Český rozhlas - Osobnosti
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

29:57

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 39:27

Stříbrný vítr: Čím ji překvapila Afrika, prozradí někdejší moderátorka, dnes divadelní manažerka Hana Heřmánková

Je mi vrozené vycházet s lidmi dobře, ale pokud chci něčeho dosáhnout, umím si za tím jít, říká někdejší moderátorka, dnes divadelní manažerka s pověstně zářivým úsměvem Hana Heřmánková. Co pro ni znamená svoboda? Čím ji překvapila Afrika? A kterým směrem se vydá, až završí svá studia politologie?

Včera 31:29

Blízká setkání: Vývojářka kosmetiky Průšová: V oboru nastal větší posun, než u mobilů. Jen to pořád vypadá jako krém

Vývojářka kosmetiky by měla vědět po čem sáhnout a v jaké koncentraci. „Spousta jich ale něco namíchá a pak kouká, jak to bude působit. Já se snažím o opak. Řeknu si, co chci udělat a podle toho to skládám,“ vysvětluje. Co je v současnosti hitem? Je opravdu nezbytná každodenní péče? Jaké má výhrady k bioproduktům? Platí babské rady jako třeba okurka? Jaké jsou mýty např. o syntetických látkách? Jak nahlížet na ochranu před UV zářením?

Včera 32:05

Host Lucie Výborné: Pohlreich: Zlatá éra gastronomie je pryč. Kuchaři nechtěli být celebrity, ale být v kuchyních

Popisuje s úsměvem, že na jídlo myslí každých pět minut a nejlepší gastronomické nápady mívá mezi pátou a šestou hodinou ráno. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je manažerem restaurací, je vidět v televizi a účastní se mnoha dalších akcí. Ubezpečuje ale, že work-life balance má v pořádku. „Čím víc máte zkušeností, tím míň se nadřete. Mám záklopku, uvědomuju si, co jsem si dřív neuvědomoval, že nejsem nerozbitný a jet jenom na plný plyn nejde,“ vypráví. Proč nedávat spropitné kartou?

Včera 50:38

Vizitka: Filmař Jan Gogola ml.: Furt hrajeme o významy našich dějin

Největším nepřítelem paměti a minulosti je historie, cituje francouzského historika Pierra Noru. Ve snímku o věznici v Uherském Hradišti chtěl s o generaci mladším spolurežisérem dospět k vícehlasu a různorodým pohledům na naši společnou minulost a tím i budoucnost. Proč bylo důležité vést mezigenerační rozhovor nejen před kamerou ale i za ní? A jak nás všechny může spojit naběračka nebo napařovák na knedlíky?

Před dvěma dny 22:35

Portréty: Olympijské Portréty: Bohumil Němeček byl tvrdý, zarputilý a odolný. Ideální boxer

Životní úspěch vybojoval 5. září 1960 na olympiádě v Římě český boxer Bohumil Němeček. Nezkušený 22letý mladík si mistrovsky poradil s celou světovou špičkou a v lehké welterové váze do 63,5 kilogramu dosáhl až na zlatou medaili. Příběh boxera, kterému se v Římě dařilo i později, připomene v Portrétech bronzový medailista z mistrovství Evropy v boxu v roce 1977 a pozdější reprezentační trenér Svatopluk Žáček.

Před dvěma dny 35:18

Blízká setkání: Herečka a zpěvačka Ivana Korolová: Na koncertech jde člověk s kůží na trh. Je tam sám za sebe

Je herečkou, zpěvačkou a taky skvělou dabérkou. „Herecký život je rozmanitý. Nedovedu říct, co mě baví nejvíc. Asi právě to, že jsem chvíli tam a chvíli tady,“ uvažuje. Toužila vždycky zpívat? A jaký hudební styl si zvolila? Jak pečuje o své hlasivky? Pamatuje si na první roli, kterou dabovala? Co prozradila o muzikálu Tarzan? A proč doporučuje běhání?

Před dvěma dny 29:08

Host Lucie Výborné: Když si dnes pustím Nagano, tak si říkám, co to je za sport, zamýšlí se hokejový expert Pospíšil

Dvacet dva let hrál extraligový hokej a už šestnáct let je hokejovým expertem České televize. David Pospíšil si Lucií Výbornou ve fanzóně na střeše pražské Galerie Harfa povídal mimo jiné o podstatě hokeje. „Je pořád stejná, hokej se jen stává rychlejším a tvrdším,“ popisuje. „Proto se mi často stane, že po osmém zápase na mistrovství mám myšlenku, že stejnou větu už jsem říkal,“ dodává se smíchem.

Před třemi dny 30:42

Host Lucie Výborné: Hapkovu hudbu musíte umět zahrát, aby to sedělo, popisuje Ondřej Ruml. Chystá vzpomínkové koncerty

Ondřej Ruml zpívá swing, funky i šansony. Za pár dní v pražském divadle Hybernia odehraje vzpomínkový koncert na Petra Hapku. Na jeho písních, které vzešly ze spolupráce s textařem Michalem Horáčkem, oceňuje jejich niternost. Kromě hudby ale zpěvák taky propadl vínu a v šatně si před představením rád vychutná deci. „Mně se líbí nekonečnost toho světa, každé víno je jiné," vysvětluje. Jaké bylo jeho první setkání s Petrem Hapkou? A co čeká diváky na koncertě v Hybernii?

Před třemi dny 36:58

Stříbrný vítr: Připomeňte si životní cestu Vlastimila Harapese ve Stříbrném větru

V 77 letech zemřel herec, tanečník a pedagog Vlastimil Harapes. Narodil se po válce jako šesté dítě a zároveň první syn svých rodičů. „Ta poválečná radost se na mě přenesla, snad proto mám pořád tak dobrou náladu,“ řekl Vlastimil Harapes v rozhlasovém rozhovoru z roku 2016 Jitce Novotné. Svého času nejlepší baletní sólista u nás chtěl být původně zlatníkem, aby mohl své mamince vyrábět šperky.

Před třemi dny 29:54

Blízká setkání: Zajímalo mě, co ruští vojáci na našem území spáchali, říká Michal Sýkora, autor nové četby na Dvojce

Odvrácená strana měsíce. To je název seriálu, který čte Petr Stach. „Původně to byla krátká povídka o zločinech sovětské armády za normalizace u nás,“ vysvětluje autor. Do jaké míry je příběh fikcí a do jaké míry pravdou? Proč řešil při psaní počet stránek? V čem je pro něj užitečný kontakt se studujícími, které učí tvůrčí psaní? Jak vnímá současnou mladou generaci? Co prozradil o svých plánech do budoucna?