského prezidenta, aby to Západ povolil.

Dnes 07:37

Speciál: Volby s veškerou pomocí státu uskutečnit musíme, říká Rakušan

Mimořádná povodňová situace zkomplikovala několika obcím v Česku přípravy na krajské a senátní volby, které se uskuteční v pátek a v sobotu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se ale všude podaří uspořádat férové volby. „Vyhlášení nouzového stavu by skutečně v téhle chvíli mohlo být velmi problematické. Stáli jsme před velmi těžkým problémem, rozumíme těm praktickým nesnázím,“ uznává Rakušan ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Dnes 25:04

Řečí peněz: Ekonom: Školství by potřebovalo o 40 miliard korun navíc

O víkendu se rozhodne o novém složení krajských zastupitelstev. K jejich úkolům patří v Česku i správa středních škol. Žáci mají zájem především o všeobecné obory. Jak moc mají kraje do vzdělávání investovat? „Mnoho voličů si neuvědomuje, že žába na prameni často sedí na kraji. Lidé čekají na ministra, náměstka, ale takhle to nefunguje,“ upozorňuje na význam krajů v pořadu Řečí peněz pro Český rozhlas Plus ekonom Daniel Münich z think-tanku IDEA při CERGE-EI.

Dnes 03:40

Názory a argumenty: Kateřina Perknerová: Velká voda odplavila politiku. Ale jen na pár dní

Příroda ukázala svoji moc v plné síle. Naše babičky a dědové říkávali, že voda je dokonce horší než oheň, protože proti ní není obrany. Bere všechno. Letos to ale přece jen tak úplně nebylo. Poučení a zkušenost z tragédií jsou platidla vysoké ceny. Nezískáme je, dokud si neprojdeme něčím hrozným a bolestivým. Pokud to však přežijeme, příště se nebezpečí snažíme vyhnout, nebo ho minimalizovat. To je případ víkendové katastrofy.

Dnes 00:14

Názory a argumenty: Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Radko Kubičkem

Jak důležité je Síkelovo portfolio v Evropské komisi? Velká voda odplavila politiku. Ale jen na pár dní. Šéf armády Řehka chce, abychom dávali na obranu víc než 2 procenta HDP. Zatím to nehrozí. Odvolání Šimečky z postu místopředsedy slovenského parlamentu.

Dnes 49:15

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Krajské a senátní volby 2024: Jak se bude volit v oblastech postižených povodní?

Na desítkách míst v Česku platí některý z povodňových stupňů, stovky lidí zůstávaly i dnes ráno v evakuačních centrech. Zdaleka ještě nejsou vyčísleny škody, které povodeň napacháchala. Navzdory tomu se zítra a v sobotu budou konat volby do krajů a třetiny Senátu. Jak náročné bude zajistit jejich průběh? A budou mít vůbec lidé v postižených oblastech náladu na volby a politiku?

Dnes 24:35

Pro a proti: Stát, nebo aktivisté: Proč nestojí přehrada Nové Heřminovy

Ne stoletá, ale pouze pětiletá voda by zasáhla Opavu a Krnov, pokud by na horním toku Opavy stála dlouho plánovaná a stejně tak dlouho blokovaná přehrada, prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Opava ani Krnov by teď neprožívaly to, co prožívají,“ zdůraznil pro Český rozhlas Plus. O stavbě přehrady se rozhodlo v roce 2008, proti byli místní obyvatelé. „Alternativy jsou levnější a lepší,“ oponuje Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha, které stavbu odmítá.

Dnes 04:45

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Stany s agregáty nebo doplnění volebních komisí. Vláda slibuje pomoc obcím s organizací voleb

Vláda rozhodla, že se volby navzdory ničivým povodním budou konat v řádném termínu. Některé obce a města postižená velkou vodou však upozorňují na to, že organizace voleb pro ně bude znamenat komplikaci navíc. Proč vláda nerozhodla jinak? Jak velká byla poptávka po odložení voleb? A nebudou volby za takových podmínek spíše napadnutelné?

Dnes 25:57

Interview Plus: Zuzana Lizcová, odbornice na Německo z Fakulty sociálních věd UK

Spolková země Braniborsko ležící v okolí Berlína je od roku 1990 pod kontrolou německé sociální demokracie. Ukončí nedělní volby tuto dlouholetou politickou tradici? Potvrdí braniborští voliči rostoucí vliv extrémní pravice zastoupené stranou AfD a extrémní levice vedené Spojenectvím Sahry Wagenknechtové? Moderuje Šárka Fenyková.

Dnes 04:11

Názory a argumenty: Jiří Pehe: Jak důležité je Síkelovo portfolio v Evropské komisi

Hned poté, co byla zveřejněna zpráva, že Jozef Síkela (nezávislý za STAN) navržený českou vládou na post eurokomisaře v nové Evropské komisi získá portfolio mezinárodního partnerství, rozpoutala se na české politické scéně očekávaná bitva o interpretaci toho, jak důležitý tento post je.