- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Svatební koláčky jsou jak jednohubky. Podobně je i jíme, říká Ladislav Špaček
Na svatební koláčky nenarazíte jen na svatbě nebo v supermarketu v sekci pečivo, ale i v restauraci nebo na banketu. Jak je uchopit radí Ladislav Špaček.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapusta zadělávaná s masem podle knihy Vzorné domácnosti Anuše Kejřové z roku 1916
Nahlédnutí do kuchyní na počátku minulého století je tentokrát spojené s kapustou, která se pěstovala prakticky u všech chalup v kraji. A my si ji vylepšíme vepřovým masem.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jetelový sirup podle receptu cukráře Jíny z Turnova
Sirupy z bylinek se nepřipravovaly jen ve venkovských kuchyních našich babiček, ale i ve městech u vyhlášených mistrů, mezi něž před sto lety patřil turnovský cukrář Jína.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 8. 2025
Soutěžní recept: Slavnostní koláče od Libuše Vaňkové. Jak jíst svatební koláčky radí Ladislav Špaček. Chleba z pece chutná prostě jinak.
Pochoutkový rok: Chleba upečený v peci chutná prostě jinak. Přesvědčit se o tom můžete třeba v Chebu
Obecní pece byly dříve běžnou součástí měst a vesnic. Sloužily především rodinám, které si vlastní pec nemohly dovolit. Běžně se v nich peklo ještě v poválečné době.
Pochoutkový rok: Slavnostní koláče od Libuše Vaňkové ukrývají jen to dobré. Jsou vláčné a nadýchané jako peřinka
Na velikosti nezáleží. Tyhle koláčky jsou naprosto luxusní. Měkoučké a nadýchané, propojuje se v nich chuť tvarohu a povidel a díky máslu a rumu krásně voní. Pekla Libuše Vaňková z Mohelnice.
Jezte, ať vám to sluší: Jak se naučit jíst normálně, bez diet a výčitek? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová
Proč není nutné počítat každou kalorii? Jak vybírat z jídel v jídelně? Proč se vyplatí začít pomalu? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zelenina v sádle
Říjen je mimo jiné časem sklizně podzimní zeleniny. Ta se našim babičkám hodila nejen k přímé spotřebě, ale byla potřeba také uchovat na zimu. Jednu z možností, zeleninu v sádle, představí Vladimíra Jakouběová, se kterou recepty natáčí Jaroslav Hoření.
Vaříme s Habadějem: Kuřecí karbanátky se smetanou a sýrem. nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hrachové lívanečky podle receptu z Českodubska
Mezi dobroty, na které se snad každý těšil, patří babiččiny lívanečky. Tento recept je právě na ně, ale budou trošku jiné, než jsme zvyklí, půjde o hrachové lívanečky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nám přiblíží další vybavení tehdejších kuchyní, dršlák.