Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Portréty: Olympijské Portréty: Eliška Misáková, jediná nositelka olympijské medaile in memoriam

Příběh talentované gymnastky Elišky Misákové, která zemřela v průběhu letních olympijských her v Londýně v létě 1948, se v Československu dlouhá léta nepřipomínal. Souvisel totiž se sokolským hnutím a jeho náčelnicí Marií Provazníkovou. A i když v posledních letech byl zfilmován, stále je nad čím přemýšlet.

23:24

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 13:02

Momenty: Film je krásný i tím, že je to individuální tvorba, říká Jaromír Kallista

Filmový producent a pedagog Jaromír Kallista přibližuje, jak se za poslední dekády změnil svět filmu, popisuje svou spolupráci s manželi Švankmajerovými a prozradí, podle čeho se jmenuje jeho produkční firma.

Dnes 31:28

Host Lucie Výborné: „Trávíme spolu víc času v práci než doma.“ Matouš a Nathanael Rumlovi hrají v Návštěvě na zabití

Hrají spolu otce a syna v divadelní hře Návštěva na zabití. Herci Matouš a Nathanael Rumlovi se tak potkávají na jevišti ve stejném vztahu jako v životě. „Snažím si práci moc netahat domů, ale čím dál více děláme dohromady na stejných projektech, tak nám to nedá se o tom nebavit,“ říká Matouš. A Nathanael dodává: „Všechno mám odkoukané od rodičů, hrozně mě baví hrát s tátou a mámou.“ Jak moc britský dramatik vystihl jejich skutečné situace?

Dnes 30:28

Blízká setkání: Spisovatelka Iva Hadj Moussa o nové četbě na Dvojce: Je to psychologická sonda do nitra hrdinky

„Psaní mě vždycky bavilo. Když mi bylo osm, prohlašovala jsem, že budu spisovatelkou. Nejsem ale trpělivá a kniha se musí vysedět,“ dodává sebekriticky. Chodila poslouchat načítání četby? Co dělala v dopravním výzkumu? Co je pro ni hudba a proč poslouchá metal? Jakou roli hraje hudba v jejích románech? A co probírá se svojí tchyní, která je také psycholožka?

Dnes 44:07

Vizitka: Básnířka Markéta Mikulášková: Ráda si zapisuju pěkná slova, která mě zaujmou

Má velmi blízký vztah k přírodě i k Brnu, odkud pochází. Její první sbírka Když zhasne obloha je kritiky oceňovaná za mimořádný básnický výraz. „Ten název je pro mě uklidňující,“ říká ve Vizitce Karolíně Koubové. „Celý svět zhasne a k člověku proudí jenom slova.“ Jak vnímá porovnávání svých básní s tvorbou jejího dědečka Oldřicha Mikuláška? A proč má pocit, že její jméno není její?

Včera 49:21

Příběhy 20. století: Idealisté z komuny Reflektor. Příběh Vlasty Najmanové a její rodiny, která odjela do SSSR

V roce 1925 začalo v zavolžské stepi u města Saratov nedaleko Kazachstánu působit družstvo (komuna) Reflektor. Tvořili je vystěhovalci z Československa, kteří vyslyšeli leninské výzvy a vydali se do Sovětského svazu, aby tam budovali komunismus a šli příkladem v boji pracujících za lepší svět.

Včera 29:27

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Včera 25:20

Až na dřeň: Ztráta blízkých osob ze mě udělala jiného člověka, říká hudebník a herec Petr Vondráček

Herec, moderátor a hudebník se do povědomí diváků dostal i díky někdejšímu oblíbenému televiznímu pořadu S politiky netančím, kde hrál se svou kapelou Lokomotiva. Letos s ní Petr Vondráček oslaví už 30. výročí.

Včera 24:54

Úžasné životy: Jaroslav Dietl podle Ivana Hubače

V těchto dnech si připomínáme 95. výročí narození (*22. 5. 1929) scenáristy Jaroslava Dietla. Stal se zakladatelem české seriálové tradice a k jeho nejslavnějším dílům patří Nemocnice na kraji města nebo Malý pitaval z velkého města. Díky čemu dokázal Jaroslav Dietl tak věrohodně napsat životaschopné postavy? Odpověď bude hledat scenárista Ivan Hubač, který měl možnost svého staršího kolegu poznat zblízka.

Před dvěma dny 27:27

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Před dvěma dny 26:12

Osudové ženy: Perchta z Rožmberka: Bílou paní se stala omylem

Narodila se do bohaté české katolické rodiny Oldřicha z Rožmberka. Žila v těžké době a v nešťastném manželství. I přesto na svůj život nerezignovala a projevila se jako silná a odhodlaná žena. Narodila se pravděpodobně v roce 1429 v bohaté rodině jihočeských Rožmberků, která žila na luxusním sídle v Českém Krumlově. Vychována byla dle patřičných zvyklostí, a to včetně vzdělání. Pravděpodobně uměla číst, ale pro psaní si najímala písaře.