• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Vaříme s Habadějem: Zapečené špenátové noky. Ocení je Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

19:19

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:32

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zapečený králík s bramborami

Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i nefunkční způsob hospodaření nově zakládaných zemědělských družstev. Zpracovávaly v podstatě vše, co bylo k jídlu a jednou za týden se všichni těšili na maso.

Před dvěma dny 02:49

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Fazolový guláš s červenou řepou

Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.

Před třemi dny 02:46

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu

Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.

Před třemi dny 31:01

Kuchařské čarování: Těstoviny a mnoho nápadů, jak s nimi čarovat v kuchyni

Těstoviny jsou hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Probere něco z historie i současné trendy, nabídne známé i neznámé recepty a mnoho nápadů, jak snadno vyčarovat skvělou úpravu.

Před čtyřmi dny 02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940

Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.

Před pěti dny 25:34

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025

Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.

Před pěti dny 02:15

Pochoutkový rok: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku? Když zavelí král, nepokoušejte se o žádná gesta

„Při dolévání vína záleží na tom, jestli jsme na banketu, kde je jednotné menu a řízené servírování, nebo jsme v domácím prostředí nebo v restauraci s přáteli,“ říká Ladislav Špaček.

Před pěti dny 03:03

Pochoutkový rok: Odhalili jsme důvod, proč naši předci věšeli špek do komína

Skočit někomu na špek není příjemné. Kdybychom ale toto rčení vzali doslova a zaskočili k někomu na domácí špek, velmi bychom si pochutnali. Špek je totiž uzené vepřové sádlo, které se vyrábí z vepřového hřbetu. Špeků existuje několik druhů a zkušený řezník je rozezná nejen podle chuti, ale i konzistence a způsobu vyuzení.

Před šesti dny 06:43

Pochoutkový rok: Ideální a rychlý recept na letní dny? Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové

Tak svěží dezert jste nečekali. Kousky jablek mu dodávají esenci echt čerstvosti. Pudink a vrstva zakysané smetany dodají vláčnost. Jablkové tiramisu je nádherné i na řezu. Tvořila Kamila Jelínková z Čáslavi.

Před týdnem 02:31

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové na zázvoru a dobromysli podle receptáře farní hospodyně

  1. května má svátek poměrně neznámá světice, sv. Viborada – patronka knihoven, kuchařek a farních hospodyní. A tak si pro recept zajdeme do farní kuchyně.