Český rozhlas - Osobnosti
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

27:52

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Včera 32:18

Blízká setkání: Petr Lébl v poslední vůli chtěl, abych režírovala Cyrana z Bergeracu, vypráví herečka Petra Špalková

Je herečkou i režisérkou. „Režírovat jsem chtěla spíš v útlém mládí. Teď už mi chybí ta erudice. Čas, kdy jsem se tomu mohla věnovat, už minul,“ uvažuje známá herečka. Proč chtěla být veterinářkou? Setkala se se zvířaty ve své profesi? Kdo je Sylvie? Co nového chystá společně s režisérkou Alicí Nellis? Je její dcera Andělka už zkušenou herečkou? Jak se ona sama dostala k herectví? Je pravda, že si o první divadelní roli řekla?

Včera 32:34

Host Lucie Výborné: Zažila jsem kousek opravdového života, vypráví paddleboardistka. Vyrazila i na Yukon

Monika Klemšová má za sebou tisíce kilometrů po českých přehradách, jezerech, řekách, byla i ve Skandinávii a podnikla výpravu na kanadské řeky Yukon a Big Salmon River. Paddleboarding objevila v roce 2018. „Víceméně nedopatřením jsem si pořídila první paddleboard nevalné kvality, ale užili jsme si spoustu radosti a srandy se synem, pak i s dcerou. Začali jsme kratšími výlety a strašně se nám to líbilo,“ popisuje autorka knihy Na paddleboardu za snem.

Včera 50:35

Vizitka: Herečka Lucie Trmíková: Naplňují mě osudy odvážných a převratných žen. Dávají mi sílu

Transcendentno a experiment, to jsou pilíře dramaturgie divadelního spolku JEDL, kterého je spoluzakladatelkou, ředitelkou a hlavní herečkou. Ve Vizitce mluví s Karolínou Koubovou o přístupu k herectví i k autorství, o potřebě témat s duchovní hloubkou a zmiňuje se také o tom, jaké je pro ni učit budoucí herce. „Křehcí jsme všichni”, říká.

Před dvěma dny 48:19

Příběhy 20. století: Esesáci mučili pošťáka, aby udal své přátele. Mlčel jako dub. Na místě jeho popravy stojí pomník

„Ježišmarjá, tady je lidí! Jak jste to věděli?!“ opakovala tenkým hlasem až k slzám dojatá čtyřiadevadesátiletá Jarmila Hermanová u pomníku „Padlým hrdinům za vlast“ v Želivci. Na kamenné desce se nachází kromě jiných i fotografie jejího tatínka Františka Šimka. Esesáci ho 6. května 1945 mučili, aby udal své spolupracovníky.

Před dvěma dny 32:07

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (2/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Před dvěma dny 24:58

Úžasné životy: Libuše Havelková podle Zory Jandové

Herečka velkého talentu a ještě většího srdce. Laskavá, ale náročná pedagožka, milovaná babička z Kouzelné školky - taková byla Libuše Havelková. V dalších Úžasných životech na ni zavzpomíná Zora Jandová, která byla její žačkou a později kolegyní v Národním divadle.

Před třemi dny 29:05

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Před třemi dny 27:24

Osudové ženy: Věra Chytilová: Mocní s ní měli problém. Nebála se pohádat

Stála si za svým, bez ohledu na problémy, které to přinášelo. Její první osudový vztah skončil kvůli „protistátní činnosti“, za „buržoazní chování“ ji chtěli vyloučit z FAMU, její debut se ocitl v trezoru, pokusila se o sebevraždu. Po revoluci ale působila jako pedagožka a zastupitelka a pokusila se kandidovat do Senátu... Známou nonkomformní režisérku v dokudramatu hraje Jana Janěková. O jejím životě hovoří publicista a autor monografie Věra Chytilová zblízka Tomáš Pilát.

Před třemi dny 45:54

Stříbrný vítr: Historik umění a architektury Rostislav Švácha. Kdy můžeme mluvit o sídlištích jako o krásných?

Bylo by fajn, kdyby veřejnost projevila trochu pochopení pro odvážné architektonické počiny, říká historik umění a architektury prof. Rostislav Švácha. Jak těžké je rozlišit mezi závažným experimentem a zbytečnou extravagancí? Kdy můžeme hovořit o sídlištích jako o krásných? A který styl je skutečně českým příspěvkem ke světové architektuře?

Před čtyřmi dny 30:57

Host Lucie Výborné: Plasty vdechujeme, pijeme i jíme. Kávu z papírového kelímku si raději odpusťte, radí biolog

Biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr za svou knihu Desatero smyslů získal cenu Magnesia Litera. Nově se na pultech knihkupectví objevila jeho publikace Desatero pohybu. Jak jsou na tom lidé z hlediska běhu? „Rychlostně na tom nejsme kdovíjak dobře, spousta zvířat nás dohoní rychle. Ale když se podíváme na vytrvalostní výkony, tam jsme na tom hodně dobře,“ přibližuje se Jaroslav Petr.