Vaříme s Habadějem
2. říjen 2024

Poslechněte si podcast: Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji v těstíčku se slaninou

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

21:25

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před týdnem 22:07

Kotlety s bakoňskou omáčkou. Ta se připravuje z hub a smetany a nesmí v ní chybět sladká paprika

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část. A bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany, jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika.

Před 2 týdny 19:19

Zapečené špenátové noky. Ocení je Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

Před 3 týdny 21:39

Zapečené kuře s rajčaty. Šťavnaté drůbeží maso krásně vynikne v kombinaci s rajskými jablíčky

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

16. duben 2025 23:50

Brokolicový nákyp se sýrem a česnekem. Zelené zlato na talíři potěší všechny strávníky. A je zdravé

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

9. duben 2025 23:58

Plněné vepřové rolky s celerovým pyré. Netradiční kombinace chutí, která vás ale zaručeně nadchne

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.

2. duben 2025 22:01

Kuře na červeném víně. Známá francouzská pochoutka Coq au vin připravovaná se zeleninou a s láskou

Coq au vin neboli kohout na víně je francouzská klasika. Když si ale recept maličko upravíme na naše středoevropské podmínky, pochutnáte si na voňavém a šťavnatém mase s výraznou omáčkou na zeleninovém základu kdykoli i v Čechách.

26. březen 2025 23:00

Špagetový koláč se špenátem a lososem. Barevně i chuťově vyladěný kousek Itálie na vašem talíři

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je jako koláč se špenátem a lososem. Určitě nebudete litovat.

19. březen 2025 22:11

Plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. Hledáte-li zajímavý recept, tohle je ta správná volba

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. A nebudete litovat. Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny.

12. březen 2025 21:23

Špenátové rizoto s parmezánem. (Ne)tradiční italské jídlo vařené až do skvělé krémové konzistence

Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.

5. březen 2025 22:09

Pastýřský koláč. Na talíři určitě neodoláte zapečenému mletému masu se zeleninou a bramborovou kaší

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.