• Podcasty
  • Zprávy pro Královéhradecký kraj
Zprávy pro Královéhradecký kraj
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Přibývá míst nabízejících službu sdílených kol. Nově si bicykl půjčíte i v obci Lánov na Trutnovsku

Obyvatelé Lánova na Trutnovsku mají nově k dispozici sdílená kola. Na tuhle službu jsou lidé zvyklí především ve velkých městech, v obci Lánov ale žije pouhých 1800 obyvatel a kola si tam mohou půjčit na dvou místech. Radnici se zatím nepodařilo sehnat na provoz kol dotaci, takže náklady hradí z obecního rozpočtu.

01:55

Zprávy pro Královéhradecký kraj

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a východu Čech.

Web

Dnes 02:19

Velké loučení! Děti ve Vítkovicích v Krkonoších pečovaly půl roku o ježka, teď ho vrátily do přírody

Děti z mateřské školy ve Vítkovicích v Krkonoších se společně se školáky rozloučili s malým ježkem, o kterého pečovaly téměř půl roku. Ježka dostali od pracovníků Správy Krkonošského národního parku a jejich úkolem bylo vykrmit ho a připravit na návrat do přírody. Škola a školka se do projektu Bodlinka zapojily už podesáté. A prozradíme, že dětem se úkol podařilo splnit.

Dnes 02:25

Hořice hostí už 61. ročník závodu 300 zatáček Gustava Havla. Očekává se rekordní účast jezdců

Víkend bude v Hořicích na Jičínsku ve znamení už 61. ročníku populárního závodu silničních motocyklů 300 zatáček Gustava Havla. V Evropě je tento závod ojedinělý, protože přírodních okruhů je už málo a ten hořický navíc v každém kole přivádí jezdce v plné rychlosti až do centra města. I proto jeho trať každoročně lemují desítky tisíc diváků.

Včera 03:18

Velký společný horský úklid. Poprvé v historii se spojily dvě akce - Zelený Špindl a Čisté Krkonoše

Poprvé v historii se pro dobrovolnický úklid Krkonoš spojují dvě původně samostatné akce - Zelený Špindl a Čisté Krkonoše. Velký horský úklid, do kterého se může přidat kdokoliv, začíná v pátek 17. května a potrvá až do neděle. Jak a kde všude se budou sbírat odpadky? Ve Špindlerově Mlýně zjišťovala informace reportérka Kateřina Kohoutová.

Včera 00:20

Ve Velkých Petrovicích, na silničním tahu mezi Hronovem a Broumovem, nově měří rychlost radar

Na Náchodsku přibyde další silniční radar. Nově bude měřit rychlost ve Velkých Petrovicích, tedy na hlavním silničním tahu mezi Hronovem a Broumovem. Kamery už jsou nainstalované, zařízení se momentálně kalibruje.

Včera 02:33

Už 100 let stojí v samém středu Prachovských skal roubená chata Prachov. A funguje tam dodnes

Před 100 lety otevřel tehdejší Klub československých turistů v centru Prachovských skal novou roubenou chatu. Na svou dobu poskytovala výletníkům komfortní přenocování. Do chaty byl zavedený telefon i elektřina a vedla k ní nově postavená silnice. Svému účelu slouží chata dodnes a kdo se rozhodne v ní přespat, snadno podlehne iluzi, že se vrací o desítky let zpátky.

Před dvěma dny 02:59

Bonbóny s psychotropní látkou obsaženou v muchomůrkách příčinou kolapsu žačky v Hradci Králové

Na základní škole v Hradci Králové zkolabovala dívka z druhého stupně poté, co zkonzumovala legálně prodávané bonbóny s toxickou látkou. Její kolaps způsobil muscimol, který se vyskytuje v muchomůrkách. Želatinové bonbony se dají bez omezení koupit na internetu, stačí pouze označit, že kupujícímu je více než 18 let.

Před dvěma dny 00:19

Opravy hlavní budovy kempu Brodský na Náchodsku potrvají déle, mimo provoz bude do poloviny prázdnin

V Červeném Kostelci na Náchodsku pokračuje modernizace hlavní budovy kempu Brodský. Radnice za ni zaplatí 26 milionů korun. Kvůli úpravě projektu ale práce skončí později, než bylo původně v plánu - místo v červnu až v polovině letních prázdnin.

Před dvěma dny 01:57

Většina provozovatelů venkovních bazénů a koupališť v kraji dokončuje přípravy na letní sezónu

I když meteorologové předpovídají pro druhou polovinu května ještě mírné ochlazení, start sezóny venkovních koupališť a bazénů se blíží. Někde už dokonce otevřeli v předsezónním režimu, většina provozovatelů však plánuje otevření až v polovině června. Poslední přípravy se ale dokončují prakticky všude.

Před třemi dny 00:18

Opatovická elektrárna ukončila topnou sezónu. Šlo o nejteplejší období za posledních více než 60 let

Elektrárna Opatovice ukončila topnou sezónu. Ta byla podle zástupců elektrárny teplotně výjimečná. Šlo o nejteplejší období za posledních více než 60 let.

Před třemi dny 00:25

Maraton vědy v Hradci Králové nabízí možnost nahlédnout vědcům pod ruce, přednášky i workshopy

Druhý ročník Maratonu vědy, akce kterou pořádá Fakultní nemocnice Hradec Králové společně s Lékařskou fakultou UK v Hradci Králové, nabídne zájemcům sérii přednášek a prakticky zaměřených workshopů. Akce se uskuteční 16. května 2024 ve Výukovém centru LF HK v areálu fakultní nemocnice.