Příběhy sportovců
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Rychlá holka - Zuzana Hejnová: Vítězný typ už od dětství

Příběh Zuzany Hejnové začíná dost podobně jako u mnoha jiných olympioniků. Narodila se do sportovní rodiny a dokonce v Liberci. Zdálo se, že se atletice nejde vyhnout a disciplinovaný benjamínek se o to nesnažil. Právě naopak. V knize „Zuzana Hejnová. Rychlá holka” o tom píše Tomáš Klement, a právě z této biografie čte Pavel Nečas v dalším pokračování Příběhu sportovců. Podcast vznikl ve spolupráci s nakladatelstvím XYZ.

06:28

Příběhy sportovců

Vydává: Český rozhlas

Radiožurnál Sport a audio portál mujRozhlas vám přináší druhou sérii Příběhů sportovců. Emoce, odvaha, vítězství, ale také prohry, zklamání nebo zranění. To uslyšíte v příbězích významných sportovních osobností, ale také vám nabídneme návrat do časů, kdy se hrál fotbal ve válečném období a kdy se nejvíc dařilo českým biatlonistům. Sportovní audioknihy uslyšíte exkluzivně na Radiožurnálu Sport a v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Web

Před čtyřmi dny 10:35

Zatracenej Zátopek: Bojovník proti chronické únavě

Aplaudovali mu, i když nevyhrával. Emil Zátopek ohromil svět nejen čtyřmi olympijskými medailemi, ale především neuvěřitelnou houževnatostí a dřinou. Byl mužem, který svou kariéru vybudoval vlastně sám, byl si trenérem i koučem. Vrchol jeho kariéry zachycuje také poslední díl podcastu Příběhy sportovců.

Před čtyřmi dny 09:46

Zatracenej Zátopek: Zlatá radost v olympijských Helsinkách

V podcastové sérii Příběhy sportovců se soustředíme na olympioniky a vrcholné okamžiky jejich sportovních kariér. Na olympiádu, tentokrát do Finska, se i dnes podíváme s tím snad nejslavnějším - Emilem Zátopkem. Jeho památné triumfy na 5km, 10km a maratonu si pamatuje snad každý. Poslechněte si, jak ovládl olypijské hry v Helsinkách.

Před čtyřmi dny 10:42

Zatracenej Zátopek: Specifické tréninkové dávky nezdolného dříče

Čtvrtý díl podcastové série Příběhy sportovců mapuje sportovní tréninky Emila Zátopka. Jeho výdrž nepřestává udivovat ani s odstupem sedmdesáti let, kdy značně stoupla výkonnost a limity sportovních met se výrazně posunuly. Jak lékaři vnímali Zátopkovo brzké návraty k tréninku po zranění? Jaké speciální tréninkové metody používal a jiní atleti je nechápali? Poslechněte si.

Před čtyřmi dny 10:56

Zatracenej Zátopek: Gentleman v Londýně a láska k Daně

Příběh londýnské olympiády je nejen vyprávěním o fenomenálním úspěchu, ale také velké sportovní lásky. Zátopek ve chvílích zamilovanosti čelí tlaku komunistického režimu, prosazuje si sňatek s Danou a míří k dalšímu triumfu. Tyto okamžiky zrekonstruoval a zachytil Richard Kozohorský, čte David Novotný.

Před čtyřmi dny 09:41

Zatracenej Zátopek: Naděje armádního sportu

Vstup do armády nebývá pro mnoho mužů důvodem k velkému veselí. U Emila Zátopka to ale bylo jinak, konečně dostal prostor pro trénink a jeho výkon strmě stoupal. V dalším dílu podcastové série Příběhy sportovců, který čte David Novotný. Sledujeme, jak se stal nadějí armádního sportu, ale také to, jak se vyrovnával s poválečnou politickou situací.

Před čtyřmi dny 10:38

Zatracenej Zátopek: Původní nechuť k atletické dráze

Dnes se mu sice říká „Emil běžec“ a nikdo by nepochyboval, že je řeč o Zátopkovi, ale byly i doby, kdy mu tato disciplína byla víc než cizí. Atletika mladého Baťova studenta zajímala, ale na dráhu se mu - jak uslyšíte v prvním dílu premiérového podcastu Příběhy sportovců - nechtělo.

Před týdnem 06:39

Legendární běžec, který ohromil svět. Poslechněte si medailon Emila Zátopka

Jaká byla cesta Emila Zátopka k fantastickému triumfu na olympijských hrách v Helsinkách? Jaké bylo dětství legendárního běžce? Jak zvládal čelit tlaku komunistického režimu a jaký byl život s manželkou Danou? To vše uslyšíte v dalším pokračování Příběhu sportovců, kdy z knihy „Zatracenej Zátopek“ čte David Novotný. Úryvky z knihy uslyšíte od úterý do neděle vždy po 23. hodině. Navnadit se můžete úvodním medailonem, který připravil reportér Jakub Marek.

Před 2 týdny 10:19

Příběh poraženého šampiona: Životní zklamání v Sydney

Pro Martina Doktora měla být olympiáda v Sydney v roce 2000 velkým triumfem. Byl vlajkonošem české výpravy a favoritem. Nyní už víme, že pro něj znamenala dvě osmá místa. Díky podcastu Příběhy sportovců si ale můžeme přímo jeho pohledem připomenout okamžiky, které jeho zásadnímu životnímu zklamání předcházely. Poslechněte si v závěrečné části Příběhu sportovců z knihy Příběh poraženého šampiona.

Před 2 týdny 09:39

Příběh poraženého šampiona: Souboje Doktora s ruským vodním robotem Opalevem

Martin Doktor udělal v Česku z kanoistiky populární sport. Jeho vypjaté souboje sledovala celá republika. Často soupeřil s velmi tvrdým soupeřem - Maximem Opalevem. Kdy byly jejich boje nejatraktivnější? Poslechněte si v podcastové sérii, která vznikla ve spolupráci s Petrem Svěceným.

Před 2 týdny 10:02

Příběh poraženého šampiona: Sezona po olympiádě

Udržet si kondici a tempo po vítězné olympiádě je pro mnoho sportovců v souvislosti s novými povinnostmi problém. Se zájmem a spoustou aktivit, které se kolem Martina Doktora po olympiádě v Atlantě roztočily, to nebylo lehké ani pro něj. Martin Doktor byl ale zvyklý jít přes své limity a navíc měl novou motivaci - dřevěným kánoím odzvonilo. Jaký byl život po olympijském triumfu? Poslechněte si v dalším pokračování Příběhu sportovců.