• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Dnes

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Švédský stůl s širokou nabídkou hlavních jídel slaví letos 110. narozeniny

Servírování formou bufetu s několika teplými a studenými pokrmy z různých potravin „na jednom stole“ říkáme u nás nabídkový, bufetový nebo švédský stůl. Ve Švédsku je to smörgåsbord, složenina slov smörgås a bord, sendvič a stůl, a jeho historie je dlouhá.

03:19

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 34:10

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025

Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let. Soutěž o kuchařku.

Dnes 02:19

Pochoutkový rok: Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček

Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny lívance

Pokud máte chuť na něco dobrého a rychle hotového, mají pro vás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na lívance, tak, jak se dělávaly v dobách našich babiček a prababiček.

Před dvěma dny 12:00

Jezte, ať vám to sluší: Vápník. Jsou mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem?

Proč vápník potřebujeme? Jaká je jeho denní doporučená dávka? Komu nedostatek vápníku nejvíc hrozí a proč? Které jsou rostlinné zdroje vápníku? Jak podpořit jeho vstřebávání v těle? Lze se vápníkem předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před třemi dny 02:44

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny recepty: Kloktadlo z babského ucha

Jak dobře víme, kuchyně našich babiček nebyly jen místem přípravy pokrmů. Doma se připravovaly i různé masti, čaje či kloktadla. A recept na kloktadlo z šalvěje pro nás má Vladimíra Jakouběová.

Před čtyřmi dny 21:35

Vaříme s Habadějem: Poctivá cibulačka na zahřátí! Jak se říká „polévka je grunt a to ostatní je špunt“. Navíc je zdravá

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová i čočková. Nebo třeba poctivá cibulačka!

Před čtyřmi dny 02:49

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Staročeská medovina podle knihy Františka Hájka z roku 1899

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do knihy, která se nedá nazvat kuchařskou, ale recepty v ní nechybí. Je to kniha o medovině, kterou můžeme zkusit uvařit.

Před pěti dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Tafelspitz (tabulová špička) podle knihy Wiener Küche z roku 1913

Připomeneme, že v dobách našich babiček žila v Čechách třetina německy mluvících obyvatel a tak i kuchařské knihy vycházely také v němčině. A v nich třeba recept na tafelspitz.

Před pěti dny 34:18

Kuchařské čarování: Nejčerstvější zelenina, domácí klíčení, výhonky v kuchyni a salašnický řízek

Nejčerstvější zelenina, tedy klíčky a výhonky, domácí pěstění čili klíčení a vyhánění a co s výhonky v kuchyni. To jsou témata Kuchařského čarování Petra Stupky. K tomu ještě přidá recept na salašnický řízek plněný sýrem a slaninou.