Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Stříbrný vítr: Folklorista Pavel Popelka zaznamenal stovky lidových písní

Pavel Popelka zaznamenal stovky lidových písní, napsal řadu knih, pořídil fotografie s jedinečnými motivy, spoluzaložil Festival masopustních tradic ve Strání, čtvrt století vedl Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě. Co mu přináší kontakt s lidovou kulturou rodného kraje? Dává zapravdu osobitým mudrcům? Proč do svých pořadů s takovým gustem vměstnal erotiku, politiku a provokaci?

44:30

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 30:17

Host Lucie Výborné: Pocit, že o Rusku něco vím, se s agresí na Ukrajinu vytratil, popisuje šéfredaktor Josef Pazderka

Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka získal Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za loňský rok. Společně s Ondřejem Soukupem byl oceněn za podcast Na Východ!. V Rusku dlouhodobě pobýval jako redaktor České televize, v roce 2010 byl vyhoštěn. „V únoru 2022 veškeré vize o tom, jak ruský režim funguje, zmizely, jímá mě z toho hrůza,“ přibližuje Pazderka pocity po agresi Ruska. Kdo jsou podle něj hrdinové? Poslechněte si celý rozhovor.

Dnes 31:36

Blízká setkání: Rocker Petr Kolář: Muzika je holka, která mě nikdy nezradí. Pořád mě baví, i přesto, kolik mi je

Rocker Petr Kolář vydává po dlouhé pauze album, které vzniklo tak trochu netradičně. „Většinou se nejdříve nahraje album a pak se jede turné. Tajná místa si ale vyžádali lidé, kterým se líbilo naše koncertování v kostelech,“ vysvětluje zpěvák. Jak vznikl nápad ozvučit na okamžik sakrální prostory? A jak se Petr Kolář dostal z lesa k hudbě?

Dnes 48:51

Vizitka: Vizuální umělkyně Františka Gilman: Musíme doufat, že se nám podaří dotknout něčeho důležitého

Zásadním zlomem v jejím životě byl hurikán Sandy. Před lety jí zničil v New Yorku dům, a tak se musela i s rodinnou vydat cestou nomádského života. „New York je velký rybník a ryb je tady hodně i z celého světa,“ říká ve Vizitce Renátě Spisarové o šancích se prosadit. V čem se lišila výuka na americké umělecké škole od té české a co ji i po letech stále táhne do Prahy?

Včera 27:26

Host Lucie Výborné: Největší umění je neletět. Když ovšem intuici posloucháme, nepřijde pochvala, říká pilot Rudzinskyj

Pobyt ve vzduchu způsobuje euforické pocity, ale umíme jim říct dost? Akrobatický pilot letky Flying Bulls rád sedne do každého stroje, ale od své vážné nehody nepoletí za každou cenu. „Bylo to chyba kolegy, ale moje odpovědnost, protože já jsem měl dva dny předtím v noci varování, že nemám do té Bratislavy létat,“ vzpomíná aviatik Jan Rudzinskyj na pád jako na lekci pokory. Jak situaci prožíval a co mu pomáhá nejít za hranu?

Včera 28:46

Blízká setkání: Herečka Jiřina Bohdalová: Pro film Svatá mě museli zestaršit a to mě bavilo

„Je to příběh o pravdě, lži a o tom, když se v rámci rodiny zruší kus pravdy,“ uvádí scenárista Marek Epstein k novému filmu Svatá, ve kterém hraje hlavní roli Jiřina Bohdalová. Co oba prozradili ze zákulisí natáčení? Fungovala chemie s ostatními herci? Jak se Jiřině Bohdalové točilo v jejích začátcích s Martinem Fričem? Vědělo se dopředu, že film Ucho skončí na dlouhá léta v trezoru?

Včera 23:07

Na pohovce Jožky Kubáníka: Ivan Hlas: Ne vším, čím jsem byl, jsem byl rád

Na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka tentokrát usedl český písničkář a hudebník Ivan Hlas, originální muzikant i člověk. Jeho písničky se hrají na pódiích, v klubech i u táboráku.

Před dvěma dny 32:14

Blízká setkání: Herec Viktor Preiss zve na výstavu svých děl. „Malování před spaním je moje terapie“

Od pondělí 13. 5. 2024 se návštěvníkům otevřou dveře nové výstavy s výtvarnými díly Viktora Preisse v Galerii Vinohradská 12. Na co se můžeme těšit? A jaká vlastně byla hercova cesta k divadlu a výtvarnému umění? Proč měl ve škole dvojku z chování a co se schovává za pojmem vjemová pustina?

Před dvěma dny 40:49

Vizitka: Napsat hit jsem si zkusila. Je to něco jiného než vzít emoci a obalit ji hudbou, říká Bára Zmeková

Její nové album Jediný na světě ovlivnily prostory středověkého domu v Úštěku, zvuk starého piana nebo taky pouť do Santiaga de Compostela. Ve Vizitce mluví s Ondřejem Cihlářem o tom, jak vypadá její tvůrčí proces, co jí dal songwriterský kemp, kde udělala úkrok stranou a zkusila si napsat popový hit. A přiznává taky, že je pro ni hudba terapií.

Před třemi dny 33:17

Blízká setkání: Moderátorka Lejla Abbasová: U nás se mluví trojjazyčně. Působím jako permanentní překladač

Všichni mají Lejlu Abbasovou spojenou s Afrikou, kde pomáhá se svojí nadací Asante Kenya. Kromě toho moderuje, spoluvlastní kavárnu a nově se stala ambasadorkou 10. ročníku Open House Festivalu. Jde o odnož mezinárodního festivalu, která lidem umožňuje nahlédnout do budov, které jsou přes rok zavřené. Je to jeden z urbanistických projektů, který dává smysl, ale bez dobrovolníků by to nešlo.

Před třemi dny 27:55

Host Lucie Výborné: Prezident Českého červeného kříže: Nabízíme zdravotnické, psychosociální i humanitárněprávní kurzy

Lidskost, která se projevuje i v situaci válek, oáza míru, místo, kde by našli útočiště ti, kteří ve válce nebojují. To je základní myšlenka Červeného kříže, kterou nastiňuje prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Jakou má dnes tato organizace vlastně roli? Je důležitým hráčem v oblasti charity? Poslechněte si celý rozhovor.