Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Osudové ženy: Běla Kolářová: Žila ve stínu manžela, ale neztratila svou vnitřní uměleckou integritu

Manželka proslulého básníka a výtvarníka Jiřího Koláře dlouho žila a tvořila v jeho stínu. Prožila s ním jeho věznění, pronásledování StB, emigraci i léta odloučení. Její dílo přitom dosáhlo mezinárodního uznání a patří k vrcholům experimentální fotografie. V dokudramatu účinkují Daniel Bambas, Marie Poulová nebo Jan Vlasák. Hostem pořadu byla historička umění a kurátorka Marie Klimešová.

24:47

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 11:02

Momenty: Arnošt Goldflam: Nemám povahu na to být šťastný

Divadelník a spisovatel mluví o tom, jaký je režisér, jak ho v tvorbě inspirují zlé sny a co pro něj znamenala Brněnská bohéma.

Dnes 33:00

Blízká setkání: Emoce z toho představení tryskají, zve na Láskyplné večery spisovatelka Barbara Nesvadbová

Láskyplné večery. To je název představení v pražské Viole, kde čte své texty a šansony Lenky Nové. „Pokaždé mám šílenou trému,“ přiznává spisovatelka. Umí psát poezii? Jak se dostala k psaní? Co jí o hraní řekla Dagmar Havlová? Čemu se věnovala jako novinářka? Proč se dřív bála vyjadřovat otevřeně své názory? Koho a jak podporuje nadační fond Be Charity?

Včera 47:42

Příběhy 20. století: Chtěl vyprávět o Dukle, ale nemohl, rozplakal se

Alexander Beer se oženil v pětadvaceti letech. V sovětské textilní továrně u Moskvy se zamiloval do půvabné dělnice Márie. Beer svoji manželku, kterou prý vroucně romanticky miloval, opustil. V průběhu roku 1942 požádal sovětské úřady, aby mu vystavily tzv. puťovku do Buzuluku k československé vojenské jednotce.

Včera 27:09

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (2/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Včera 23:07

Až na dřeň: Můj život je ve znamení osmičky. Cesta vzhůru je proto vykoupena sešupem dolů, říká Klára Doležalová

Už desítky let je její tvář součástí českého televizního světa. Kariéru odstartovala moderováním legendární soutěže O poklad Anežky České v České televizi, v současnosti moderuje Hlavní zprávy TV Prima. Nejen o práci, ale také o svých životních křižovatkách mluvila v pořadu Až na dřeň Klára Doležalová.

Včera 24:55

Úžasné životy: Jiří Raška podle Františka Ježe

Důraz na perfektní kondici a tvrdý trénink vynesly Jiřímu Raškovi zlatou olympijskou medaili ve skoku na lyžích. Stejný přístup jako k sobě měl i ke svým svěřencům, vzpomíná v Úžasných životech František Jež, který pod Raškovým vedením jako dítě vstupoval do vrcholového sportu.

Před dvěma dny 28:05

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Před dvěma dny 28:18

Osudové ženy: Delší život byl ten po její smrti. Osudové ženy: sv. Ludmila

Příběh úkladné vraždy zorganizované snachou Drahomírou se stal všeobecně známým především díky dramatu Josefa Kajetána Tyla Krvavé křtiny. Prohlášení za svatou a patronku našich zemí činí Ludmilu ženou vskutku osudovou. Málokterý světec se dožil tolika stěhování jako právě ostatky svaté Ludmily. Jak to bylo se zázraky, které se k této osobnosti vážou?

Před dvěma dny 40:05

Stříbrný vítr: Choreograf Jiří Kylián: Proč by měli politici chodit do baletu?

Původně chtěl být dirigentem, nakonec místo hudebníků vede tanečníky – a to na světové úrovni. Mistr Jiří Kylián. Kdy tento jedinečný choreograf pochopil, že ve jménu uvěřitelného projevu musí tanečníci sáhnout nesmírně hluboko do své podstaty a duše? Proč by podle něj měli politici chodit do baletu? A jakou společnicí je pro Jiřího Kyliána nejistota?

Před třemi dny 31:32

Host Lucie Výborné: Deska Fén X vznikla z vyhoření, ale chytil jsem druhý dech – Fénix vstávající z popela, říká Xindl X

Ondřej Ládek alias Xindl X je nejen úspěšným hudebníkem, ale také textařem, scenáristou, autorem muzikálu. V pátek 13. září vychází jeho nejnovější album Fén X. „Nejdřív jsem si říkal – ne! V pátek 13. přece nemůžu vydat desku, to je nešťastný den. Ale musím proti té pověrčivosti bojovat,“ říká s úsměvem. Vyšel také oficiální klip písně Proměna, kterou napsal původně pro svůj muzikál. Čím se lišila tvorba nejnovější desky od těch předchozích?