Český rozhlas - Osobnosti
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

27:16

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 23:14

Osudové ženy: Trudie Bryks: Až do smrti bojovala za svého manžela a pilota RAF

Statečná manželka brigádního generála in memoriam Josefa Brykse. Seznámili se za druhé světové války, když jako dobrovolnice pomáhala v britských ženských pomocných vzdušných silách. Byla to láska na celý život. V dokudramatu v hlavních rolích hrají Lucie Pernetová, Kajetán Písařovic, Jan Teplý a Martin Pechlát. Okolnosti přibližuje publicista a spisovatel Luděk Navara.

Včera 28:11

Blízká setkání: Herec Štěpán Benoni: Celý život hrajeme a nejsme nic. V určitém bodě vás to dožene

Nedávno mu bylo 40 let. „Tak jsem o sobě přemýšlel a uvědomil si, že jsem „jen“ herec. Říkal jsem si, co bych mohl dělat jiného, ale takhle je mi dobře,“ ujišťuje. Kam až sahají jeho rodové geny? Mohl by být politikem? Jaký má vztah ke střelným zbraním? Co je podle něj problémem herců? Jaký má vztah k venkovu a Šumavě? A co prozradil o Podivném případu se psem?

Včera 32:45

Host Lucie Výborné: Roboti na olympiádě? Třeba se dostaneme k něčemu, co se nám zdá nepředstavitelné, naznačuje vědkyně

V pátek 27. září se na mnoha místech v České republice koná Noc vědců. „Během Noci vědců vědci vylézají ze svých laboratoří a připravují pestrý program i na chodbách nebo před budovou, protože každoročně přijde několik tisíc lidí,“ usmívá se chemická inženýrka Jitka Čejková, mimo jiné autorka publikace Robot 100: Sto rozumů. Kniha odkazuje k Čapkově divadelní hře R.U.R. a letos v lednu ji vydalo také zahraniční vydavatelství MIT press.

Včera 44:06

Vizitka: Literární kritik Michael Špirit: Švejka si vzal do exilu skoro každý, proto ho Škvorečtí nevydali

Od Josefa Škvoreckého má rád všechno. „Každá jeho kniha je jiná, s jinými tématy. Tím nepřetržitě zklamával, protože čtenáři vždy čekali další Zbabělce,“ říká ve Vizitce. Nakladatelství 68 Publishers bylo podle něj výjimečné svým edičním plánem a skvělými tituly. V čem tkví bohatost Škvoreckého stylu? A jak rafinovaná je jeho obecná čeština? Ptá se Karolína Koubová.

Před dvěma dny 24:03

Portréty: Bob Beamon & Wilma Rudolphová: Ještě dál, ještě rychleji

Bob Beamon a Wilma Rudolphová. Jména, která dnes něco řeknou jen několika zasvěceným, nebo pamětníkům dvou olympiád – římské v roce 1960 a mexické v roce 1968. Příběhy dvou sportovců spojují nejen skvělé výkony, které podali, a to, že oba byli Afroameričané, ale také chudé poměry, ze kterých vzešli. V Portrétech je připomene historik Jan Adamec.

Před dvěma dny 34:21

Blízká setkání: Herec Michal Novotný: Spousta lidí si myslí, že Partička je předem připravená. Opravdu není!

Členem televizní Partičky je už několik let, za baviče se přesto nepovažuje. „Neberu to označení pejorativně, protože rozesmát lidi je jeden z nejtěžších hereckých oborů.“ Kdo ho učil na DAMU? Kdy a jak se dostal do Divadla na Vinohradech? Komu vymyslel přezdívku „herecká bonsaj“? Co prozradil o roli Ivana Jonáka v Devadesátkách? Bylo pro něj zlomové natáčení snímku Tobruk? A mají jeho děti herecké ambice?

Před dvěma dny 34:08

Host Lucie Výborné: S luazy dojeli až do Mongolska. Nehodu jsme nezpůsobili žádnou, ale kolon hodně, usmívá se Přibáň

Tentokrát ne s trabanty, ale žlutá barva zůstala. Principál Žlutého cirkusu Dan Přibáň se opět vydal na cesty a natočil spoustu materiálu. Jaké zážitky si přivezl? „Je to úlet, ale věřím tomu, že některým lidem by se to líbilo. Tady je řád a pořádek, akorát občas někdo zmizí, občas někdo někam nemůže,“ říká třeba o Turkmenistánu. Čím mu dnešní Írán připomíná normalizační Československo? A proč se rozhodli jet do Mongolska přes Rusko? Poslechněte si rozhovor.

Před dvěma dny 38:44

Vizitka: Klavírista Marek Kozák: Naučit se nazpaměť noty nestačí. Hudbu vnímám jako obrazy

Jméno rodáka z Frýdku Místku se dlouhodobě pojí s úspěchy v mezinárodních klavírních soutěžích. V současnosti koncertuje po celém světě. „Ke každé skladbě si musím vytvořit vztah, pochopit ji, vytvářím si mimohudební obraz. V případě Dvořáka je to příroda, lákavá, neznámá krajina, z níž jde respekt a strach. Přesto do ní moc rád vstupuju,“ říká ve Vizitce. Moderuje Michal Bureš.

Před třemi dny 25:48

Host Lucie Výborné: Odškrtávali jsme čísla na mapě. Někteří neodešli, dokud neměli vodu u vchodu, popisuje šéf hasičů

Podle šéfa hasičského družstva Davida Ochmana byla letošní povodňová vlna na Jesenicku daleko větší než v roce 1997. Obyvatele Mikulovic k evakuaci přesvědčovali ve vlnách. „Na každé obchůzce se nám podařilo někoho vyzvat, aby dům opustil. Byla spousta dotazů, co s pejsky, s kočkami – naše evakuační středisko bylo ale jenom pro lidi,“ popisuje prostějovský hasič David Ochman. Jak vypadala spolupráce záchranných složek uprostřed krize? A kdy měl největší obavy?