Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Host Lucie Výborné: Plasty vdechujeme, pijeme i jíme. Kávu z papírového kelímku si raději odpusťte, radí biolog

Biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr za svou knihu Desatero smyslů získal cenu Magnesia Litera. Nově se na pultech knihkupectví objevila jeho publikace Desatero pohybu. Jak jsou na tom lidé z hlediska běhu? „Rychlostně na tom nejsme kdovíjak dobře, spousta zvířat nás dohoní rychle. Ale když se podíváme na vytrvalostní výkony, tam jsme na tom hodně dobře,“ přibližuje se Jaroslav Petr.

30:57

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 13:02

Momenty: Film je krásný i tím, že je to individuální tvorba, říká Jaromír Kallista

Filmový producent a pedagog Jaromír Kallista přibližuje, jak se za poslední dekády změnil svět filmu, popisuje svou spolupráci s manželi Švankmajerovými a prozradí, podle čeho se jmenuje jeho produkční firma.

Dnes 31:28

Host Lucie Výborné: „Trávíme spolu víc času v práci než doma.“ Matouš a Nathanael Rumlovi hrají v Návštěvě na zabití

Hrají spolu otce a syna v divadelní hře Návštěva na zabití. Herci Matouš a Nathanael Rumlovi se tak potkávají na jevišti ve stejném vztahu jako v životě. „Snažím si práci moc netahat domů, ale čím dál více děláme dohromady na stejných projektech, tak nám to nedá se o tom nebavit,“ říká Matouš. A Nathanael dodává: „Všechno mám odkoukané od rodičů, hrozně mě baví hrát s tátou a mámou.“ Jak moc britský dramatik vystihl jejich skutečné situace?

Dnes 30:28

Blízká setkání: Spisovatelka Iva Hadj Moussa o nové četbě na Dvojce: Je to psychologická sonda do nitra hrdinky

„Psaní mě vždycky bavilo. Když mi bylo osm, prohlašovala jsem, že budu spisovatelkou. Nejsem ale trpělivá a kniha se musí vysedět,“ dodává sebekriticky. Chodila poslouchat načítání četby? Co dělala v dopravním výzkumu? Co je pro ni hudba a proč poslouchá metal? Jakou roli hraje hudba v jejích románech? A co probírá se svojí tchyní, která je také psycholožka?

Dnes 44:07

Vizitka: Básnířka Markéta Mikulášková: Ráda si zapisuju pěkná slova, která mě zaujmou

Má velmi blízký vztah k přírodě i k Brnu, odkud pochází. Její první sbírka Když zhasne obloha je kritiky oceňovaná za mimořádný básnický výraz. „Ten název je pro mě uklidňující,“ říká ve Vizitce Karolíně Koubové. „Celý svět zhasne a k člověku proudí jenom slova.“ Jak vnímá porovnávání svých básní s tvorbou jejího dědečka Oldřicha Mikuláška? A proč má pocit, že její jméno není její?

Včera 49:21

Příběhy 20. století: Idealisté z komuny Reflektor. Příběh Vlasty Najmanové a její rodiny, která odjela do SSSR

V roce 1925 začalo v zavolžské stepi u města Saratov nedaleko Kazachstánu působit družstvo (komuna) Reflektor. Tvořili je vystěhovalci z Československa, kteří vyslyšeli leninské výzvy a vydali se do Sovětského svazu, aby tam budovali komunismus a šli příkladem v boji pracujících za lepší svět.

Včera 29:27

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Včera 25:20

Až na dřeň: Ztráta blízkých osob ze mě udělala jiného člověka, říká hudebník a herec Petr Vondráček

Herec, moderátor a hudebník se do povědomí diváků dostal i díky někdejšímu oblíbenému televiznímu pořadu S politiky netančím, kde hrál se svou kapelou Lokomotiva. Letos s ní Petr Vondráček oslaví už 30. výročí.

Včera 24:54

Úžasné životy: Jaroslav Dietl podle Ivana Hubače

V těchto dnech si připomínáme 95. výročí narození (*22. 5. 1929) scenáristy Jaroslava Dietla. Stal se zakladatelem české seriálové tradice a k jeho nejslavnějším dílům patří Nemocnice na kraji města nebo Malý pitaval z velkého města. Díky čemu dokázal Jaroslav Dietl tak věrohodně napsat životaschopné postavy? Odpověď bude hledat scenárista Ivan Hubač, který měl možnost svého staršího kolegu poznat zblízka.

Před dvěma dny 27:27

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Před dvěma dny 26:12

Osudové ženy: Perchta z Rožmberka: Bílou paní se stala omylem

Narodila se do bohaté české katolické rodiny Oldřicha z Rožmberka. Žila v těžké době a v nešťastném manželství. I přesto na svůj život nerezignovala a projevila se jako silná a odhodlaná žena. Narodila se pravděpodobně v roce 1429 v bohaté rodině jihočeských Rožmberků, která žila na luxusním sídle v Českém Krumlově. Vychována byla dle patřičných zvyklostí, a to včetně vzdělání. Pravděpodobně uměla číst, ale pro psaní si najímala písaře.