Český rozhlas - Osobnosti
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Úžasné životy: Ema Destinnová podle Andrey Kalivodové

Hudba pro ni byla vším a svým nádherným hlasem si podmanila svět. Přestože od jejího skonu uplynulo bezmála 100 let, její jméno stále není zapomenuté. Čím byla Ema Destinnová výjimečná a čím je i dnes inspirativní? O světoznámé pěvkyni bude mluvit dlouholetá sólistka Národního divadla Andrea Kalivodová.

24:05

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 32:07

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Dnes 24:58

Úžasné životy: Libuše Havelková podle Zory Jandové

Herečka velkého talentu a ještě většího srdce. Laskavá, ale náročná pedagožka, milovaná babička z Kouzelné školky - taková byla Libuše Havelková. V dalších Úžasných životech na ni zavzpomíná Zora Jandová, která byla její žačkou a později kolegyní v Národním divadle.

Včera 29:05

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Včera 27:24

Osudové ženy: Věra Chytilová: Mocní s ní měli problém. Nebála se pohádat

Stála si za svým, bez ohledu na problémy, které to přinášelo. Její první osudový vztah skončil kvůli „protistátní činnosti“, za „buržoazní chování“ ji chtěli vyloučit z FAMU, její debut se ocitl v trezoru, pokusila se o sebevraždu. Po revoluci ale působila jako pedagožka a zastupitelka a pokusila se kandidovat do Senátu... Známou nonkomformní režisérku v dokudramatu hraje Jana Janěková. O jejím životě hovoří publicista a autor monografie Věra Chytilová zblízka Tomáš Pilát.

Včera 45:54

Stříbrný vítr: Historik umění a architektury Rostislav Švácha. Kdy můžeme mluvit o sídlištích jako o krásných?

Bylo by fajn, kdyby veřejnost projevila trochu pochopení pro odvážné architektonické počiny, říká historik umění a architektury prof. Rostislav Švácha. Jak těžké je rozlišit mezi závažným experimentem a zbytečnou extravagancí? Kdy můžeme hovořit o sídlištích jako o krásných? A který styl je skutečně českým příspěvkem ke světové architektuře?

Před dvěma dny 30:57

Host Lucie Výborné: Plasty vdechujeme, pijeme i jíme. Kávu z papírového kelímku si raději odpusťte, radí biolog

Biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr za svou knihu Desatero smyslů získal cenu Magnesia Litera. Nově se na pultech knihkupectví objevila jeho publikace Desatero pohybu. Jak jsou na tom lidé z hlediska běhu? „Rychlostně na tom nejsme kdovíjak dobře, spousta zvířat nás dohoní rychle. Ale když se podíváme na vytrvalostní výkony, tam jsme na tom hodně dobře,“ přibližuje se Jaroslav Petr.

Před dvěma dny 46:53

Vizitka: Japanolog Igor Pruša: Pro Japonce jsem někdo, kdo kazí pověst jejich země

Skandály v Japonsku jako medializovaný sociální rituál – to je téma publikace, kterou zaujal i v britské Cambridgi. „Provinilci pláčou, klaní se. Medializovaným rituálem musí projít, aby mohli být očištěni.“ Nakolik nešťastná láska k japonské spolužačce zesílila jeho odhodlání poznávat japonskou kulturu? A co znamená název jeho alternativně rockové kapely Nantokanaru? Ptá se Karolína Koubová.

Před třemi dny 23:24

Portréty: Olympijské Portréty: Eliška Misáková, jediná nositelka olympijské medaile in memoriam

Příběh talentované gymnastky Elišky Misákové, která zemřela v průběhu letních olympijských her v Londýně v létě 1948, se v Československu dlouhá léta nepřipomínal. Souvisel totiž se sokolským hnutím a jeho náčelnicí Marií Provazníkovou. A i když v posledních letech byl zfilmován, stále je nad čím přemýšlet.

Před třemi dny 23:07

Na pohovce Jožky Kubáníka: Ivan Hlas: Ne vším, čím jsem byl, jsem byl rád

Na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka tentokrát usedl český písničkář a hudebník Ivan Hlas, originální muzikant i člověk. Jeho písničky se hrají na pódiích, v klubech i u táboráku.

Před třemi dny 30:17

Host Lucie Výborné: Pocit, že o Rusku něco vím, se s agresí na Ukrajinu vytratil, popisuje šéfredaktor Josef Pazderka

Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka získal Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za loňský rok. Společně s Ondřejem Soukupem byl oceněn za podcast Na Východ!. V Rusku dlouhodobě pobýval jako redaktor České televize, v roce 2010 byl vyhoštěn. „V únoru 2022 veškeré vize o tom, jak ruský režim funguje, zmizely, jímá mě z toho hrůza,“ přibližuje Pazderka pocity po agresi Ruska. Kdo jsou podle něj hrdinové? Poslechněte si celý rozhovor.