Zprávy z jižních Čech
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zřícenina Vítkův hrádek u Lipna zůstává zavřená. Důvodem jsou spory obce s bývalým provozovatelem

Oblíbená zřícenina Vítkův hrádek poblíž přehrady Lipno zůstává zavřená a letošní sezona je v ohrožení. Obec Přední Výtoň, která památku vlastní a provozuje, připravuje stavbu nové vyhlídkové plošiny a navíc stále vede soudní spor se spolkem, který byl provozovatelem v uplynulých letech.

02:55

Zprávy z jižních Čech

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zpravodajské bloky obsahující ty nejnovější události a zajímavosti z jihu Čech.

Web

Dnes 03:58

Malíř Roman Franta vystavuje v rodném Táboře. Kolekce Buch vznikla speciálně pro divadelní galerii

Po deseti letech se do Tábora vrací místní rodák, malíř a docent na Art & Design Institutu v Praze Roman Franta. V galerii Divadla Oskara Nedbala představuje svou premiérovou výstavu Buch. Je věnovaná knihám a lidskému myšlení.

Včera 02:39

Prohlídky studií, setkání s moderátory i kulturní program. Českobudějovický rozhlas otevřel dveře

Lidé poznali zákulisí Českého rozhlasu České Budějovice. Den otevřených dveří nabídl prohlídky studií, setkání s moderátory a tvůrci pořadů, hudební vystoupení a další aktivity pro celou rodinu. Akce přilákala stovky lidí.

Včera 02:08

Domů s pečovatelskou službou v menších obcích přibývá. Jeden vyroste i ve Včelné u Budějovic

Zařízení pro seniory nestaví pouze větší města. Čím dál častěji je budují také menší obce. To je třeba případ Včelné u Českých Budějovic, která se rozhodla postavit dům s pečovatelskou službou s kapacitou přes dvacet lůžek. Vedení obce už má hotový projekt a připravuje podklady pro stavební povolení. Záměr bude z větší části financovat z vlastních prostředků.

Před dvěma dny 02:18

Rekordně vysoké i široké sochy z písku jsou k vidění na náplavce u Kamenného mostu v Písku

Les, vaziště, hospoda, Národní divadlo. Zdánlivě nesouvisející místa spojují v jedno obří sochy z písku, které vypráví příběh voroplavby. Lidé můžou tato umělecká díla obdivovat u Kamenného mostu v Písku. Vernisáž zahájila pouliční festival Pískoviště.

Před dvěma dny 03:36

Až osm větrných elektráren má vyrůst u Strmilova na Jindřichohradecku. Stavět tu chtějí už dvě firmy

Do zvlněné krajiny okolo Strmilova na Jindřichohradecku by mělo přibýt osm větrných elektráren. Obyvatelé města se to dozvěděli na setkání se zastupiteli a zástupci energetické firmy. Většina místních lidí neměla o plánech radnice ponětí, ačkoli město už uzavřelo smlouvu s první firmou.

Před dvěma dny 02:24

Samoobslužný „perníkomat“ v Samosolech u Červené Lhoty se osvědčil. Lidé se pro perníčky vracejí

Jediný český perníkomat je na návsi v Samosolech na Jindřichohradecku. Cestou z Kardašovy Řečice na zámek Červená Lhota u něj zastavují místní, turisté i školní výlety. V proutěném koši na ně čeká třeba Zlatovláska, ale i další postavičky a tvary z perníku zdobené cukrovou polevou.

Před třemi dny 03:36

Až osm větrných elektráren má vyrůst u Strmilova na Jindřichohradecku. Stavět tu chtějí už dvě firmy

Do zvlněné krajiny okolo Strmilova na Jindřichohradecku by mělo přibýt osm větrných elektráren. Obyvatelé města se to dozvěděli na setkání se zastupiteli a zástupci energetické firmy. Většina místních lidí neměla o plánech radnice ponětí, ačkoli město už uzavřelo smlouvu s první firmou.

Před třemi dny 02:33

Nový parkovací dům v Českých Budějovicích je poloprázdný. Další podobné projekty město zastavilo

Ani ne z poloviny bývá ve všední dny zaplněný parkovací dům Stromovka Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Budova je v provozu tři měsíce. Vedení města očekávalo, že jí řidiči využijí mnohem více. O změně tarifu radnice neuvažuje. Některá místa pro stání by ale mohli získat rezidenti, kteří bydlí v centru krajského města.

Před třemi dny 01:48

Jaderná elektrárna Temelín potřebuje svářeče. Zájem o technický obor má zvýšit i soutěž

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. To je hlavním cílem svářečské soutěže pro středoškoláky, kterou v Jaderné elektrárně Temelín uspořádali energetici společně se Střední odbornou školou Hněvkovice. Velký zaměstnavatel už spolupracoval se školou na otevření nového obor svářeč a potrubář, aby si do budoucna vychoval dostatek kvalifikovaných pracovníků.

Před čtyřmi dny 01:55

Zahájení na Vltavě a jako maskot vydra. Jihočeský kraj hostí olympijské hry dětí a mládeže

V neděli 23. června začnou letní olympijské hry dětí a mládeže. Soutěže se budou konat na několika místech Jihočeského kraje, slavnostní zahájení se uskuteční na řece v Českých Budějovicích. Organizátoři už také představili a pokřtili medaile s logem her.