Český rozhlas - Historie
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Portréty: „Čaroděj z Walesu“ David Lloyd George doporučoval Německo potrestat, ale ne zničit

Když se po konci první světové války na konferenci v Paříži rozhodovalo o novém uspořádání Evropy a o tom, jak se postavit k poraženému Německu, klíčovými osobnostmi jednání byli americký prezident Woodrow Wilson, francouzský premiér Georges Clemenceau a jeho britský protějšek David Lloyd George, poslední velký představitel kdysi významné Liberální strany.

23:19

Český rozhlas - Historie

Vydává: Český rozhlas

Poslouchejte o známých i promlčených událostech historie.

Web

Včera 23:28

Archiv Plus: Kdo je to di Capri, odchod syna Pektusanu, dopadení Carlose a co ukradl generálmajor Bárta

Rozhlasové noviny, tedy hlavní zpravodajská relace se na začátku července pravidelně zabývaly dvěma událostmi. Tou první byl 12. všesokolský slet, který se konal po vynucené šestačtyřicetileté přestávce. Hostil ho strahovský stadion, kde vystoupilo asi 23 tisíc cvičenců.

Včera 01:59

Jihočeská vlastivěda: Obecní pastýř bydlel v pastoušce a lidem ze vsi pásl a hlídal stáda. Pomáhala mu prý čarovná hůl

Obecní pastýř, také nazývaný slouha, hrál v minulosti důležitou roli v životě každé obce až do poloviny 19. století. Jeho úkolem bylo hlídat a vést stádo dobytka, především ovcí, na pastvu. Ve vsi Polžově na Českobudějovicku pásl všem občanům ovce a vepřový dobytek, jak si dobře pamatoval otec historika a národopisce Jana Zítka, který zde žil až do roku 1847.

Včera 01:46

Návraty do minulosti: Edmund Husserl je považován za zakladatele moderní fenomenologie. Měl i významné žáky

Německý filozof moravského původu Edmund Husserl se narodil roku 1859 v Prostějově do židovské rodiny. Jeho otec Abraham byl obchodníkem se střižním a módním zbožím.

Před dvěma dny 23:59

Portréty: Legendární boxer Vilda Jakš měl bojovné srdce, rychlé nohy – a strach z létání

Jméno Vildy Jakše, který od roku 1929 slavil první úspěchy zpočátku v amatérském boxu, bylo za první republiky pojmem. Talentovaný boxer s bojovným srdcem a rychlýma nohama patřil mezi největší československé sportovní hvězdy.

Před dvěma dny 01:51

Jihočeská vlastivěda: V Lažišti prý každou noc vylézal z hrobu umrlec, díra ve dveřích věže byla podle místních jeho dílem

Hřbitovní kostel svatého Mikuláše v Lažišti patří mezi cenné příklady nejstarších dochovaných církevních staveb na Prachaticku. Původně románský kostel z první poloviny 13. století prošel v období gotiky a baroka dílčími stavebními úpravami, které mu vtiskly dnešní podobu.

Před dvěma dny 01:37

Návraty do minulosti: Chrám svaté Barbory měl zdůraznit slávu hornického města, stal se ale cennou historickou památkou

Dominantou Kutné Hory je bezesporu chrám postavený ve stylu vrcholné a pozdní gotiky. Základy tohoto svatostánku pocházejí z roku 1388, nepoložili je však církevní hodnostáři.

Před třemi dny 01:51

Jihočeská vlastivěda: Věncová hora získala své jméno omylem, na jejím vrcholu si opat nechal postavit „dům potěšení“

Jedeme-li z Českých Budějovic do Českého Krumlova, naproti Třebonínu se po pravé straně silnice zdvihá kuželovitá hora. A jedeme-li v opačném směru, máme ji po levé ruce. Jmenuje se Věncová hora, ale vlastně nedopatřením.

Před třemi dny 01:47

Návraty do minulosti: Kvůli tíživé robotě a osobní nesvobodě došla v roce 1680 sedlákům v Čechách trpělivost a povstali

Byla druhá polovina 17. století, Třicetiletá válka dávno skončila, a lidem se přesto žilo pořád špatně. Šlechta stupňovala své nároky na životní úroveň, přestože jejích živitelů výrazně ubylo.

Před čtyřmi dny 01:45

Jihočeská vlastivěda: Tři obři byli podle lidové povídačky pohřbeni na Písecku. Archeologové ale našli jiné vysvětlení

Každý už určitě slyšel o Boubínském pralese na Šumavě nebo Žofínském a Hojnovodském pralese v Novohradských horách. V jižních Čechách máme ale ještě jeden prales, a to na Písecku.

Před čtyřmi dny 01:44

Návraty do minulosti: Ferda Mravenec jako komiksový hrdina s puntíkovaným šátkem, kterého nic nerozhází

Američané mají svého Mickey Mouse, my máme Ferdu Mravence. Komiksového hrdinu s puntíkovaným šátkem na krku, který je vždy optimisticky naladěný a nic ho nerozhází.